•  

OBAVIJEST RODITELJIMA PRIJAVLJENIMA NA

Upisi

UNICEF RADIONICE “RASTIMO ZAJEDNO”

Poštovani roditelji,

radionice podrške roditeljstvu “Rastimo zajedno” održavat će se četvrtkom 16.30-18.30h u Dječjem vrtiću Grabrik u sobi D3. Prva radionica bit će održana 07.03.2024. godine. Vidimo se!

DV Karlovac

test

Upisi u 1. razred osnovne škole u šk. godini 2024./2025.

Upisi

Donesena je odluka da se na razini županije upisi u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. provode elektroničkim putem, korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole.

Dana 22. veljače 2024. godine u Nacionalnom informacijskom sustavu za upise u osnovne škole otvaraju se prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole. Roditelji će preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta u 1. razred OŠ, sve do 31. ožujka 2024. godine. Prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama su otvorene već ranije, od 1. veljače 2024. godine do 31. ožujka 2024. godine.

U sustavu će roditeljima biti vidljivi opći podaci o djetetu te škola na čijoj se listi školskih obveznika dijete nalazi prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta. Odmah po podnošenju prijave roditelji će moći odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi npr. izborne predmete, produženi boravak i sl. Također, ako imaju razloga za to, roditelji će prilikom podnošenja prijave moći izraziti želju za upis u drugu školu od one kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Uz prijavu za redovne upise u 1. razred osnovne škole, roditelji će moći podnijeti i zahtjev za prijevremeni upis u 1. razred OŠ, kao i za privremeno oslobađanje od upisa u 1. razred OŠ.

S obzirom da se u sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi preko portala e-Građani, roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal moraju se javiti školi kojoj pripadaju prema upisnom području koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Za sve ostale informacije, termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga potrebno je pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Ukoliko imate nedoumica oko spremnosti Vašeg djeteta za školu te oko upisa u prvi razred osnovne škole, slobodno se obratite odgojiteljicama i stručnim suradnicama u vrtiću. U slučaju potencijalne odgode upisa u prvi razred, škola ili roditelj ima pravo zatražiti mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta, te ukoliko želite mišljenje, zatražite ga ispunjavanjem Zahtjeva za izdavanje mišljenja stručnog tima Dječjeg vrtića Karlovac o psihofizičkom stanju djeteta, dostupnom na web stranici vrtića. Ispunjeni zahtjev predaje se u tajništvo vrtića e-mailom ili osobno. U slučaju prijevremenog upisa djeteta u školu, isto mišljenje je obavezno.

Stručne suradnice vrtića

test

PREMJEŠTAJI - OBAVIJEST ZA RODITELJE

Poštovani roditelji,

ukoliko od 1. rujna 2024. godine želite premjestiti dijete u drugi objekt u sastavu Dječjeg vrtića Četiri rijeke (vrtić Rakovac, vrtić Dubovac, vrtić Švarča, vrtić Turanj, vrtić Mahićno) ili Dječjeg vrtića Karlovac (vrtić Grabrik, vrtić Gaza, vrtić Banija, izdvojena jedinica vrtića Banija u Hrnetiću 20, vrtić Novi centar, vrtić Zadobarje, izdvojena jedinica vrtića Grabrik u Ulici M. Vrhovca 19, izdvojena jedinica vrtića Grabrik u Ulici M. Krleže 31, vrtić Rečica), molimo da najkasnije do 8. ožujka 2024. godine upišete potrebne podatke u tablicu za premještaje.

Od 1. rujna 2024. godine s radom započinje Dječji vrtić Rečica te je moguće zatražiti premještaj i za taj vrtićki objekt. Upisno područje DV Rečica obuhvaća naselja Rečica, Orlovac, Luka Pokupska, Šišljavić, Zamršje, Karasi, Pokupska Blatnica, Ivančići Pokupski, Koritinja, Brežani, Ribari, Banska Selnica, Slunjska Selnica, Kablar, Brođani i Skakavac.

Ukoliko želite premještaj djeteta iz redovitog u posebni program (npr. cjelodnevni sportski program, cjelodnevni engleski program, Montessori program i sl.), molimo da također ispunite tablicu.

Tablicu možete zatražiti od matičnih odgojitelja Vašeg djeteta. Povratnu informaciju o rezultatima premještaja dobit ćete pisanim putem do 30. lipnja 2024. godine. Naknadni zahtjevi za premještajem (podnijeti nakon 8. ožujka 2024.), neće biti uvaženi.

Zahvaljujemo na suradnji!

test

BOŽIĆNA ČESTITKA

Želimo Vam ugodne blagdane u društvu Vaših najmilijih! Blagoslovljen Božić i zdravu, sretnu i uspješnu 2024. godinu žele djeca i djelatnici Dječjeg vrtića Karlovac!
Božićna čestitka Božićna čestitka

test

GODIŠNJI ODMOR DJECE - ŠTO RADITI ZA VRIJEME PRAZNIKA?

Djeci koja svakodnevno pohađaju vrtić svaki dan izgleda vrlo slično. Iako je takva rutina za djecu dobra jer im pruža predvidljivost i u njoj se osjećaju sigurno, svi ponekad žele i odmak od nje.

Isto kao i roditelji, i djeca imaju obavezu tj. „posao“ ići u vrtić. Kada dođu u vrtić slijedi dnevni ritam aktivnosti – njihov „posao“. Odrasli često pomisle: „Pa od čega bi se djeca odmorila? Ona se cijeli dan igraju!“. I to je istina, djeca se igraju i na taj način uče. Igra je njihov posao! Ali, kao što svi trebamo godišnji odmor, tako ga trebaju i djeca! Mnogi se roditelji pitaju koje je bolje rješenje i treba li dijete ići u vrtić bez obzira na to što su oni na godišnjem odmoru. Za djecu je iznimno važna rutina, no treba imati u vidu da se ona značajno mijenja u dječjim vrtićima za vrijeme blagdana i praznika kada počinje korištenje godišnjih odmora. Skupine se zbog manjeg broja djece spajaju te se odgojitelji izmjenjuju, stoga je takav način rada svojevrsna nova adaptacija i djeci i roditeljima. Rutina se mijenja, što za neku djecu predstavlja veći stres nego za drugu.

Preporuka je da se dijete odmori od vrtića onoliko koliko roditelji mogu koristiti godišnji odmor, zato što je to svakom djetetu potrebno. Osim odmora, svakom djetetu je potrebno i zajedničko vrijeme s roditeljima! Kako organizirati zajedničko vrijeme s djetetom? Uključite dijete u dnevne obaveze (kuhanje, pospremanje), izađite na svjež zrak u šetnju, posjetite rodbinu i prijatelje. Pročitajte priču, zajedno crtajte, plešite i pjevajte, igrajte društvene igre, pogledajte poneki crtić, dozvolite djetetu da odabere neku igru. Nemojte se opterećivati dosađuje li se vaše dijete i razmišljanjem kako morate u potpunosti ispuniti slobodno vrijeme svog djeteta kako se ono ne bi dosađivalo. Nije potrebno tijekom cijelog dana osmišljavati aktivnosti. Kada se dosađuju, djeca imaju priliku sama pronalaziti kreativne načine kako da se zabave i naučiti sami sebi organizirati vrijeme.

Kristina Milovčić, pedagoginja DV Karlovac

test

OBAVIJEST ZA RODITELJE

DJECE ŠKOLSKIH OBVEZNIKA

OBAVIJEST

Poštovani roditelji,

godina prije polaska u školu predstavlja razdoblje intenzivne pripreme za nove aktivnosti i obaveze koje donosi školsko razdoblje. Dijete se, osim u vrtiću, velikim dijelom za školu priprema i kod kuće. Dio pripreme za upis u 1. razred osnovne škole svakako je i Vaša pravovremena i točna informiranost o samom procesu upisa i o tome što znači „spremnost djeteta za polazak u školu“.

Zato Dječji vrtić Karlovac organizira roditeljski sastanak u suradnji sa stručnim suradnicama Osnovne škole Grabrik, koje će odgovoriti na sva Vaša pitanja i nedoumice.

RODITELJSKI SASTANAK ODRŽAT ĆE SE

22. STUDENOG 2023. G. U 17:00 SATI

U VRTIĆU GRABRIK.

Na roditeljskom sastanku imat ćete priliku čuti koja je uloga vrtića u pripremi za školu, kako izgleda postupak upisa u 1. razred osnovne škole, što znači zrelost djeteta za polazak u školu te koja je uloga roditelja u pripremi djeteta za školu.

Pozivamo Vas da se odazovete u što većem broju i iskoristite mogućnost dobivanja svih potrebnih informacija od strane stručnih suradnika škole i vrtića. Sva su Vaša pitanja dobrodošla!

Stručni tim vrtića

test

OBAVIJEST

OBAVIJEST

POŠTOVANI RODITELJI!

Roditeljski sastanak za roditelje djece polaznika programa predškole (djeca koja nisu uključena u redoviti program vrtića) održat će se 25.9.2023. godine u Dječjem vrtiću Grabrik , s početkom u 17.00 sati.

Stručne suradnice

PRILAGODBA NA JASLICE/VRTIĆ

Polazak u jaslice/vrtić za većinu djece znači prvo značajnije odvajanje od roditelja i odvajanje od svoje sigurne i predvidive okoline.

Osim što se odvaja od svojih emocionalno najbližih osoba s kojima je provodilo većinu vremena, djetetu se mijenja prostor, postaje okruženo novim, nepoznatim licima, mijenja mu se ritam dana, svakodnevna rutina. Malo dijete voli i treba predvidivost i rutinu, a polaskom u jaslice ona je značajno narušena. Samim time, polazak u jaslice je velik korak za cijelu obitelj, ali osim uzbuđenja i radosti donosi sa sobom stres i kod roditelja i kod djeteta.

Najčešća ponašanja djece za vrijeme prilagodbe:

• većina djece će reagirati burno; plakati, glasno negodovati, bacati se na pod, odbijati komunikaciju, zvati mamu i tatu, iskazivati agresiju prema stvarima, drugoj djeci i odgojiteljima

• mogu odbijati pomoć odgojitelja ili biti potpuno orijentirani na njega - najvjerojatnije se neće odvajati od svoje dude, bočice ili igračke (prijelaznog objekta) koji mu pomaže da se osjeća sigurnije i zaštićeno,

• starija djeca češće poslušno ulaze u sobu, ali veći dio dana šute, stoje pored vrata i odbijaju komunikaciju s odgojiteljima i drugom djecom,

• mogu se javiti i reakcije na fiziološkom planu: problemi sa snom ili odbijanje spavanja, mokrenje u krevet, odbijanje hrane, probavne smetnje, često oblijevanje,

• moguća je i regresija u ponašanju; dijete koje je prohodalo može opet pribjegavati puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice može opet obavljati nuždu u gaćice, i sl.

• nerijetke su i zakašnjele adaptacije: ima djece koja bez poteškoća krenu u vrtić a reakcije se jave nakon nekoliko dana, kada dijete shvati da je odlazak u vrtić svakodnevan, a ne privremen događaj.

Sve ove reakcije su normalne, i razumljive s obirom na promjenu koju dijete doživljava. One postepeno nestaju i zamjenjuje ih aktivno sudjelovanje djeteta u aktivnostima skupine, kako dijete stječe povjerenje u nove osobe i okolinu.

Da bi proces prilagodbe prošao što bezbolnije, djetetu je potrebna podrška, a najvažnija je ona od roditelja.

• pripremne aktivnosti prije nego dijete krene: privikavanje na povremene izostanke roditelja, boravak u manjim skupinama vršnjaka, obilazak vrtića, razgovori o vrtiću, čitanje slikovnica o vrtiću, osamostaljivanje djeteta u skladu s dobi, uspostava ritma dana slično onome kakav će biti kada krene u vrtić; koliko je moguće, dobro je ne uvoditi druge veće promjene u djetetov život (odvikavanje od pelene, dude…)

• polaskom u vrtić, djetetu će vrlo važna biti roditeljeva reakcija; nastojte pokazati svoj pozitivan stav prema vrtiću, te pred djetetom prikriti osjećaje poput straha i zabrinutosti

• Dane adaptacije iskoristite da mu pokažete svoj pozitivan stav, interes za sobu boravka i igračke, te povjerenje u odgojiteljice koje sada postaju vaše najbliže suradnice,

• omogućite djetetu da u vrtić ponese dudu, gazu ili omiljenu igračku (tzv. prijelazni objekt),

• jutarnji rastanak neka bude kratak, ali nježan, smiren i što vedriji; dugotrajni rastanci pojačavaju djetetov osjećaj nesigurnosti,

• po povratku iz vrtića, posvetite djetetu više vremena; družite se, razgovarajte i pokažite interes za njegove doživljaje iz vrtića,

• redovito dovodite dijete u vrtić; izostanci produžuju razdoblje prilagodbe.

Tri su osnovna tipa adaptacije:

Laka adaptacija: reakcije se stabiliziraju kroz 10- 15 dana boravka

Adaptacija srednje težine: promjene u ponašanju su produžene i stabiliziraju se kroz mjesec dana

Teška adaptacija: promjene u ponašanju traju duže, i do 6 mjeseci

Većina djece prolazi laku i srednje tešku adaptaciju, dok su slučajevi teške adaptacije vrlo rijetki!

adaptacija

Budite strpljivi i veselite se zajedno s Vašim djetetom ovom velikom koraku u njegovu životu, a za sve nedoumice, pitanja i prijedloge slobodno nam se obratite!

Pripremila:

Anita Maradin, mag. psych.

test

ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZDRAVSTVENE PREPORUKE

POŠTOVANI RODITELJI!

Obavezno je u potpunosti poštivati i doslovno provoditi sljedeće preporuke.

Ukoliko se kod Vašeg djeteta pojavi jedan ili više od dolje navedenih simptoma bolesti, u cilju očuvanja zdravlja druge djece, molimo Vas da poštujete ove preporuke i bolesno dijete ostavite kod kuće:

• Tjelesna temperatura viša od 37,3°C

• Proljev i povraćanje koji se javlja više puta u jednom satu

• Neuobičajeno tamni urin i/ili siva ili bijela stolica

• Kožni osip (kod zaraznih bolesti) te ostale promjene na koži (osim ogranićenog pelenskog osipa)

• Jaki kašalj od kojeg dijete poplavi ili pocrveni

• Otežano ili ubrzano disanje

• Upala grla, otežano gutanje

• Konjuktivitis (upala oka)

• Ukočenost vrata

• Nametničke i zarazne bolesti (uši, svrab, gliste, salmonela, šarlah)

Za svako dijete koje se razboli za vrijeme boravka u jaslicama ili vrtiću, roditelji će biti telefonskim putem obaviješteni i zamoljeni da što prije dođu po svoje dijete.

Ostavljanje djece kod kuće kad su bolesna najbolji je način spriječavanja širenja zaraznih bolesti. Kada dijete ostane kod kuće uslijed određene bolesti, molimo roditelje da nas obavezno informiraju o tome.

Za djecu koja su ostala kod kuće zbog zaraznih bolesti ili se liječe antibiotikom roditelji su obavezni donijeti liječničku potvrdu pri povratku u jaslice ili vrtić, prema preporuci liječnika

Zdravstvena voditeljica:

Jasna Brozinić bacc. med. tech.

test

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI

U tjednu 24.-28. travnja u našem vrtiću obilježavamo Dane medijske pismenosti nizom aktivnosti za djecu.

Zbog sve većeg utjecaja medija na djecu, ali i na odrasle te na njihovo razumijevanje, vrlo važnu ulogu ima medijska pismenost. Ona označava sposobnost snalaženja u velikoj količini (ne)točnih informacija koje šalju mediji te odabira kvalitetnog sadržaja i relevantnih informacija. U svijetu beskonačnog medijskog izbora i lako dostupnih sadržaja, u kojem za medije više ne postoje granice, potrebno je znati što su mediji i kako oni djeluju, upravo se iz tog razloga medijska pismenost smatra jednom od ključnih kompetencija 21. stoljeća.

Današnja djeca odrastaju okružena medijima. Koriste se njima intuitivno i bez straha, no kako bi uporaba medija bila sigurna, učinkovita i konstruktivna, treba je učiti kao i sve druge vještine. Medijske i komunikacijske platforme i medijski sadržaji koji se koriste kod kuće dio su djetetova okruženja od samog početka, jer dijete sudjeluje u svakodnevnom životu obitelji. U prvim godinama života mediji nisu potrebni za razvoj djeteta. Međutim, djeca obično vole dječje televizijske programe, videoigre i druge medijske sadržaje. Stoga odrasli u obitelji imaju odgovornost da odrede kakvo je korištenje medija primjereno za najmlađe članove obitelji, jer na taj način, ali i svojim primjerom, oblikuju dječje navike korištenja medija. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za korištenje medija kod kuće:

Dani medijske pismenosti

Dani medijske pismenosti

(izvor: Eduskills plus)

Budite prisutni - mlađa djeca bolje usvajaju i uče iz medija kada dijele iskustvo s odraslom osobom.

Ograničite vrijeme, pojasnite sadržaj i osigurajte uređaje!

Za djetetov zdrav razvoj važnije je omogućiti mu da se slobodno igra, puno kreće i dovoljno spava

(min. 3 sata kretanja i 10 sati sna).

Više o medijskoj pismenosti i temi djece u svijetu medija možete pročitati u priručniku za roditelje:

Djeca i mediji knjižica medijska pismenost

te na web stranicama https://www.medijskapismenost.hr i https://media.eduskills.plus

OBAVIJEST ZA RODITELJE DJECE ŠKOLSKIH OBVEZNIKA

Poštovani roditelji,

budući da se približava vrijeme predbilježbi za školsku godinu 2023./2024., sve se intenzivnije odvija i Vaša i djetetova priprema za nove aktivnosti i obaveze koje donosi školsko razdoblje. Budući da se dijete velikim dijelom, osim kod kuće, za školu priprema i u vrtiću, iznimno je važna kvalitetna suradnja roditelja, odgojitelja i stručnih suradnika vrtića u tom procesu. Tijekom zadnje godine boravka u vrtiću dijete se intenzivnije prati, posebno u dijelu spremnosti za školu, stoga ukoliko imate nedoumice prije upisa djeteta u prvi razred osnovne škole, slobodno se obratite odgojiteljicama i stručnim suradnicama u vrtiću.

U slučaju potencijalne odgode upisa u prvi razred, škola ili roditelj ima pravo zatražiti mišljenje stručnog tima predškolske ustanove o psihofizičkom stanju djeteta, te ukoliko želite mišljenje, zatražite ga ispunjavanjem

Zahtjeva za izdavanje mišljenja stručnog tima dječjeg vrtića Karlovac o psihofizičkom stanju djeteta, .

dostupnom u privitku. Ispunjeni zahtjev predaje se u tajništvo vrtića e-mailom ili osobno. U slučaju prijevremenog upisa djeteta u školu, isto mišljenje je obavezno.

Dio pripreme za upis u 1. razred osnovne škole svakako je i Vaša pravovremena i točna informiranost o samom procesu upisa i o tome što znači „spremnost djeteta za polazak u školu“. O svemu tome imat ćete priliku čuti na roditeljskom sastanku koji Dječji vrtić Karlovac organizira u suradnji sa stručnim suradnicama Osnovne škole Grabrik , koje će odgovoriti na sva Vaša pitanja i nedoumice.

RODITELJSKI SASTANAK ODRŽAT ĆE SE 8. VELJAČE 2023. G. U 17:00 H U VRTIĆU GRABRIK

Pozivamo Vas da se odazovete u što većem broju i iskoristite mogućnost dobivanja svih potrebnih informacija od strane stručnih suradnika škole i vrtića. Sva su Vaša pitanja dobrodošla!

Stručni tim vrtića

JELOVNIK

Jelovnike po tjednima možete preuzeti ovdje.

Jelovnik 10.04.- 14.04.2023

 

PROSLAVA NOVE GODINE S DJECOM PREDŠKOLSKE DOBI

NOVA GODINA Proslava Nove godine prilagođava se dobi djeteta. Kada se radi o jednogodišnjem djetetu, novogodišnja noć će vjerojatno biti slična svim ostalim večerima u obitelji. Roditelji će se možda počastiti finom večerom i nazdraviti u ponoć, a dijete će spavati i buditi se kao svake druge noći. Djeca u dobi od tri do šest/sedam godina primjećuju da se u novogodišnjoj noći događa nešto posebno. Razumiju da je važno ostati budan do ponoći i žele dočekati Novu godinu. Iako je za djecu važna rutina i dovoljno sna, roditelji mogu napraviti iznimku i dopustiti djeci da ostanu budni i dočekaju Novu godinu zajedno s njima. Ukoliko se roditelji odluče slaviti Novu godinu zajedno s drugim obiteljima s djecom, važno je usmjeriti se više na dječje aktivnosti nego na opušteno slavlje s prijateljima.

Kako osmisliti proslavu Nove godine s djecom predškolske dobi?

Uredite se kao da se spremate za izlazak

Izvucite iz ormara svoje omiljene odjevne komade te dopustite djeci da izaberu dobitnu kombinaciju. Dopustite im da se posluže vašim haljinama, nakitom, kravatom tokom uređivanja za izlazak.. potičite njihovu samostalnost, maštu i simboličku igru preoblačenja. Naravno, ne zaboravite sve to fotografirati. 😊

Kolačići su uvijek dobra ideja

Priprema kolača ne mora biti samo božićna zajednička tradicija. Pripremi jestive perlice, glazure i ostale ukrase s kojima će kolači ili keksi biti u skladu s novogodišnjom temom i biti odličan desert tijekom današnjeg, ali i sutrašnjeg dana. Djeca će biti oduševljena, svi ćete se zabaviti, a na kraju krajeva - i dobro zasladiti!

Plešite i pjevajte

Osmislite i spojite omiljene dječje-odrasle pjesme i provedite dio večeri plešući i pjevajući. Ukoliko imate pribor za karaoke, okušajte se i u tome. Ne brinite za buku, jer ovo je ipak najluđa noć u godini. 😉

Organizirajte maraton novogodišnjih crtića ili filmova

Ako ste više za mirnu verziju proslave, zašuškajte se u dekice, te sa svojim najmlađima uživajte u gledanju novogodišnjih crtića ili filmova, ovisno o njihovoj dobi.

DV Grabrik, Skupina "Malci"

Odgojiteljice: Anamaria Jelinić i Gabrijela Markulinčić

 

DJECA I POTRES - 07.01.2021

Za roditelje smo pripremili brošuru "Djeca i potres" kojom želimo pomoći roditeljima kako biti podrška djetetu u nošenju sa strahom od potresa. Brošuru možete preuzeti ovdje.

 

OBAVIJEST ZA RODITELJE - 29.12.2020

Obzirom na situaciju s potresom vrtići Dječjeg vrtića Karlovac i Dječjeg vrtića Četiri rijeke sutra, 30.12.2020., rade normalno za prihvat sve djece kojima je potreban boravak u vrtiću.

 

OBAVIJEST ZA RODITELJE - 01.09.2020

Sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Grada Karlovca donosimo Vam obavijest koju možete preuzeti ovdje.

 

INFORMATIVNI LETAK ZA RODITELJE - 25.08.2020

Pripremili smo informativni letak za roditelje novoupisane djece u dječje vrtiće Karlovac.

 

OBAVIJEST RODITELJIMA NOVOUPISANE DJECE - 18.08.2020

Poštovani,

s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, a kako bismo smanjili rizik od zaraze i sačuvali zdravlje naših djelatnika, inicijalni roditeljski sastanak za roditelje novoupisane djece, ove godine neće biti održan. Umjesto toga, Stručni tim vrtića će pripremiti materijale sa svim važnim informacijama (uključujući i izmijenjeni raspored održavanja adaptacije) koje su Vam potrebne prije kretanja djeteta u vrtić, a isti će biti dostupni na oglasnim pločama centralnog vrtić ai na mrežnoj stranici vrtića www.vrtic-karlovac.hr.

O odgojnoj skupini koju će Vaše dijete pohađati biti ćete informirani prilikom potpisivanja ugovora 25.8. i 26.8. od 7:00 do 12:00 sati u vrtiću Grabrik, Bartola Kašića 17.

S poštovanjem,

Danka Pavletić, v.d. ravnateljica

 

ZAKLJUČAK STOŽERA CZ GRADA KARLOVCA

Objavljeno 09.07.2020.

Stožer civilne zaštite grada Karlovca donio je zaključak o provođenju protuepidemijskih mjera. Zaključak možete preuzeti ovdje.

OBAVIJEST O OBRAČUNU BORAVKA DJECE U VRTIĆU OD 01.06.2020.g.

Poštovani roditelji,

s obzirom na trenutnu povoljnu situaciju s koronavirusom, popuštanjem mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite te preporukama HZJZ-a, Dječji vrtić Karlovac od 25.5.2020. godine uspostavlja normalan rad za svu djecu polaznike jaslica i vrtića.

S obzirom da je ponovno uspostavljen rad vrtića, od 01.6.2020. godine vršit će se ponovna naplata vrtića sukladno Pravilniku o kriterijima za obračun sudjelovanja korisnika u cijeni programa.

Također, podsjećamo da je, prema Pravilniku o kriterijima za obračun sudjelovanja korisnika u cijeni programa, zahtjev za ispis djeteta iz vrtića potrebno podnijeti najkasnije 15 dana prije ispisa djeteta iz Dječjeg vrtića.

Dječji vrtić Karlovac

SAVJETI ZA RODITELJE

Vezano uz rad vrtića i škola od 25.05.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao nove preporuke vezano uz rad vrtića i škola od 25.05.2020. Preporuku možete preuzeti ovdje.

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA O POČETKU RADA VRTIĆA 25.05.2020

Poštovani roditelji,

od sljedećeg tjedna otvaraju se svi objekti Dječjeg vrtića Karlovac. Prema najnovijim uputama HZJZ-a objavljenima 20. svibnja 2020. g., dostupnima na poveznici https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_skole.pdf omogućuje se uključivanje sve djece u program predškolskog odgoja.

Htjeli bismo vas podsjetiti kako se, iako su maknuta ograničenja od 9 djece po skupini, i dalje pridržavamo higijenskih mjera prema uputama HZJZ-a. Molimo vas da se upoznate s navedenim uputama, a posebno ističemo sljedeće:

- da ne dolazite u pratnji djeteta ako imate simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako vam je izrečena mjera samoizolacije ili ako imate saznanja da ste zaraženi s COVID-19,

- da ne dovodite dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19

Dolazak djece u vrtiće bit će organiziran na sljedeći način:

• prilikom dovođenja djece molimo da u prostore vrtića ulazi samo jedna osoba u pratnji djeteta

• pri ulasku molimo Vas da dezinficirate potplate cipela na dezbarijerama i ruke na dozatoru na ulazu (samo roditelj, djeca ne dezinficiraju ruke)

• u prostoru garderobe dijete se skida, obuva papuče i tada predajete dijete odgajatelju

• izjave više nije potrebno donositi

• djecu dovodite u vrijeme kako ste ih dovodili i prije pandemije jer će biti osigurana dežurstva

• molimo Vas da se i dalje pridržavate preporučenih mjera fizičke distance i da se u prostoru vrtića zadržavate što kraće

Obavijest o provedbi posebnih i kraćih programa

Dječji vrtić Karlovac od 25. 5. 2020. nastavlja s provedbom posebnih programa unutar redovitih cjelodnevnih programa (sportski, glazbeni program).

Kraći programi i program predškole neće se više provoditi u tekućoj pedagoškoj godini.

Radujemo se ponovnom susretu!

Dječji vrtić Karlovac

Obavijest o radu vrtića od 25.05.2020

Poštovani roditelji,

Sukladno Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi, donesene 20. svibnja 2020. godine https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_skole.pdf , u Dječji vrtić Karlovac od 25. svibnja 2020. godine omogućuje se uključivanje sve djece u program predškolskog odgoja.

Molimo roditelje da navedene upute HZJZ-a detaljno pročitaju te:

- da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,

- da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19

Kako bismo mogli organizirati rad u skladu s Uputama HZJZ-a molimo roditelje da do petka, 22. svibnja 2020. g. do 12.00 sati najave dolazak djece od ponedjeljka 25. svibnja 2020. g. na sljedeće kontakte:

e-mail adresa: anita.maradin@vrtic-karlovac.hr

ili mobitel: 099 2471 610

Dolazak djece koja su pohađala vrtić protekla dva tjedna roditelji ne trebaju najavljivati!

Dodatne informacije vezane za dovođenje djece u vrtić i odvođenje djece iz vrtića biti će objavljene u petak, 22.svibnja 2020.g. na mrežnoj stranici vrtića www.vrtic-karlovac.hr

Međunarodni dan obitelji - prijedlog aktivnosti - 15.05.2020

"Obitelj je poput grana na drveću. Rastemo u različitom smjeru, ali u korijenu smo uvijek jedno!"

Dana 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji. Obitelj je nešto najdragocjenije u našim životima te ju stoga trebamo i njegovati. Proslavite taj važan dan u veselju i zajedništvu te iskoristite i neke od sljedećih aktivnosti.

Obavijest o preuzimanju uplatnica - 14.05.2020

Uplatnice po obračunu boravka djece za ožujak 2020.g. (za period od 1.3.2020. do 13.3.2020.g.) možete preuzeti od ponedjeljka , 18.5.2020.g., od 9.00 do 13.00 sati, u Vrtiću Grabrik, Bartola Kašića 17, za djecu koja pohađaju Vrtić Grabrik i Vrtić Novi centar, a u Vrtiću Gaza, Tkalčeva 2, za djecu koja pohađaju Vrtić Gaza i Vrtić Banija.

Obavijest vezano za početak rada vrtića - 05.05.2020

Poštovani roditelji,

Sukladno Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu od 29. travnja 2020. godine https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute-vrtici-i-skole-29-4-2020.pdf Dječji vrtić Karlovac od 11. svibnja 2020. godine započinje s radom u svim objektima.

Molimo roditelje da do četvrtka 7. svibnja 2020. g. do 12.00 sati najave dolazak djece koju planiraju dovoditi u periodu od ponedjeljka 11. svibnja 2020. g. do petka 22. svibnja 2020. g. na sljedeće kontakte: e-mail adresa: anita.maradin@vrtic-karlovac.hr ili mobitel: 099 2471 610

Molimo Vas da poštujete dogovoreni rok najave kako bi mogli organizirati rad u skladu s navedenim uputama HZJZ-a.

Također molimo Vas da navedene Upute HZJZ-a detaljno pročitate te ispunite i potpišite Izjavu kojom potvrđujete da ste u cijelosti upoznati s Uputama.

Obrazac Izjave možete preuzeti ovdje

Ispunjenu i potpisani Izjavu dostavljate i predajete prilikom prvog dana dolaska djeteta u vrtić.

UPUTE HZJZ - 04.05.2020

HZHZ izdao je 29.04.2020 nove upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškosle dobi te učenila koji pohađaju razrednu nastavu.

Upute možete pogledati ovdje

ODGOJITELJICA IRENA ČITA PRIČE - 22.04.2020

Naslov priče: Vrijeme za spavanje, Trnoružice!

Napisao:Steve Smallman

Ilustrirao: Neil Price
Naslov priče: Snjeguljica i ljutiti patuljak

Napisao:Steve Smallman

Ilustrirao: Neil Price
DAN PLANETA ZEMLJA - 22.04.2020

IGRE ZA POTICANJE KONCENTRACIJE - 21.04.2020

 

Radna bilježnica “Moj superjunak i ja” - 21.04.2020

Radna bilježnica “Moj superjunak i ja” kao pomoć u nošenju s dječjim emocijama, brigama i svakodnevicom

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba osmislili su ovaj kreativan i koristan alat za rad s djetetom. Na djetetu atraktivan način, kroz svijet mašte u kojem se susreće sa svojim superjunakom, on mu pomaže uspostaviti dnevnu rutinu, planirati radne zadatke, motivirati ga, proraditi djetetove brige, nedoumice i osjećaje… U ovoj situaciji pandemije, i roditeljima može poslužiti kao korisno sredstvo pri uspostavi discipline, istaživanju djetetovih potreba i učenju djeteta psihološkoj otpornosti za neke nove, buduće izazovne trenutke u životu.

Uživajte u ispunjavanju bilježnice sa svojim djetetom!

+ Radna bilježnica “Moj superjunak i ja”

 

GIMNASTIKA ZA MOZAK - 21.04.2020

 

LIKOVNOST U VRTIĆU - 20.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

OBAVIJEST - 20.04.2020

Uplatnice po obračunu boravka djece u veljači 2020. g. nalaze se u Vrtiću Grabrik, Bartola Kašića 17.

Uplatnicu možete preuzeti svaki radni dan od 6.00 do 16.00 sati ili nazovite na broj 099 247 1612.

 

ČASOPIS 'DIJETE, VRTIĆ,OBITELJ' - 17.04.2020

ODGOJITELJICA IRENA ČITA PRIČU - 17.04.2020
PRAVILNA PREHRANA ZA DJECU JASLIĆKE I VRTIĆKE DOBI - 17.04.2020

Pravilna prehrana predstavlja sastavni dio zdravog načina života. Važno je da djeca u najmlađim danima usvoje i prihvate zdrave prehrambene navike. Raznovrsnim izborom sezonskih namirnica, te dostatnom količinom obroka, moguće je osigurati optimalan sadržaj svih prehrambenih tvari za pravilan rast i razvoj djeteta.

+ Pravilna prehrana za djecu jasličke i vrtičke dobi.pdf

POGLEDAJ, IZABERI, ZAIGRAJ - 16.04.2020

Draga djeco i roditelji,

kako bi vam uljepšali i skratili ove dane bez vrtića pripremili smo za svakog po nešto.

+ Pogledaj, izaberi, zaigraj

 

RAZVOJNE IGRE ZA DJECU JASLIČKE DOBI (1.-3.GOD.) - 15.04.2020

Djeca jasličke dobi za učenje i razvoj koriste sva svoja osjetila, stoga treba osigurati doživljaje i susrete s neobičnim materijalima, zvukovima, različitim osjetima, smijehom i nježnošću. Ruke su glavno sredstvo istraživanja te pomoću njih pomiču predmete i dolazi do uzročnog učenja. Kroz igru dijete razvija govor, ali dolazi i do socioemocionalnog razvoja.

Igre koje smo pripremila za Vas možete preuzeti ovdje.

 

AKTIVNOSTI I IGRE ZA USKRS - 06.04.2020

Što je Uskrs bez zečića, šarenih jaja, malenih pilića koijima ukrašavamo naš dom? Kako bi djeci približili blagdan Uskrsa dobro je ususret samom blagdanu svakodnevno razgovarati s njima, organizirati mini kućne radionice i igre na temu Uskrsa.

Više o toj temi možete saznati u materijalu koji smo pripremili ovdje.

 

OBAVIJEST LOGOPEDA - 04.04.2020

Poštovani roditelji, s obzirom na trenutne mjere kojima se ograničava rad dječjih vrtića te prekid logopedskih vježbi unutar vrtića, ukoliko je Vaše dijete uključeno u logopedski tretman u vrtiću, za smjernice i materijale za rad kod kuće možete se javiti mailom na: dvkarlovac.logoped@gmail.com

 

PRIRUČNIK IGRE I AKTIVNOSTI - 31.03.2020

Priručnik je namjenjen prvenstveno roditeljima i članovima uže obitelji koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi.

Izašao je iz potrebe i želje za pomoć svima, da slobodno vrijeme s djetetom provedu što kvalitetnije i zabavnije.

Sve aktivnosti u priručniku provode se s ciljem poticanja razvoja fine i grube motorike djeteta.

Priručnik vrtićkih stručnih suradnika možete preuzeti ovdje

OBAVIJEST - UPISI 2020./21. - 27.03.2020

O elektroničkim upisima djece u vrtić za 2020./2021. pedagošku godinu biti ćete obaviješteni tijekom travnja 2020. te vas pozivamo da redovito pratite mrežne stranice Dječjeg vrtića Karlovac www.vrtic-karlovac.hr , Dječjeg vrtića Četiri rijeke www.vrtic-cetiririjeke.hr te Grada Karlovca www.karlovac.hr

OBAVIJEST - 27.03.2020

Poštovani roditelji,

kako su i dalje na snazi mjere protiv širenja bolesti COVID-19, a kojima je ograničen rad dječjih vrtića Grada Karlovca, za svu djecu kojima je nužan boravak u vrtiću do daljnjega je dežuran Vrtić Grabrik, Bartola Kašića 17 i to svaki radni dan, od ponedjeljka do petka, od 6.00 sati ujutro.

Obračun boravka djece u mjesecu ožujku 2020. g. (boravak od 1.3. do 15.3.2020.g.) izvršit će se kada vrtići počnu s normalnim radom.

Sukladno Odluci Grada Karlovca od 16.3.2020 g. pa do ponovne uspostave rada vrtića neće se vršiti naplata vrtića.

PRIPREMA DJETETA ZA ŠKOLU KOD KUĆE - 27.03.2020

Predškolske godine predstavlju razdoblje znatnog napredovanja djece. Upravo u tom periodu djecu pripremamo za ono što ih dalje čeka u životu, odnosno, pripremamo ih za školu. Ova priprema događa se kako u vrtiću, tako i kod kuće. U ovom periodu, kada je obustavljen rad odgojno - obrazovnih ustanova i kada se potiče ostanak kod kuće, donosimo vam neke prijedloge što možete raditi sa svojim budućim školarcem.

Članak vrtićkih stručnih suradnika možete preuzeti ovdje

ADAPTACIJA - PRVI DAN U JASLICAMA/VRTIĆU

Kako pripremiti dijete za vrtić? Polazak u jaslice ili vrtić predstavlja veliku promjenu u životu svakog djeteta, budući da često znači prvo značajnije odvajanje od roditelja. Više o ovoj temi saznajte u letku koji smo pripremili za Vas.

 

SPREMNOST ZA ŠKOLU

Spremnost za školu podrazumijeva tjelesnu i motoričku, spoznajnu, govorno-jezičnu spremnost i komunikaciju, emocionalnu i socijalnu spremnost te motiviranost djeteta za polazak u prvi razred osnovne škole. Želite saznati više preuzmeti letak koji smo pripremili za Vas.

 

ZLOSTAVLJANJE U ŠKOLI / VODIČ ZA RODITELJE

Projekt Karlovačke županije i regije Taurage, Litva u programu

Cjeloživotnog učenja - Comenius Regio:

"Violets in Schools“" - Ljubičice u školama