•  

TJEDAN ZDRAVLJA U VRTIĆU

Ove smo godine u našem vrtiću u sklopu Tjedna zdravlja (3.-7. travnja) obilježili Tjedan pravilne prehrane. Naučili smo koje namirnice su najbolje za naš rast i razvoj, koje namirnice čuvaju naše zdravlje i kako složiti tanjur pravilne prehrane koji će nam davati energiju tijekom cijelog dana. Upoznali smo se i s obrocima, vrstama namirnica i brojnim drugim dobrobitima koje nam pruža hrana. Tijekom cijelog tjedna govorili smo o voću, povrću, žitaricama, ugljikohidratima i mliječnim proizvodima. Usvajanjem novih znanja o hrani i prehrani napravili smo korak prema ostvarivanju jednog od naših najvrijednijih prava – prava na zdravlje. Kako je to izgledalo možete vidjeti u fotografijama u nastavku:

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

test

USKRS

U vrtiću Grabrik odgojiteljice jasličkih skupina pripremile su prigodni igrokaz „Kamo su nestale pisanice“ i organizirale potragu za pisanicama povodom nadolazećih blagdana za našu najmlađu djecu. Kroz aktivnost djeca su upoznala glavne simbole Uskrsa kao što su uskršnji zeko, pilići i pisanice, boravili su na svježem zraku, usavršavali grubu i finu motoriku, razvijali kognitivne vještine uz mnoštvo senzoričkih podražaja te svoje socioemocionalne vještine. Na kraju su svi dobili medalju za uspješno sudjelovanje u aktivnosti i počastili se čokoladnim pisanicama. Kako je to izgledalo možete pogledati u videozapisu u nastavku.
I vama želimo da ove blagdane provedete veselo, bezbrižno i razigrano kao što to mi radimo u vrtiću. Sretan Uskrs vama i vašim najmilijima žele djelatnici Dječjeg vrtića Karlovac!

Radionice “Rastimo zajedno”

Dana 7. ožujka krenuo je ciklus radionica pod nazivom „Rastimo zajedno“. Radionice se održavaju svakog utorka u 16.30h u vrtiću Grabrik. Program radionica namijenjen je za roditelje djece u dobi do četiri godine života. Sastoji se od 11 tematski povezanih radionica koje provode posebno educirani voditelji. Voditelji su: Danka Pavletić, prof. rehabilitator, Senada Krčelić, odgojitelj i Anita Ogrizović, odgojitelj.

Konvencija UN-a navodi kao pravo djeteta da njegovi roditelji trebaju dobiti odgovarajuću podršku i pomoć u odgoju djece. Budući da je društvo prepoznalo da je „roditeljski posao” najvažniji i da je godinama postao puno zahtjevniji, radionice „Rastimo zajedno” pružaju podršku i pomoć u „podizanju” djece.

Rad na radionicama temelji se na povjerljivom partnerskom odnosu između voditeljica i roditelja. Voditeljice prenose svoje stručne i iskusne spoznaje, a roditelji najbolje poznaju svoje dijete.

Radionice kontinuirano polazi 8-10 roditelja što je optimalan broj za kvalitetan rad. Rad na radionicama provodimo na više načina: kratka predavanja, vježbe na različitim zadacima, kratki edukativni filmovi, razgovori na određenu temu te razmjenom iskustava. Na kraju 11. radionice za sav uložen trud roditelji dobiju zasluženu diplomu.

Mnogima se činio dug period pohađanja radionica, ali ubrzo roditelji shvate kako im odgovara ovakav način podrške. Na kraju svakog ciklusa roditelji govore kako će im nedostajati naša druženja te svi zajedno ponosno zaključimo kako smo „narasli“ tijekom zajedničkih susreta.

Anita Ogrizović, odgojiteljica

UNICEF

test

Uskrs u Zvijezdi

Odgojna skupina “Baloni” iz vrtića Grabrik sudjelovala je u pripremama za tradicionalni “Uskrs u zvijezdi”. Uz naše “Balone”, sudjelovali su i drugi dječji vrtići, osnovne škole, karlovački likovni umjetnici i mnogi drugi, a prigodno su ukrasili prostor u karlovačkoj zvijezdi.

USKRS ZVIJEZDA

USKRS ZVIJEZDA

USKRS ZVIJEZDA

test

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Povodom Svjetskog dana voda djeca iz odgojne skupine “Zvjezdice” iz vrtića Grabrik posjetila su vodocrpilište u Grabriku. Razgovarali su o pitkoj vodi i otpadnim vodama, o tome kako radi sustav vodoopskrbe od izvora do slavine, što se ne smije bacati u odvode, što se događa s otpadnim vodama i zašto su naše rijeke „sretne“. Složili su se kako je voda neprocjenjiv dar kojeg moramo čuvati i racionalno koristiti za buduće naraštaje. Zajedno su postavili i izložbu dječjih crteža i poruka o vodi koju mogu vidjeti svi prolaznici.

VODA

VODA

Istim povodom djeca iz odgojne skupine „Sportići 6“ iz vrtića Gaza posjetila su sjedište tvrtke Vodovod i kanalizacija i njihov nadzorno-upravljački centar. I oni su saznala kako pitka voda dolazi do naših kućanstava, za što nam je sve potrebna i na koje ju načine možemo štedjeti.

VODA

VODA

VODA

test

ZANIMANJE „POŠTAR“

Zanimanje „poštar“ kod naše je djece probudilo veliki interes.

Kako bi djecu što bolje upoznali sa zanimanje poštar u dječjoj odgojnoj skupini „Školjkice“ s Banije oformljen je mali centar pošte u kojem se nalazila poštanska kapa, poštarska torba, razna pisma i paketi, razglednice, čestitke markice.

Djeca su naučila koja je njihova razlika, kako izgledaju te što s sve na njima nalazi. U raznim stolno manipulativnim igrama upoznali su koja sve prijevozna sredstva poštar ima i kako izgleda njegovo odijelo. Odlučili smo sami napisati svoju razglednicu i posjetiti poštanski ured. Prvo je svatko izradio svoju markicu koju je zalijepio na svoju razglednicu i stavio poruku za svoga prijatelja.

Odlaskom u Poštu istražili su prostor u kojem poštari rade. Naučili su da na kovertu moraju napisati ime prezime i adresu kome pismo šalju kao i grad i državu, te da na desnu gornju stranu koverte moraju staviti markicu.

Djeca su pokazala veliki interes za zanimanje Poštar te ćemo se zasigurno još neko vrijeme igrati simboličke igre Poštara i Pošte.

POŠTAR POŠTAR

test

Osim „Školjkica, nakon niza aktivnosti provedenih u vrtiću vezanih uz pisanje i slanje pošte, i skupine „Medvjedići“ i „Notice“ iz vrtića Novi Centar posjetile su poštu. Djeca su imala priliku proći sve prostorije, isprobati poštarsku torbu i kacigu, stavljati štambilje na pisma. Gledali su proces slanja pisma i poštarski bicikl i kombi. Na kraju druženja djelatnica nam je uručila prikladan poklon s razglednicama i kuvertama kojim ćemo obogatiti naš kutić pošte.

POŠTAR

POŠTAR

test

Obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma 21. 03. 2023.

DOWN SINDROM Skupina „Lollipops“ iz vrtića Grabrik složno je obukla vesele i šarene čarapice, baš kao što je to specifičnost i simbol djece s Down sindromom.

Učinili su to namjerno, a ne slučajno, kako bi pokazali podršku, ali i brigu, poštovanje i razumijevanje prava djece s Down sindromom. Osobito im je to važno i zato što njihovu skupinu polazi jedna vedra, vesela, aktivna, draga i vrlo srdačna djevojčica s Down sindromom.

Obukli su čarapice, razgovarali, ali i u likovnoj aktivnosti obojali šarene čarapice kojima su i ovaj puta ponosno ukrasili svoj izložbeni pano.

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

test

I naši najmlađi, jaslička skupina „Balončići“ iz vrtića Banija, obilježila su Svjetski dan osoba s Down sindromom. Nošenjem šarenih rasparenih čarapica iskazali su podršku osobama s Downovim sindromom te su željeli potaknuti njihovu veću integraciju u društvo te veće poštivanje njihovih prava.

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

test

Izlet predškolaraca u MiniPolis

Dana 21. ožujka 2023. godine, u sklopu projekta “Što ću biti kad odrastem” koji provode sve naše predškolske skupine, DV Karlovac organizirao je izlet u MiniPolis.

Cilj je izleta bio djecu upoznati s različitim vrstama zanimanja i njihovim obilježjima te ih kroz istraživačke aktivnosti osvijestiti o važnosti svakog pojedinog zanimanja.

Kako nam je bilo i dio onoga što smo radili možete pogledati u fotografijama u nastavku.

MINI POLIS MINI POLIS

MINI POLIS

MINI POLIS MINI POLIS

MINI POLIS

test

Zimovanje djece Dječjeg vrtića Karlovac

Zimovanje djece predškolske dobi oblik je organiziranog višednevnog boravka u prirodi. Cilj je programa zimovanja utjecati na zadovoljenje prirodnih potreba djeteta za kretanjem, razvoj motoričkih vještina, razvoj afiniteta prema zimovanju, socijalizacija i osamostaljivanje djece, navikavanje djece na aktivan odmor te poticanje njihove kreativnosti. Aktivni odmor u povoljnim klimatskim uvjetima te uključivanje djece u organizirane sportsko-rekreativne programe pozitivno utječe ne samo na unaprjeđivanje zdravlja, nego i na cjelokupan psihofizički razvoj djece.

U razdoblju od 27. veljače do 2. ožujka 2023. godine Dječji vrtić Karlovac organizirao je zimovanje djece starijih odgojnih skupina u suradnji s turističkom agencijom Trakostyan-tours. Djeca iz četiri vrtićka objekta borave zajedno sa svojim odgojiteljicama na Sljemenu gdje sudjeluju u organiziranoj školi skijanja te uživaju u slobodnoj igri i druženju s drugom djecom. Uz igre na snijegu tijekom dana, djeca uz animatore navečer imaju dostupne i dodatne sadržaje prilagođene uzrastu kao što su karaoke, društvene igre, natjecanja, projekcije dječjih filmova i slično. Uključivanjem u ovakav program djeca su dobivaju još jednu priliku za učenje igrom, uvježbavanje fizičke spretnosti i koordinacije pokreta, razvoj samostalnosti, socijalnih vještina i novih prijateljstava što potiče razvoj samopouzdanja i svijesti o sebi te ujedno djetetu ostavlja trajno sjećanje i uspomenu na zajedničko vrijeme provedeno s prijateljima.

MD

MD

test

Istraživanje čarobnog svijeta oblaka karlovačkog neba

Boraveći na zraku, djeca iz skupine „Loptice“ iz objekta Mali Grabrik zapažaju igru oblaka. Dok ih promatraju, uživaju i zabavljaju se, zapažaju njihove kretnje te ih oponašaju. Kroz odgovore na poticajna pitanja ih opisuju, međusobno komentiraju i klasificiraju (boju, nijansu, oblik količinu…). Oblaci svojim šarenilom pobuđuju dječju maštu što ih motivira na traženje sličnosti s nekim od likova iz života, priča, crtića. Kroz sve te aktivnosti na zraku, javlja se interes za proučavanjem i unutar vrtića.

Razigranost oblaka unosi polet i potiče nas da uživamo u raznim igrama s kretanjem, pjevamo, smišljamo šaljive govore te tako igrom riječi obogaćujemo, scenski i likovno dočaravamo. Proučavamo dječje enciklopedije, slikovnice, poučne tekstove kroz koje dolazimo do odgovora na neke od naših pitanja o oblacima. Shvatili smo da se oblaci sastoje od kapljica vode, da se neprestano kreću te da na kretanje i izmjenu oblika utjecaj ima vjetar. Kako bi zadovoljili dječju znatiželju izvodimo zanimljive, njima prikladne eksperimente: „Kako nastaje oblak?“ te „Što se događa s oblacima u kojima se nakupi previše vode?“. Pokusi su za djecu prava atrakcija te radoznalo i angažirano sudjeluju u provođenju. Vidno uzbuđeni, sretni i ponosni na svoj trud, dolaze do nekih novih spoznaja i vještina.

MD

MD

test

Međunarodni dan darivanja knjigom

Naše skupine „Baloni“ i „Sovice“ iz vrtića Grabrik sudjelovale su u akciji „Međunarodni dan darivanja knjigom“ u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac. U suradnji s roditeljima djeca su u vrtić donijela knjige i slikovnice. Knjige i slikovnice odnijeli su u knjižnicu gdje ih je dočekala teta Gabi. Teta Gabi je objasnila da darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, činimo dobro djelo i uveseljavamo djecu. Akcija prikupljanja slikovnica i knjiga dio je nacionalne kampanje “Čitaj mi!”. Geslo akcije je “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. U knjižnici smo poslušali priču „Mama volim te“ i „Tata volim te“, koje nam je pročitala teta Gabi.

MD

MD

test

Druženje „Školjkica“ i „Sportića 5“

Dana 14.2.2023. godine starija skupina „Školjkice“ iz DV Banija obilježila je Valentinovo plesom zaljubljenih pod maskama. Nakon plesa pod maskama djeca su se veselila valentinovskoj tomboli prijateljstva. Nakon toga posjetili su prijatelje „Sportiće 5“ u DV Gaza te uživali u zajedničkom druženju, plesu i igri.

MASKARE

MASKARE

MASKARE

test

Druženje „Loptica“ i „Balona“

Veljača je mjesec zabave i druženja. Maskiranje i prerušavanje omogućuje postati netko drugi, biti zla vještica, moćni superheroj, dvorska princeza, ili veseli klaun…

Sve ove uloge omogućuju djeci da izraze osjećaje, prerade strahove i budu ono što u svojoj bezgraničnoj mašti mogu biti.

Svakodnevno maškaranje, ples i zabava potiču vedru i veselu atmosferu u grupi, puno smijeha, druženja i igre.

Prema tradiciji i običajima koje njegujemo u našem vrtiću, ove godine skupina „Baloni“ iz vrtića Grabrik išla je „u maškare“ prijateljima „Lopticama“ u vrtić Mali Grabrik.

Djeca su u vrtić došla maskirana i uređena, pripremili su poklone, uzeli zviždaljke, zvečke i uz veliku buku kako i priliči došli kod svojih prijatelja.

Druženje „Balona“ i „Loptica“ je prošlo uz ples, zabavu, razne pokretne igre s pjevanjem i na kraju zasluženu gozbu uz grickalice, voće i sokove.

MASKARE

MASKARE

MASKARE

test

RODITELJSKI SASTANAK – priprema djeteta i polazak u prvi razred osnovne škole

Dana 08. veljače 2023. godine održan je roditeljski sastanak s temom pripreme djeteta za školu i polaska u prvi razred osnovne škole. Roditeljski sastanak bio je namijenjen svim zainteresiranim roditeljima predškolskih skupina, a držale su ga stručne suradnice vrtića (pedagoginja i psihologinja) u suradnji sa stručnim suradnicama (psihologinjom i logopedinjom) iz Osnovne škole Grabrik. Na roditeljskom sastanku roditelji su dobili informacije o tome na koji način vrtić priprema djecu za polazak u školu, kako izgleda proces upisa u prvi razred osnovne škole, što to znači zrelost djeteta i koja područja obuhvaća te na koji način roditelji mogu pomoći djetetu i sudjelovati u pripremi za polazak u osnovnu školu.

roditeljski

roditeljski

test

POSJET PREDŠKOLARACA KARLOVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Proteklih tjedana sve su naše predškolske skupine posjetile karlovačke osnovne škole. Posjetili smo OŠ Banija, OŠ Grabrik i OŠ Dragojle Jarnević. Djeca su imala priliku obići škole te vidjeti kako izgledaju učionice, knjižnice i sportske dvorane. U razredima su predškolarci i školarci jedni drugima recitirali i otpjevali pjesme. Učenici su nam pokazali kako izgledaju njihove knjige, koliko su im teške torbe i ispričali kako je njima bilo kad su došli u prvi razred. Odigrali smo i poneku igru, počastili se bombonima te dogovorili međusobna druženja i u budućnosti. Škole su nas lijepo ugostile i od srca im se zahvaljujemo!

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

test

BOŽIĆNI VLAK

Djeca predškolskih skupina našeg vrtića 15. su prosinca imala priliku doživjeti božićnu čaroliju u posebnom božićnom vlaku Tin-express. Zajedno s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima vozili su se iz Karlovca do Generalskog Stola i natrag, a tijekom vožnje dobili su prigodne poklone te zajedno s Djedom i vilenjacima plesali i pjevali božićne pjesme.

PINGVIN U HRVATSKOJ

MATEMATIKA MATEMATIKA

test

PINGVIN U HRVATSKOJ

Dana 12.12.2022. godine ponovno nas je posjetio Studio Suncokret iz Splita i u našim vrtićima na Gazi i u Grabriku održao edukacijski lutkarski mjuzikl „Pingvin u Hrvatskoj“.

Priča je to o ljepotama Hrvatske ispričana kroz slučajni posjet jednog pingvina lijepoj našoj domovini. Preko Dalmacije i tisuću otoka, Plitvičkih jezera, planina i nizina, Istre, Gorskog kotara, Zagreba, Zagorja i Slavonije, pingvin se susreće s novim prijateljima: psom dalmatincem, ličkim medvjedom, orlom, istarskom kozom, vjevericom Zagi i konjem lipicancem. Svatko od njih pokazuje mu dio ljepota Hrvatske i kao pravi domaćini gostoljubivo mu pomažu u svim zgodama i nezgodama koje mu se događaju za vrijeme boravka u Lijepoj našoj.

PINGVIN U HRVATSKOJ

PINGVIN U HRVATSKOJ

test

SVETI NIKOLA

Dana 6. prosinca 2022. godine obilježili smo blagdan sv. Nikole u svim objektima našeg vrtića. Djeca su se prethodnih dana pripremala kroz raznovrsne aktivnosti i s uzbuđenjem iščekivala dragog gosta. Zajedno sa svojim odgojiteljicama slušali su priče o sv. Nikoli, pjevali pjesme i učili recitacije. Zasluženo, sve ih je posjetio sv. Nikola i razveselio darovima, a oni su mu pjevali i recitirali naučeno. Uz njega je putovao i Krampus koji je djecu počastio slatkišima.

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

test

VEČER MATEMATIKE 2022.GODINE

MATEMATIKA Dana 1. prosinca 2022. godine u Dječjem vrtiću Karlovac tradicionalno je održana Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. Cilj je ove manifestacije razvijati pozitivan stav djece prema matematici te pokazati svim sudionicima da matematika može biti zanimljiva i zabavna. Večer matematike ove je godine organizirana za djecu od 5 do 7 godina starosti i njihove roditelje u DV Gaza, DV Grabrik i DV Novi centar. Djeca su prilikom ulaska u vrtić dobila svoju putovnicu s kojom su putovali kroz radne centre i rješavali različite matematičke zadatke primjerene njihovom uzrastu zajedno s roditeljima kao što su brojenje, početno zbrajanje i oduzimanje te geometrija i geometrijski oblici. Za riješene zadatke u pojedinom radnom centru djeca su dobila žig na svoju putovnicu, a nakon što su uspješno riješili sve matematičke izazove, dobili su zahvalnicu za svoj trud i za sudjelovanje u ovoj manifestaciji.

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

test

ZELENA PRIČA

Dana 28.11.2022. godine posjetio nas je Studio Suncokret iz Splita i u našim vrtićima na Baniji i u Grabriku održao ekološki lutkarski mjuzikl „Zelena priča“.

Junaci ovog lutkarskog mjuzikla u svojim prirodnim staništima susreću se s raznim vrstama onečišćenja. Dok neki uživaju praviti nered, drugi traže rješenja kako okolišu vratiti stari sjaj. Tijekom predstave djeci su prikazane osnove razvrstavanja otpada na zabavan i interaktivan način te su upoznata s temama očuvanja i zaštite okoliša.

HAK

HAK

HAK

HAK

test

VEČER MATEMATIKE

Poštovani roditelji i draga djeco,

dana 01.12.2022. godine u 18h u našim će se vrtićima organizirati Večer matematike, namijenjena djeci od 5 do 7 godina starosti i njihovim roditeljima. Cilj Večeri matematike je razvijati pozitivan stav djece prema matematici te pokazati svim sudionicima da matematika može biti zanimljiva i zabavna. Vidimo se!

VEČER MATEMATIKE

test

POSJET DIMNJAČARA SKUPINI 'BALONI' U DV GRABRIK'

Dana 15. studenog 2022. godine skupinu „Baloni“ u DV Grabrik posjetili su dimnjačari. Djeca su naučila što sve dimnjačari rade, kakav im je alat potreban, koji se alat koristi u kojoj situaciji i od čega je napravljen te koja je važnost dimnjačarskog zanimanja. Zaželjeli su i želju držeći se za zlatni gumb u nadi da će im gost dimnjačar donijeti sreću. Imali su i brojna pitanja na koja su im dimnjačari rado odgovorili. Nacrtali su im i prigodne crteže, a kasnije su sagradili i svoj dimnjak. U nastavku možete pogledati kako je to izgledalo.

DIMNJČARI DIMNJČARI

DIMNJČARI DIMNJČARI

DIMNJČARI DIMNJČARI

test

HAK-ov PREVENTIVNI PROGRAM 'VIDI I KLIKNI'

HAK Dana 7. studenoga 2022. godine naši su predškolci u DV Grabrik i DV Gaza sudjelovali u preventivnoj edukativnoj radionici „Vidi i klikni“ koju je proveo Hrvatski autoklub.

Tijekom radionice imali su mogućnost na praktičnom primjeru naučiti više o sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suvozača u automobilu), prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste (propisnom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila…), prolasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera), uspostavi vizualnog kontakta/komunikacije pješak – vozač, propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu, kao i rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Na kraju radionice svaki je sudionik dobio i prigodan poklon Hrvatskog autokluba.

HAK

HAK

HAK

HAK

test

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

Dječji tjedan u našem je vrtiću ove godine tradicionalno održan u prvome tjednu listopada (3.-9.10.). Cilj je Dječjeg tjedna potaknuti djecu da se igraju i kreću na otvorenom, na zajednička druženja, igru, učenje i kreativno stvaralaštvo pa je tako ove godine zajednička tema bila upravo igra.

U vrtićima i njihovim skupinama organizirane su raznovrsne aktivnosti i druženja kroz igru, kako bismo se svi zajedno još jednom podsjetili kako je ovo najvažnija aktivnost za svako dijete! Tako su djeca imala priliku kroz različite radionice kreativno se izraziti i pokazati svoje talente, i to tijekom likovnog dana, Montessori, glazbenog, sportskog i engleskog dana. Sudjelovali su i na samom otvorenju Dječjeg tjedna, a tijekom cijelog tjedna organizirana su i međuvrtićka druženja skupina iz Dječjeg vrtića Karlovac i Dječjeg vrtića Četiri rijeke.

Likovni dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Montessori dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Sportski dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Engleski dan – Rainbow song + igra Find your colour

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test

DANI OTVORENIH VRATA DJEČJIH VRTIĆA

kros djece

13. SPORTSKI SUSRET VRTIĆA GAZA, 24.05.2022.

Sportski pozdrav djevojčica i dječaka zaorio je Šancem i označio početak 13. sportskog susreta dječjeg vrtića Gaza. Na sportskom susretu sudjelovalo je šest sportskih skupina.

Djeca su prezentirala jedan sat tjelesne i zdravstvene kulture, a za organizaciju sata korišteni su razni sportski rekviziti i pomagala.

Sat je započeo elementarnom igrom "Zagrli prijatelja", zatim su uslijedile opće pripremne vježbe s trakama, u glavnom dijelu sata Sportići su prezentirali vježbe prirodnih oblika kretanja i motoričke elemente iz raznih sportova: atletike, gimnastike, rukometa, košarke i završni dio sata obilježila je vesela igra "kokice".

Cjelogodišnji trud djece nagradili smo priznanjima i medaljama.

1/39
2/39
3/39
4/39
5/39
6/39
7/39
8/39
9/39
10/39
11/39
12/39
13/39
14/39
15/39
16/39
17/39
18/39
19/39
20/39
21/39
22/39
23/39
24/39
25/39
26/39
27/39
28/39
29/39
30/39
31/39
32/39
33/39
34/39
35/39
36/39
37/39
38/39
39/39

SVJETSKI DAN PLESA U VRTIĆU 'GAZA'

Ne samo da su dobri sportaši oni su i odlični plesači - SPORTIĆI! Glazba, šarena svjetla i najbolja odjeća za dan kad se slavi ples. Ples je umjetnost koja potiče djecu na pokret, samoizražavanje, kreativnost i dobro raspoloženje.

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

MALI KEMIČARI NA ZADATKU

Djeca iz skupine Ribice, vrtića Banija sudjelovali su na edukativnoj radionici pod nazivom „Eksplozija boja“ koja se provodila na Veleučilištu u Karlovcu . Kako se postaje kemičar i što im sve treba za uspješan pokus naučili su kroz vrlo zabavnu i poučnu radionicu, i tako su na kratko svoj dječji svijet zamijenili čudesnim svijetom znanosti.

MALI KEMIČARI

MALI KEMIČARI

MALI KEMIČARI

TRENING NA STADIONU 'BRANKO ČAVLOVIĆ - ČAVLEK'

Sportići su uz pomoć trenera Karla i trenera Matije iz NK Karlovca istrčali poput pravih nogometaša na stadion. Nakon što su obavili sve pripreme u svlačionici, djeca su s velikim zanimanjem pratili upute trenera i zaigrali svoju prvu utakmicu na pravom terenu. Također bila je to i prilika da uživo isprobaju atletsku stazu i sav njen sadržaj.

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

Na kratko vrijeme vrtićka dvorana pretvorila se u bejzbol teren gdje su Sportići uz pomoć trenera Tomislava iz Baseball kluba Olimpija Karlovac naučila kako se drži palica, udara loptica, osvaja baza i što sve jednom bejzbolašu od opreme treba.

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

IZLET U OGULIN

Starije skupine dječjeg vrtića Banija, skupine „Ribice“ i „Žabice“ u ovoj pedagoškoj godini upoznaju lik i djelo Ivane Brlić Mažuranić. Kroz djela „Šuma Striborova“, „Regoč“, „Ribar Palunko i njegova žena“, „Lutonjica Toporko i devet župančića“, „Sunce Djever i Neva Nevičica“,“Kako je Potjeh tražio istinu“, „Bratec Jaglenac i sestrica Rutvica“ i „Jagor“, djeci su približene jedne od najljepših bajki hrvatske književnosti. Djeca ulaze u svijet mašte i kreativnosti koju izražavaju kroz likovne radove u razlicitim likovnim tehnikama. Posjet gradu Ogulinu i „Ivaninoj kući bajke“ kod djece je izazvao oduševljenje, susreću se sa samom Ivanom Brlić Mažuranić i Malikom Tintilinićem, te zajedno s njima sudjeluju u likovnoj radionici pod nazivnom „O patuljcima“.

OGULIN

OGULIN

OGULIN

OGULIN

OGULIN

SRETAN USKRS

Povodom nadolazećih uskršnjih blagdana djeca Dječjeg vrtića Karlovac, iz Vrtića Gaza, obišli su Centar za beskućnike. Uručili su im prigodne čestitke i pisanice.

SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

LUDE FRIZURE

Još jedan tematski petak u Vrtiću Gaza, Sportići 6: ˝Lude frizure – što luđe to bolje!˝

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

BOŽIĆ2021

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

VRTIĆ ZADOBARJE

Od 14.03.2022.g. započeo je s radom novi područni objekt Dječjeg vrtića Karlovac u Zadobarju.

U objektu trenutno boravi jedna skupina djece rane dobi (jaslička skupina) o kojima brinu dvije odgojiteljice i jedna spremačica.

Prošli tjedan djeca su u pratnji roditelja prošla privikavanje, upoznavanje odgojitelja i prostora.

Za boravak djece u ovom područnom objektu postoji veliki interes roditelja te se već za iduću pedagošku godinu planira otvorenje još jedne odgojno-obrazovne skupine.

Zahvaljujemo svima koji su svojim angažmanom pomogli u realizaciji otvorenja ovog objekta: Grad Karlovac, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Dječji vrtić Četiri rijeke, Aquatika, Zelenilo, Turistička zajednica Grada Karlovca, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Mjesni odbor Zadobarje te posebno velika zahvala djelatnicima Dječjeg vrtića Karlovac.

BOŽIĆ2021

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

BOŽIĆ2021

DJEĆJI VRTIĆ KARLOVAC NA OTV TELEVIZIJI

OTV televizija je za emisiju "KaŽu aktualno" snimila priloge u kojima se prezentiraju naši vrtićki objekti i programi koje u njima provodimo u okviru odgojno-obrazovnog program.

Na ovom mjestu želimo podijeliti prezentacije koje su do sada snimljene za potrebe navedene emisije.

Djećji vrtić Gaza
Djećji vrtić Novi Centar
TEMATSKI DANI KROZ GODINU

Uslijedio je i nastavak našeg projekta ˝Tematski dani kroz godinu˝, današnji izazov za Sportiće 6 iz Vrtića Gaza je ˝Božićna čarolija˝. U vrtić su stigli anđeli, vilenjaci, djedice i bake Mraz.

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

BOŽIĆ 2021

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana djeca iz Vrtića Grabrik, Skupina Točkice, su uz pomoć svojih odgojiteljica okitila bor na Trgu bana Josipa Jelačića.

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

PIDŽAMA PARTY I MI, NAVIJAČI!

Skupina Sportići 6, Vrtić Gaza, u sklopu svojih aktivnosti održavaju tematske dane pa su tako do sada organizirali: Pidžama party i Mi, navijači!

SROK

SROK

SROK

TAEKWONDO KLUB PRANA I NOGOMETNI KLUB ILOVAC

U sklopu sportskog programa Sportići o važnosti i raznolikosti sporta uče kroz posjete sportskih klubova koji djeluju u gradu Karlovcu. Tako smo ovog tjedna ugostili sportašice i sportaše iz Taekwondo kluba Prana i Nogometnog kluba Ilovac. Nakon prezentacije njihovih programa Sportići su s veseljem pokazali svoje borilačke i nogometne vještine.

TAEKWONDO KLUB PRANA

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

NOGOMETNI KLUB ILOVAC

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

“SROK” – Smanjenja rizika od katastrofa

Dana 21. rujna 2021. g. u 11:00 sati u prostorijama Dječjeg vrtića Karlovac – Vrtić Grabrik, za starije odgojne skupine održali smo edukativni program “SROK” – Smanjenja rizika od katastrofa.

Program SROK upoznaje djecu starijih dobnih skupina s mogućim nesrećama i mjerama prevencije te djelokrugom rada spašavatelja i hitnih službi, odnosno jedinstvenim europskim brojem za hitne situacije - 112.

Cilj ovog programa je smanjiti izloženost nesrećama, umanjiti ranjivost ljudi i imovine, uvesti mudro upravljanje okolišem te poboljšati pripravnost zajednice i upozoriti na štetne događaje.

Program je vodila viša stručna savjetnica iz Službe civilne zaštite Karlovac mr.sc. Tatjana Čumpek. U sklopu predavanje sudjelovao je i djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova – Policija.

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

kros djece

SROK

SROK

KREĆITE SE S NAMA

Sportići vrtića Gaza obilježili prvi dan Europskog tjedna mobilnosti koji se održava svake godine od 16. do 22. rujna.

U skladu sa sloganom "Krećite se s nama" potaknuli smo roditelje i djecu na odabir aktivnog kretanja od kuće do vrtića. U vrtiću su Sportići, mali i veliki, svoj boravak na zraku proveli aktivno u vožnji na ride a biku, romobilima i biciklima.

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

DANI DJEČJEG VRTIĆA KARLOVAC

kros djece

POKRET ZA SRETNO DIJETE - 24.05.2021.

Maja Jakić Grubešić, kineziolog (sportski program)

Prirodni oblici kretanja

Pokret je djetetov način izražavanja. Kroz pokret i igru djeca najbolje usvajaju i usavršavaju motoričke zadatke i stječu motoričke vještine.

Prirodni oblici kretanja su osnova na koju se nadograđuju sva ostala motorička znanja. Od velike su važnosti za pravilan rast i razvoj djeteta.

Prirodni oblici kretanja su aktivnosti koje obuhvaćaju pokrete poput: puzanja, hodanja, trčanja, poskoka, skokova, preskoka, manipulacije predmetima (npr. lopta), svladavanje otpora dizanjem, nošenjem, vučenjem i sl.

U video prikazu ispod teksta djeca demonstriraju vježbe od najjednostavnijih oblika kretanja do kompleksnijih pokreta.

U odrastanju djece najvažnija je uloga roditelja i njihov doprinos u svakodnevnom poticanju motoričkog razvoja i stvaranju raznovrsnog okruženja za pokret i igru.
DJEČJI CRTEŽ - 25.05.2021.

Crtanje u vrtiću – prezentacija u PDF-u odgojiteljice mentorice Bernarde Ivasić

Likovni natječaj BICIKL

Povodom obilježavanja dana vrtića, Dječji vrtić Karlovac proveo je natječaj likovnih radova na temu Bicikl. U natječaju su sudjelovala djeca od 5 do 7 godina s ukupno 43 rada. Zadana likovna tehnika bila je olovka kojom su naši vrtićanci nacrtali domišljate i maštovite bicikle. Svi su pristigli radovi izvrsni, a ocjenjivačka komisija, koji su činili akademski slikar Mladen Bolfek, odgojitelj-mentor Bernarda Ivasić, odgojiteljica Maja Kuzmanić te pedagoginja Ana-Maria Matošević, izdvojila je tri najbolja rada. Prvo mjesto osvojila je Lea (5 godina) iz skupine Ribice pod vodstvom odgojiteljice Borke Jaković. Drugo mjesto osvojio je Vito (6 godina) iz skupine Loptice pod vodstvom odgojiteljice Gorice Planinac. Treće mjesto osvojila je Petra (7 godina), također iz skupine Loptice.

Ovim putem čestitamo svoj djeci koja su sudjelovala u natječaju te im želimo uspjeh u daljnjem likovnom stvaranju.

U prilogu se u dvije pdf datoteke nalaze svi radovi: u jednoj se prema redoslijedu od 1. do 3. mjesta nalaze nagrađeni radovi, a u drugoj ostali radovi.

Nagrađeni

Svi ostali

OSJETILIMA SPOZNAJ SVIJET - 26.05.2021.

U sklopu našeg Vrtića Grabrik provodi se Program senzomotorne stimulacije u jaslicama.

Odgojiteljice Anita Ogrizović i Sanela Hrelić pripremile su prezentaciju kojom prikazuju na koje sve načine možemo stimulirati razvoj djeteta do 3 godine.
STVARANJE OKRUŽENJA ZA UČENJE - 27.05.2021.

Četvrta tema koja obilježava ovogodišnje dane vrtića je okruženje za učenje.

U prezentaciji koju su izradile odgojiteljice Dubravka Jakuš i Branka Ožura doznajte zašto je prostor ˝treći odgojitelj˝ te kako djeci osigurati primjerene pedagoške poticaje u skladu s prirodom njihova učenja.

Inspirirajte se idejama obogaćivanja prostora i izrade pedagoških poticaja, kojih našim odgojiteljicama nikada ne manjka.

U prilogu je prezentacija napravljena u Power Point alatu i za pregled potrebno je imati minimalno Power Point instaliran na računalu.

Za preuzimanje prezentacije pritisnite ovdje

GLAZBA NAS VODI - 28.05.2021.

U našem Vrtiću Novi centar provodimo integrirani desetosatni glazbeni program.

Temeljni zadatak programa je kroz svakodnevne aktivnosti podržati i intenzivirati dječji interes za glazbu kroz sve njezine segmente (ritam, pjevanje, sviranje, slušanje, pokret, ples i stvaranje).

Odgojiteljice Branka Petrović Brnardić i Marija Ladić pripremile su prikaz njihova rada u glazbenoj skupni ˝Notice˝.
 

EUROPSKI TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Vrtićke skupine Sportići iz Dječjeg vrtića Gaza sa svojim odgojiteljicama i trenericom sportskog programa obilježili su Europski tjedan mentalnog zdravlja kroz tjelesnu aktivnost:

KROS U PARKU

Trčanje i priroda su snažan spoj koji pozitivno utječe na tjelesno i mentalno zdravlje djece.

Dijete je rođeno za kretanje, a dok se kreće u skupinu s drugom djecom doživljava poseban užitak i niz pozitivnih emocija.

kros djeceVrtićka skupina Pčelice iz Vrtića Grabrik biciklijadom su obilježili Europski tjedan mentalnog zdravlja

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice