•  

KAKO I ŠTO KVALITETNIJE PROVODITI SLOBODNO VRIJEME?

S ciljem poticanja smanjivanja vremena koje djeca provode pred ekranima, organiziramo razne zabavne i zanimljive aktivnosti uz koje će djeca zavoljeti boravak na zraku. Kroz različite vidove izražavanja svakodnevno ih prezentirano te tako sugeriramo roditeljima što češće provođenje vremena s djecom u prirodi, uz iste ili slične aktivnosti, na opće veselje i zdravlje svih.

Vrtić „Mali Grabrik“ - skupina Loptice

Gorica Planinac, učiteljica razredne nastave i odgojiteljica predškolske djece

Lucija Manjerović, učiteljica razredne nastave

DOWN

Slika 1. Gnijezdo – igre prirodno neoblikovanim materijalima

DOWN

Slika 2. Piknik u prirodi

DOWN

Slika 3. Čitanje priče u prirodi po izboru djece

DOWN

Slika 4. Likovno dočaravanje ljepote prirode

DOWN

Slika 5. Škaricama do uređenja trave oko cvijeća – naš doprinos i pomoć odraslima (suradnja sa Zelenilom)

DOWN

Slika 6. Sadnjom cvijeća do stjecanja radnih navika

DOWN

Slika 7. Autobus – poticaj za izlet

DOWN

Slika 8. Briga o domaćim životinjama i zabava s njima

DOWN

Slika 9. Šetnjom kućnih ljubimaca do relaksacije

DOWN

Slika 10. Međugrupno druženje

DOWN

Slika 11. Kišan je dan, svejedno idemo van!

DOWN

Slika 12. Vožnjom bicikla na daleke puteve

DOWN

Slika 13. Jutarnje razgibavanje na zraku

Biciklijade u vrtiću

Tijekom travnja 2024. g. djeca predškolskih skupina sudjelovala su u biciklijadi u sklopu prometne edukacije, u suradnji s Postajom prometne policije Karlovac. Mala biciklijada održava se sa svakom starijom odgojnom skupinom na igralištima u blizini vrtića. Na dan biciklijade djeca dolaze u vrtić s tehnički ispravnim biciklima ili romobilima i odgovarajućim kacigama. Uz pratnju prometnog policajca prolaze unaprijed pripremljen poligon i po uspješnom završetku postaju ponosni vlasnici svoje prve vozačke dozvole. Ovakve aktivnosti provode se u svrhu osiguravanja bolje sigurnosti djece u prometu i stvaranja odgovornih i sigurnih budućih školaraca. Pritom se djeca vesele i uživaju u svim aktivnostima.

DOWN DOWN DOWN

Olimpijski festival dječjih vrtića

Karlovačka sportska zajednica organizirala je u Sportskoj dvorani na Rakovcu jubilarno dvadeseto izdanje Olimpijskog festivala dječjih vrtića grada Karlovca. Pod geslom "I ja ću biti olimpijac" nastupilo je više od 300 djece iz 15 ekipa karlovačkih vrtića. Djeca su se natjecala u malom nogometu, trčanju na 50 metara, u štafeti 4x25 metara, bacanju loptice u dalj i skoku u dalj. Sve je počelo svečanim mimohodom svih sudionika, a zatim je podignuta zastava, odsvirana je himna i zapaljena olimpijska vatra te je položena olimpijska zakletva. Nakon održanog natjecanja, pobjednicima je proglašena skupina Sportići 6 iz Dječjeg vrtića Gaza.

DOWN DOWN DOWN

Djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle

Za vrijeme neposrednog rada s djecom u našoj vrtićkoj skupini „Sportići 2“ primijetile smo da djeca nemaju interes za knjigom, razbacuju, trgaju i šaraju slikovnice. To nas je potaknulo da započnemo projekt „Rastemo uz knjigu“ kako bismo potaknule interes djece za knjigom, naučili čuvati i odlagati slikovnice, spoznali važnost čitanja, razvijali pažnju kroz aktivno slušanje, razvijali govor, bogatili rječnik te senzibilizirali roditelje za važnost čitanja od najranije dobi.

Ulogu i naviku čitanja djeci kod kuće preuzela je tehnika, odnosno tv, laptop, mobitel pa je svima jednostavnije djetetu koje traži bajku upaliti crtani film, ali djeca na taj način dobivaju gotove slike. Ako se djetetu bajka čita, ono mora razmišljati, samostalno stvarati slike, na taj način razvija maštu, postavlja pitanja te u interakciji s čitačem razvija govor.

Roditelji su se odmah aktivno uključili u projekt te našu knjižnicu opremili s puno bajki, basni i sl. Oformljenu knjižnicu naučili smo čuvati, posuđivati i vraćati knjige. Potrgane slikovnice smo zalijepili te napravili niz različitih aktivnosti, plakata i posjeta na temu projekta. Na našu preporuku djeca su se učlanila u gradsku knjižnicu te su vrlo ponosni što oni tako mali s 4 godine imaju svoju iskaznicu i mogu posuđivati knjige.

Knjiga je u odgoju i obrazovanju osnovno sredstvo za rad te bi kao pripremu za školu svakom roditelju i odgojitelju trebao biti prioritet današnju djecu okrenutu tehnologiji usmjeravati na knjige.

Realizacijom aktivnosti kroz ovaj projekt ostvareni su uvjeti za daljnji intelektualni i spoznajni razvoj te razvoj govora, komunukacije i kreativnosti. Djeca imaju priliku naučiti se odgovornosti i poštivanju knjige kao štiva.

Odgojiteljice: Senada Krčelić i Martina Eldić, objekt Gaza, DV Karlovac

DOWN DOWN DOWN

Posjet trenera Ede Sportskom vrtiću Gaza

Gotovo svakodnevno izlaze podatci o postotku pretile djece predškolske i školske dobi. Znajući da prekomjerna težina ima nepovoljan utjecaj na zdravlje, pogotovo kod djece koja su u razvoju, na nama odraslima je da ukazujemo na važnost svakodnevnih tjelesnih aktivnosti u vrtiću, ali i izvan njega. Kroz naš sportski program u Dječjem vrtiću Gaza djecu se potiče na različite oblike tjelesne aktivnosti pri čemu kineziologinja i odgojiteljice imaju individualiziran i fleksibilan pristup svakom djetetu, uvažavajući njegov cjelokupni razvoj.

Dana 29. travnja, kada se obilježava Međunarodni dan plesa, a ples je također jedna vrsta tjelovježbe, ugostili smo motivacijskog trenera Edina Mehmedovića, poznatijeg kao trenera Edu u popularnoj emisiji „Život na vagi“. U suradnji s trenericom i odgojiteljicama održao je za sve odgojno-obrazovne skupine Sportića sat tjelesne i zdravstvene kulture na našem igralištu. Nakon upoznavanja s trenerom krenuli smo s plesnom igrom „Lutkice na tavanu“, nakon čega su uslijedile opće pripremne vježbe te vježbe snage.

Poslužilo nas je lijepo vrijeme te smo se u sat vremena, koliko smo vježbali uz trenera Edu, svi zajedno dobro oznojili. I sam je otac triju djevojčica pa se na šaljiv i motivirajući način obraćao djeci koja su pozorno pratila njegove upute i odrađivala vježbe. Odgojiteljice i trenerica bile su jako ponosne na djecu, jer ih je trener pohvalio te naglasio da se vidi da svakodnevno vježbaju, jer već imaju usvojenu koordinaciju, disciplinu i pravilno izvođenje vježbi. Osvrnuli smo se i na važnost zdrave prehrane te nam je rekao da je i sam počeo još više paziti na prehranu tek onda kada je dobio djecu, jer smo mi odrasli uzor djeci. Kroz ovu aktivnost motivirana su djeca, odgojitelji i roditelji da se više kreću te više pažnje posvete zdravoj prehrani.

Ovim putem zahvaljujemo se treneru Edi na dolasku i svima koji su se aktivno uključili u realizaciji ovog djeci jako zanimljivog i poučnog posjeta.

Pripremile odgojiteljice: Senada Krčelić, Martina Eldić, Andreja Šeketa, Ivana Blažević

DOWN DOWN

DOWN DOWN

SVJETSKI DAN VATROGASACA

Povodom Svjetskog dana Vatrogasaca, ali i u sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, u posjetu se pretvori u pravog znalca“ posjetili smo 9. svibnja 2024. godine Javnu vatrogasnu postrojbu grada Karlovca.

Put nam je bio dosta dug, ali smo izdržali jer smo jedva čekali vidjeti vatrogasce uživo. Na ulasku nas je dočekao vatrogasac Tin koji nas je uz vatrogaskinju Klaudiju cijelo vrijeme vodio. Krenuli smo u muzej gdje smo vidjeli kako su se prije vatrogasci spuštali, kako je izgledala oprema, vozila, …

Često su nas pitali pitanja poput znamo li broj vatrogasaca, što vatrogasci rade... Naš zajednički odgovor bio je „193“, a „vatrogasci gase vatru i pomažu ljudima i životinjama u nevolji (Saša, 5 godina).

Nakon muzeja uslijedio je odlazak vatrogasnoj opremi i vatrogasnom kamionu. Isprobavali smo opremu, zaključili kako je teška i kako se osjeti po dimu. Nakon isprobavanja opreme sjeli smo u vatrogasni kamion i u njemu se vozili, slušali smo i zvuk sirene te kako točno izgleda jedna intervencija.

Nakon oblačenja opreme i vožnje u kamion uslijedila je intervencija. Uz pomoć naše vatrogaskinje koja nam je pomogla držati crijevo s vodom gasili smo „vatru.“ Odjednom smo čuli kako „moramo doći do drveta i spasiti jednu mačku.“ Stigli smo do vatrogasnih ljestva te smo uzbuđeno čekali na red da se popnemo jako visoko. Bili smo jako hrabri i nije nas bilo strah!

IZJAVE DJECE:

„Wow ovo je predobro, prvi puta se vozim u kamionu.“ (Toni, 5 godina)

„Ako dođe vatra, moramo brzo ići van.“ (Julia J., 5 godina)

„Moram dobro ugasiti vatru da se ne bi proširila.“ (Jan, 4 godine)

„Vatrogascima trebaju kacige da im ne bi palo nešto na glavu i ozlijedilo ih.“ (Karlo, 5 godina)

„Teška je jakna da ne izgore.“ (Vito, 5 godina)

„Bila sam jako visoko i išla spasiti micu i nije me bilo strah.“ (Sara, 3 godine)

„Ja sam jednom čula vatrogasce kada se mojoj susjedi zapalila kuhinja.“ (Eva, 4 godine)

„Bit ću vatrogasac.“ (Ante, 3 godine)

Odgojiteljice: Gabrijela Markulinčić, Natalija Sudac, DV „Grabrik“

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

test

SVJETSKI DAN CRVENOG KRIŽA (08.05.2024.)

„Hvatski Crveni križ u svojemu radu ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštovanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava.“

U sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ posjetili smo Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac povodom Svjetskog dana Crvenog križa koji se obilježava 8. svibnja.

Uz osmijehe i igru, prošli smo važne korake prve pomoći, naučili smo kako se brinuti za sebe i druge u slučaju potrebe. Poslušali smo i slikovnicu „Proljetno čišćenje dvorišta“ koja govori o junaku, medvjedu Jurici, koji nas uči važnim lekcijama o sigurnosti i brizi za druge.

Nakon slikovnice Malci su svojim vještim ručicama pokazali naučeno tako što su se brinuli za medu Juricu! Previjali smo i zamatali plišane medvjediće s ljubavlju i pažnjom.

Odgojiteljice: Natalija Sudac i Gabrijela Markulinčić, DV „Grabrik“

DOWN DOWN DOWN DOWN DOWN

test

TJEDAN ZDRAVLJA (08. 04. – 19. 04. 2024)

Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

Djeca iz skupine „Malci“ imala su različite aktivnosti usmjerene na zdravu prehranu kako bi što više spoznali o važnosti iste. U ponedjeljak smo izrađivali piramide zdrave prehrane te učili pjesmicu o zdravoj hrani. U utorak smo istraživali različito voće i povrće te igrali igru „Pogodi voće/povrće.“ Srijedu smo posvetili izradi naših zdravih voćnih košarica gdje smo poticali kreativnost i samostalnost u rezanju. Projekt „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ upotpunili smo u četvrtak kada nam je došla nutricionistica Ana koja nam je malo bliže predočila zdravu hranu i naglasila kako moramo jesti 5 obroka dnevno i moramo imati 5 boja u tanjuru! Petak je bio posvećen igrokazu „Zdrava gozba“ gdje smo upoznali šipak i grejp koje do sada nismo susreli. Također smo u sklopu projekta prošetali do Super Konzuma gdje su se provodile različite aktivnosti povodom tjedna zdravlja. Igrali smo igre „Školica“ i „Glazbeni obruč“, naučili smo zašto je internet štetan za zdravlje te smo slušali priču o zubima i kakva hrana im šteti. Probali smo i pomoći unesrećenome u nevolji, odnosno pružiti mu prvu pomoć. Na kraju smo došli do štanda zdrave prehrane te smo mi njima rekli kako ona ide po redu i bili vrlo ponosni!

Osim zdrave prehrane, za očuvanje našeg zdravlja vrlo je bitan i pokret, tj. tjelesna aktivnost. Kroz razgovor s djecom u skupini došli smo do zaključka da je važno trčati, skakati, penjati se, ali i dobro se naspavati. Tjedan je bio ispunjen raznim pokretnim igrama poput „Glazbene stolice“, „Twister“, „Baci kocku“, kao i jutarnjom tjelovježbom gdje smo razgibavali muskulaturu cijelog tijela kroz opće pripremne vježbe, pokrete uz glazbu, vježbe u paru i s rekvizitom. Pokret smo integrirali u likovnu aktivnost i na taj način ostvarili i poticali likovno izražavanje kod djece tako što su temperama slikali u stojećem položaju po prozirnoj foliji velikog formata. Za dodatni poticaj, djeca su tijekom aktivnosti slušala klasičnu glazbu. U sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ u posjet nam je stigla Petra, studentica kineziologije, koja je s djecom provela tjelesnu aktivnost. Djeca su imala prilike okušati se u različitim oblicima kretanja oponašajući pokrete pojedinih životinja, prolazeći kroz poligon gdje su bili isprepleteni elementi pojedinih sportova, te u igri „Uspavani dinosaur“. Osim aktivnosti koje su provedene u unutarnjem prostoru vrtića, važno je i svakodnevno boraviti na otvorenom. Stoga svaki dan koristimo za boravak na zraku gdje djecu potičemo na prirodne oblike kretanja u raznim natjecateljskim i slobodnim igrama. Na kraju tjedna, u suradnji sa stručnim suradnicama vrtića: Jasnom Brozinić (zdravstvenom voditeljicom) i Ines Kok (fizioterapeutkinjom) u skupini su provedena antropometrijska mjerenja u svrhu praćenja rasta i uhranjenosti svakog djeteta.

Odgojiteljice: Gabrijela Markulinčić i Natalija Sudac, DV „Grabrik“

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN

DOWN

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN

test

SVJETSKI DAN PLESA – SPORTIĆI 3

Uoči Svjetskog dana plesa koji se obilježava 29. travnja, Sportići 3 s Gaze zajedno su sa svojim odgojiteljicama Andrejom i Ivanom uvježbali popularnu koreografiju na pjesmu "Rim Tim Tagi Dim" - Baby Lasagne. Sportići 3 na ovaj su se način priključili cijeloj Hrvatskoj koja pleše na ritmove spomenute pjesme kao podrška našem predstavniku na nadolazećem Eurosongu.
Odgojiteljice Ivana Blažević i Andreja Šeketa

test

SVJETSKI DAN PLESA (29.04.2024.)

„Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe, pojedinačno, u parovima ili u skupinama.“

Ples ima mnoge koristi kod razvoja djeteta rane i predškolske dobi jer je dokazano da pomaže u razvoju koordinacije, ravnoteže, snage i fleksibilnosti. Nadalje, različita istraživanja pokazuju da djeca koja plešu imaju bolje mentalno zdravlje i samopouzdanje.

Ples je odlična vještina jer uči djecu kako slijediti upute roditelja, učitelja i trenera. Pruža djeci priliku učiti o disciplini i kako naporno raditi. To je ujedno za djecu i zabavan način za kreativno izražavanje.

Prema Jankoviću (2016) djeca u ranoj i predškolskoj dobi vrlo brzo uče nova motorička gibanja, imaju dobru relativnu snagu, gipkost, hrabri su i odvažni, imaju spontanu potrebu plesnog izražavanja i spremni su za nove motoričke izazove, te vole i igru i natjecanje.

U sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ obilježili smo Svjetski dan plesa. Ostvarili smo suradnju s plesnim klubom st.ART gdje smo naučili zašto je važan ples, pogledali kostime za koreografiju, istraživali pehare i medalje, obukli smo čarapice za dvoranu, dobro smo se razgibali te naposljetku naučili jednu koreografiju u koju smo uložili puno truda.

DOWN DOWN DOWN

DOWN DOWN DOWN
Odgojiteljice: Natalija Sudac i Gabrijela Markulinčić, DV „Grabrik“

test

MJESEC ZDRAVLJA U SKUPINI „TOČKICE“

Travanj je mjesec u kojem se obilježava Svjetski dana zdravlja i vrijeme tjedna zdravlja u vrtiću. Tim povodom smo naše aktivnosti posvetili temama važnim za zdravlje djece, zdravoj prehrani, brizi o svom tijelu (higijeni), važnosti tjelesne aktivnosti i važnosti spavanja za pravilan rast i razvoj djece.

Cilj ovog projekta je da osvijestimo važnost brige o svom zdravlju i usvojimo zdrave navike od malih nogu. Provodili smo vesele zabavne igre kroz koje djeca uče, istražuju, druže se, igraju i zabavljaju. Spoznali smo:

- „Šarena hrana važna je za zdravlje mališana“

- Koliko količinski dnevno trebamo jesti?

- Što trebamo jesti?

Istraživali smo i spoznavali oblik, boju, okuse i mirise. Povećalom smo promatrali teksturu voća i povrća te otkrivali načine na koje ih možemo konzumirati (sirovo, kuhano). Radili smo klasifikaciju voće/povrće te upoznavali manje poznato (ananas, mango, šparoge, gljive, orašaste plodove…). Neposrednim konzumiranjem prepoznavali smo voće i povrće po okusu te imenovali okuse: slatko, kiselo, gorko i ljuto. Izrađivali smo zdrave voćne napitke (sokovi, frapei) i vegetarijansku pizzu. U provedbi aktivnosti koristili smo edukativne slikovnice, recitacije, pjesmice, zagonetke, memory kartice, radne edukativne materijale, raznovrsne igre i likovne tehnike. Imali smo izvrsnu suradnju s roditeljima, sustručnjacima i suradnicima unutar našeg vrtića.

U sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ obilježili smo Svjetski dan plesa. Ostvarili smo suradnju s plesnim klubom st.ART gdje smo naučili zašto je važan ples, pogledali kostime za koreografiju, istraživali pehare i medalje, obukli smo čarapice za dvoranu, dobro smo se razgibali te naposljetku naučili jednu koreografiju u koju smo uložili puno truda.

DOWN DOWN

Odgojiteljice Lidija Šinkovec i Marina Mihalić

test

SVJETSKI DAN KNJIGE (23.04.2024)

Slikovnica razvija spoznajni svijet djeteta, izaziva emocije, razvija govor i bogat rječnik, zadovoljava djetetovu potrebu za nečim novim. Putem slikovnice dijete spoznaje svijet oko sebe, pojave i odnose u ljudskoj okolini na njemu primjeren način. Slikovnica razvija sposobnost pamćenja i zapamćivanja logičkih odnosa, navikava dijete na uporabu knjige od najranije dobi, razvija potrebu za knjigom, pruža djeci mogućnost da svijet vide očima umjetnika, zato bi slikovnica prema Zalar (2008) trebala biti svakodnevni dio djetetova života, kockica poveznica, tješiteljica i hrabriteljica.

Povodom svjetskog dana knjige, a u sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ odlučili smo posjetiti Knjiguljicu, prvu specijaliziranu dječju knjižaru.

Prvo smo se upoznali te su nas pitali znamo li koja je razlika između knjižnice i knjižare, volimo li čitati priče, tko nam ih čita, … Mi smo naravno na sva pitanja odgovorili te su nas „tete“ odmah pohvalile!

Nakon razgovora uslijedila je slikovnica „Najotmjeniji div u gradu“ autorice Julie Donaldson. Priča govori o Juri koji je silno želio da ne bude najneuredniji div u gradu. I tako je jednoga dana, ugledavši trgovinu s velikim brojevima, odlučio da je vrijeme da promijeni izgled. Otmjene hlače, otmjena košulja, prugasta kravata i sjajne cipele učinili su Juru sasvim novim divom. Ali putem kući, susreo je različite životinje koje su silno trebale njegovu pomoć i njegovu odjeću. Zaključi smo da je važno pomagati prijateljima i da se moramo međusobno poštovati, odnosno kako bi rekla Eva (4 godine) „moramo se svi voljeti.“

Malce je najviše dojmila kruna koju je Jura našao u škrinji na kraju priče pa su se zajedno s „tetama“ uputili u radionicu izrada kruna. Netko je izrađivao šarene, netko od svojih omiljenih boja, ali svi smo izašli kao „najotmjeniji Malci u gradu“.

DOWN DOWN

DOWN DOWN

Odgojiteljice: Natalija Sudac i Gabrijela Markulinčić, DV „Grabrik“

DAN PLANETA ZEMLJE (22.04.2024.)

Važnost obilježavanja Dana planeta Zemlje je podsjetiti sve nas u kakvom je stanju priroda našeg planeta na kojem živimo, ukazati na probleme ekosistema, zagađenja naseljenih mjesta i poticati poboljšanje kvalitete sredine u kojoj živimo.

Iako je padala kiša, obuli smo svoje čizmice, uzeli kišobrane te krenuli po neka nova znanja. U sklopu projekta „Važan datum za svakog Malca, kroz posjet se pretvori u pravog znalca“ posjetili smo Klijanac i Pup, udrugu za zaštitu prirode i okoliša.

Otkrili smo što je to Klijanac, a što Pup (jedan raste iz tla, a drugi na drvetu). Razgovarali smo o važnosti očuvanja našeg planeta te zaključili da je dobro razvrstavati otpad, a ne bacati po podu; dobro je reciklirati i paziti koliko trošimo vodu; dobro je i paziti kada palimo i gasimo svijetlo.

Nakon edukativnog razgovora poslušali smo slikovnicu „Janko i sjemenka“ autorice Ivane Francišković Olrom koja nam govori o vepru Janku. Mlad i gladan, žir koji je pronašao, Janko je mogao pojesti istog trena. No, odabrao je promatrati sjemenku srcem i vjerovati da izdanak koji je virio iz nje u sebi krije mnogo više od trenutne poslastice.

Nakon pročitane slikovnice „tete“ u Klijancu i Pupu pripremile su nam radionicu od starih CD – a i salveta. Izrađivali smo svoja „čarobna stabla“ a usput smo i reciklirali otpad!

DOWN DOWN DOWN

DOWN DOWN

Odgojiteljice: Natalija Sudac i Gabrijela Markulinčić, DV „Grabrik“

PROJEKT „ŽIVOT JEDNOG ZUBA“

Djeca Skupine „Sportići 7“ iz vrtića Karlovac, objekta Gaza, već od svoje treće godine provodila su dentalnu higijenu u vrtiću. Danas, u starijoj skupini, kako su djeci počeli ispadati mliječni zubi, pojačao se interes za pitanja o zubima. Ponukani time uključili smo se u projekt „Dentalna higijena i zdravlje zuba djece predškolske dobi“, koje organizira Online pedagoška akademija „Mliječni zub“ u suradnji s partnerima. U periodu od studenog 2023. g. do veljače 2024. g. bavili smo se cijelim nizom aktivnosti pod nazivom „Život jednog zuba“.

Cilj projekta bio je razvoj djetetove svijesti o higijeni i važnosti zdravlja zuba, a naš specifični cilj: zašto nam zubi ispadaju u predškolskoj dobi?

Zadaci projekta bili su: upoznati djecu s činjenicom da mliječni zubi ispadaju, a trajni zubi rastu, prepoznati važnost ishrane za zdravlje zuba te eliminirati strah od odlaska stomatologu.

SKLOPOVI AKTIVNOSTI KOJE SMO PROVODILI:

1. sklop – Suradnja s roditeljima

2. sklop – Dječja iskustva i produbljivanje istih

3. sklop – STEM područje/istraživačko-spoznajne aktivnosti

4. sklop – Korištenje stečenih saznanja o zdravlju zuba

5. sklop – Posjete stručnjaka stomatoloških zanimanja

6. sklop – Kreativno stvaranje

test

Zanimljive izjave u projektu:

„Mi imamo 200 zuba!“

„Mome tati su ispali neki zubi, ali drugi mu nisu narasli.“

„Moja baka zube stavi u čašu.“

„Ja sam svoj zub pojeo!“

test

Izradili smo brošure za roditelje, plakate i didaktičke igre o očuvanju zuba, građi zuba. Saznali čemu zubi služe, kako se zovu, koliko ih ima. Proveli smo razne eksperimente – kako nastaju bakterije, promatranje plaka pod mikroskopom, promatranje zuba povećalima, izrada zubala od različitih materijala, uzimanje otisaka zuba…

Najveći interes izazvao je posjet bake dječaka iz skupine koja je zubotehničarka. Baka je djecu upoznala s novim materijalima – vosak, gips, udlage, zubne proteze te zajedno s djecom produbila znanje o higijeni zuba.

U sklopu projekta radili smo cijeli niz aktivnosti vezanih uz zube i higijenu zuba. Promatrali smo svoje i tuđe zube, ponovili kako se pravilno četkaju zubi, izradili bočice za čuvanje mliječnih zuba, maskirali se u zube i zubić vile na gradskoj fašničkoj povorci. Kroz razgovor s djecom i proigravanje teme nastala je i slikovnica „Klarine zubne nevolje“ koju smo u suradnji s roditeljima uspjeli i tiskati. Pregledati je možete putem mobitela, skeniranjem QR koda.

qr code

test

U radu na projektu postigli smo sve planirane ciljeve. Produbila se suradnja među djecom, podigla se svijest o stjecanju i zadržavanju zdravih navika. Djeca su usvojila kada niču mliječni, a kada trajni zubi, kako pravilno prati zube i koliko ih dugo četkati. Pravilna primjena stečenog znanja, nove spoznaje i iskustava s različitim novim materijalima. Djeca su savladala strah od stomatologa i ispadanja zuba. Sada se raduju klimanju mliječnih zuba i njegovanju novih, trajnih.

Dana 12. travnja 2024. g. na edukativnoj konferenciji „Snaga je u nama!“ naš je rad odabran kao najbolji projektni rad prvog izdanja "Abecede zdravog odrastanja" u konkurenciji 50 vrtića širom Hrvatske. U obrazloženju stručnog žirija stoji: „Zadovoljeni su svi kriteriji, a posebno se ističu u promišljanju aktivnosti prilagođenim dječjim mogućnostima i interesima. Projekt je planiran i prikazan tako da je vidljivo dijete i njegov proces učenja kroz igru i istraživanje. Također, posebno se ističe suradnja s roditeljima u postizanju zajedničkog cilja vezanog uz dentalno zdravlje djece, s naglaskom na kreativne digitalne sadržaje za djecu i roditelje.“

DOWN DOWN

DOWN

DOWN DOWN

test

Odgojiteljice Dubravka Jakuš i Branka Ožura

Dječji vrtić Karlovac, objekt Gaza

test

GLAZBENE SKUPINE „NOTICE“ NA DJEČJOJ ŽUPANIJSKOJ SMOTRI FOLKLORA

Osim što dječje tradicijsko stvaralaštvo ima sve bitne elemente predajne kulture neizmjerno je važno, korisno i poticajno za cjelokupni djetetov psihofizički razvoj. Taj razvoj očituje se kroz govor, pjesmu, igru, glumu, književnost, pokret te razne individualne improvizacije i imitacije.

Dječji folklor ispunjava mnogo ciljeva ranog edukacijskog programa, uz to obogaćuje razvoj fizičkih sposobnosti i koordinacije. Folklor potiče razvoj temeljnih sadržaja ritma, ponavljanja, uzoraka, predviđanja glazbenih znakova i brojanja. Ipak najvažnije je da djeca budu slobodna i da uživaju bez opterećenja.

Uloga odgojitelja u ovim igrama je da djeci pokaže pravila i način igre, ali isto tako da ostane i kao sudionik u igri dok ju djeca ne usvoje. Djeca uče oponašanjem, slušanjem pravilnog pjevanja odgojitelja i gledanjem točnog ishodavanja ili pokreta ruku u ritmu.

Dječji folklor predstavlja naše trajno, važno i vrijedno kulturno dobro. Stoga pri glazbenoj obradi i scenskim prikazima dječje folklorne građe posebnu važnost pridajemo poštivanju tradicije određenog kraja u glazbi, nošnji, igri, običaju, govoru, pokretu i slično. Autentični dječji napjevi po svojoj su izvornoj strukturi primjereni dječjem uzrastu.

Prepoznavši važnost i vrijednost folklora provodimo ga u sklopu našeg glazbenog programa u sklopu projekta „Tradicije i običaji“.

Jedan od glavnih preduvjeta u našem radu temelji se na primjerenom i autentičnom izboru građe, kao i prilagođavanju dobi djece predškolskog uzrasta od 3 do 7 godina.

U sklopu tog projekta upoznajemo se sa tradicijskim običajima, narodnim nošnjama, instrumentima i igrama našeg kraja kroz različite likovne, govorne, scenske i glazbene aktivnosti. Prilikom upoznavanja tradicijskih instrumenata ostvarujemo odličnu suradnju s članovima kulturno-umjetničkih društava.

Prilikom upoznavanja s narodnim nošnjama važno je da djeca doznaju da su u takvim nošnjama nekad ljudi živjeli, pa tako i plesali i igrali se tih istih igara s kojima se sada oni upoznaju.

Tek mali dio ovog projekta prikazan je na ovogodišnjoj 48. smotri dječjeg folklora Karlovačke županije. Na smotri su sudjelovale obje mješovite glazbene skupine našeg vrtića u dobi od 3 do 7 godina što iziskuje veliki trud, kreativnost i stručnost kod slaganja koreografije. Selektorice koje su pratile cijelu smotru prepoznale su taj trud i posebno ga pohvalile. Snimku nastupa moguće je pogledati skeniranjem QR koda.

qr code

test

Ovim putem zahvaljujemo se tamburaškom sastavu KUD-a Rečica na glazbenoj pratnji, kao i roditeljima naše djece na odličnoj suradnji, pomoći i podršci.

Odgojiteljice

Branka Petrović-Brnardić, Martina Marković Dašić,

Marija Ladić i Mihaela Vuković

Dječji vrtić Karlovac, objekt Novi centar

DOWN

DOWN

DOWN

test

test

TJEDAN ZDRAVLJA

Razni oblici tjelesne aktivnosti trebali bi biti svakodnevica života, počevši od najranije dobi. Posebnu pažnju valja obratiti na stopala kod djece, jer ona nose težinu cijelog tijela. U sklopu tjedna zdravlja i koncepta „Smart family“ skupina Pčelice iz DV „Grabrik“ odradila je vježbe za stopala uz pomoć svojih odgojiteljica i vrtićkog fizioterapeuta.

Ako primijetimo na vrijeme da dijete ima problema sa stopalima, možemo puno toga prevenirati. Cilj nam je bio da kroz par jednostavnih vježbi pokrenemo naša stopala. Nisu nam bili potrebni posebni rekviziti. Neke od njih smo izradili sami u vrtiću.

Važno je da su se djeca dobro zabavila, naučila i usvojila vježbe koje će im koristiti i koje mogu opetovano ponavljati u nadolazećim aktivnostima.

DOWN DOWN

test

Odgojiteljice Dubravka Vlašić i Sandra Uzelac

Fizioterapeutkinja Ines Kok

test

POSJET STOMATOLOGINJE

U DV Zadobarje pozvali smo stomatologicu iz Doma zdravlja Banija, Ivu Lauš Rudman. Tijekom posjeta nam je pričala o zdravoj i nezdravoj hrani te kako ona utječe na zdravlje zubi. Stomatologinja je djeci pregledala zube te objasnila važnost pranja zubića, ali isto tako i održavanja čistoće usne šupljine te jezika.

Na maketi zubala, koje smo izradili u vrtiću, pokazala je pravilan način korištenja četkice i konca za zube. Objasnila je djeci da, iako su još mali, moraju brinuti za zdravlje svojih zubića i jesti što manje slatkiša.

DOWN DOWN

DOWN DOWN

test

Odgojiteljice: Marina Belavić i Petra Panjević

test

PIKNIK NA KORANI

Skupina Pandice iz DV Grabrik odlučila se uputiti u malo dužu šetnju, sve do Korane.

Spakirali smo dekice, sokove, čaše, jabuke i sjemenke za labudove i patke.

Put do Korane ispunjen je pješačkim prijelazima i semaforima pa smo šetajući ponovili prometna pravila i osvijestili njihovu važnost.

Došavši do Foginovog kupališta poželjeli smo se uslikati na livadi prepunoj tratinčica jer je izgledala kao cvjetni tepih.

DOWN

Nastavili smo put prema labudovima, hodajući obalom uz samu rijeku. Budući da je bio sunčan dan, neki su spominjali kako bi se baš mogli i okupati. Ugledavši labudove i patke djeca su uzbuđeno uzimala sjemenke koje su nam još ostale od obilježavanja Dana kruha. Ne znamo tko je bio sretniji, djeca ili životinje kad smo ih počeli hraniti. Uronivši ruke u rijeku djeca su sama donijela zaključak da voda još nije za kupanje. Nastavili smo šetnju nasipom i ubrzo ugledali konje. Tu smo zastali i ponovili pravilne nazive ženke, mužjaka i mladunčeta konja koje smo naučili ovaj tjedan. Djeca su bila oduševljena kada se uz kobilu pojavilo i ždrijebe. Vraćajući se istim putem pronašli smo divno mjesto uz rijeku, u hladu velike krošnje stare vrbe. Rasprostrli smo dekice i izvadili stvari za piknik. Kako je u prirodi sve slađe, tako smo i mi sve brzo popili i pojeli te krenuli prema vrtiću.

Pri povratku djeca su bila vesela i nitko se nije žalio na umor. No, nakon ručka svi su uz prve rečenice priče utonuli u čvrsti san.

DOWN DOWN DOWN DOWN

DOWN DOWN DOWN

Damira Krklec- Polović, odgojiteljica, DV Grabrik

Anita Ogrizović, odgojiteljica, DV Grabrik

test

USKRS U VRTIĆU

Blagdani su dio našega iskustva, dio odrastanja i onaj dio djetinjstva kojeg zauvijek nosimo sa sobom. Ostaju upisani u naše živote kao podsjetnici na odrastanje, na obitelj i zajednicu kojoj pripadamo. Blagdani i slavlja dio su kulturne baštine naroda kojem odrasli i djeca pripadaju. U dječji vrtić djeca donose iskustva i sadržaje obiteljskog slavlja. Svaka obitelj njeguje neke svoje običaje i rituale te time obogaćuje svoju djecu. Djeca u vrtiću vole razgovarati o blagdanima u svojoj obitelji i kako ih slave, dijeliti iskustva, ali i doživljaje koje blagdani donose u njihove domove. Blagdansko ozračje i okruženje prigoda je za zadovoljenje djetetovih potreba – potrebe za pripadanjem, ljubavlju, pozitivnim emocijama i zajedništvom. Želimo Vam da za blagdane budete sa svojom djecom, da im dajete uspomene koje će zauvijek nositi sa sobom.

Sretan Uskrs žele Vam djeca i djelatnici Dječjeg vrtića Karlovac!

DOWN

DOWN

test

USKRSNA RADIONICA

U DV Zadobarje, mlađoj jasličkoj skupini „Lavići“, 25.03.2024 godine, održana je radionica djece i roditelja. Izrađivali smo zečiće od čarapa puneći ih rižom, modelirali plastelinom uz prigodne kalupe i temperama oslikavali velike i male pisanice. Radionica je protekla u ugodnom i veselom ozračju.

Odgojiteljice M. Čvarak, M. Hodak

DOWN

DOWN

DOWN

DOWN DOWN

test

POSJET VELEUČILIŠTU U KARLOVCU

Skupina „Sportići 7“ iz vrtića Gaza u sklopu rada na projektu „Moj grad i ja“ i eko aktivnosti posjetila je „Veleučilište u Karlovcu“ – Odjel Lovstva i zaštite prirode. Profesor Marko Ožura potrudio se pokazati nam jako zanimljive „eksponate“. Djeca su upoznala važnost brige o životinjskim staništima, bio raznolikosti i različitim životinjskim vrstama koje žive na našem području. Ovim posjetom osvijestili smo kod djece kolika je važnost očuvanja okoliša.

DOWN DOWN

DOWN DOWN

test

POTRAGA ZA PISANICAMA

U vrtiću Zadobarje, drugu godinu zaredom, organizirali smo potragu za pisanicama. Potaknuti čitanjem slikopjesme „Skriveni Uskrs“, djeca skupina „Lavići“ i „Zvjezdice“ krenula su u potragu za skrivenim pisanicama u dvorištu vrtića. Kasnije smo se počastili keksićima i čokoladnim jajima.

Odgojiteljice: M. Belavić, M. Čvarak, M. Hodak

DOWN DOWN

DOWN DOWN

test

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDRIMOM

U Dječjem vrtiću Grabrik, u skupini „Lollipops“, svakodnevno se provodi integrirani program engleskog jezika. Dio skupine „Lollipops“ je i jedna djevojčica puna ljubavi, osjećajnosti i dobrote – djevojčica koja ima Down sindrom.

Zbog toga smo 21.3. obilježili Svjetski dan sindroma Down kako bismo podržali razumijevanje prema djeci s Down sindromom. Obukli smo tako različite čarapice, razgovarali i čitali priču. Također smo i pjevali i plesali, a ona je posebno uživala baš kao da zna da je današnji dan posebno važan i za nju, ali i za sve nas kako bi nas potaknuo na još veće poštovanje i brigu za djecu s Down sindromom.

Likovnu aktivnost pretvorili smo u povezani zajednički rad baš kao što smo povezani i tijekom svakodnevnih boravaka s našom „Down djevojčicom“.

Najljepši dio današnje priče svakako je dječak koji gaji prve vrtićke simpatije upravo prema njoj, te joj je donio poklon, njene omiljene Kiki bombone.

Odgojiteljice Sandra Brozinić i Sindi Starešina

DOWN DOWN

DOWN DOWN

DOWN

test

USKRS U ZVIJEZDI

Odgojna skupina „Sovice” iz vrtića Grabrik sudjelovala je u pripremama za tradicionalni „Uskrs u zvijezdi”. Uz naše „Sovice”, sudjelovali su i drugi dječji vrtići, osnovne škole, karlovački likovni umjetnici i mnogi drugi, a prigodno su ukrasili prostor u karlovačkoj zvijezdi.

USKRS U ZVIJEZDI USKRS U ZVIJEZDI

test

JOZO BOZO U DJEČJEM VRTIĆU KARLOVAC

Dana 19. i 20.3.2024. godine mađioničar Jozo Bozo posjetio je Dječji vrtić Karlovac, objekte Grabrik, Gazu i Baniju te razveselio djecu svojom predstavom „To je to“ s temom zdravog načina života. Djeca su u predstavi uživala, a zasluženo, dobili su i prigodne poklone.

JOZO BOZO

JOZO BOZO

JOZO BOZO

test

VAŽNOST SLIKOVNICE U RAZVOJU DJETETA PREDŠKOLSKE DOBI

Slikovnica je prvo djetetovo literalno-likovno djelo koje dijete susreće i doživljava svojim svim osjetilima. Kad biramo slikovnicu za djecu trebamo paziti na njen estetski izgled i naravno na edukativnu vrijednost jer će se na taj način kod djeteta razviti pozitivni senzibilitet. Kroz slikovnice djeca upoznaju svoju okolinu, biljni i životinjski svijet, ljudske vrijednosti i djelatnosti.

Starija skupina "Mrljice" DV Banija, ove pedagoške godine odradila je mini projekt "Čajanke kod Mrljica", čitajući problemske slikovnice čiji je sadržaj vezan za problemske situacije djeteta u svakodnevnom životu. Neke od tema su bile emocije: ljutnja, ljubav, ljubomora, strah, tuga, razočarenje. Kroz poučne priče naučili smo kako kontrolirati ljutnju i usmjeriti je na nešto drugo, kako dijeliti ljubav, kako suzbiti strahove, ublažiti tugu.

Nekoliko slikovnica skrenulo nam je pažnju na međusobnu toleranciju i uvažavanje gdje smo pokušali razumjeti kako smo i zašto različiti, načine kako se nositi s tim različitostima te koje je prihvatljivo ponašanje u društvu. Pojedine priče ukazale su nam koje posljedice mogu biti kad si neposlušan te kako ne smijemo vjerovati neznancima.

Osim što potiču na logičko razmišljanje i zaključivanje, slikovnice takve vrste poticaj su za bogaćenje rječnika, djecu potiču na govornu verbalizaciju,omogućuju razvoj mašte, potiču na likovni izričaj, razvoj osjećaja vlastite vrijednosti, ali i vrijednosti osoba iz vlastite okoline.

Nakon pročitane slikovnice razgovarajte s djetetom o slikama iz priče postavljanjem pitanja, dok čitate koristite glasove i zvukove, dramatizirajte, kod mlađe djece uključite i lutku ginjol. Priču iz slikovnice možete pročitati i više puta jer time omogućujete razvoj njihovog pamćenja.

Slikovnice koje smo koristile u radu:

 • "Fergal se ljuti"
 • "Pogodi koliko te volim"
 • "Sjećam se"
 • "Razbojnik sa žutom pjegom"
 • "Izgubio se jedan zeleni pas"
 • "Mucko"
 • "Uljuđeni vuk"
 • "Gospodin Nosko nalazi prijatelja"
 • "Planina"
 • "Medo u kolicima "
 • "Medvjedići uče o neznancima"
 • "Poplava u šalici kave"
 • "Priča o maloj gusjenici Lahorki"
 • "Neposlušno mače"

Odgojiteljice Davorka Trpčić i Ines Bokulić

VAŽNOST ČITANJA VAŽNOST ČITANJA VAŽNOST ČITANJA

VAŽNOST ČITANJA

VAŽNOST ČITANJA VAŽNOST ČITANJA

test

USKRSNA RADIONICA

Dana 19.03.2024. godine održana je radionica za roditelje skupine Pužići vrtića Banija. Bliži se blagdan Uskrsa pa je to i bila tema naše radionice. Izrađivali smo zečiće od čarapa, riže i ukrasnih detalja. Roditelji su donijeli većinu materijala, a ostatak su pripremile odgojiteljice. Pomagalo nam je i dvoje djece. Zajedničkim trudom i idejama nastali su veseli, šareni zečići koji sada krase prostor vrtića, a za Uskrs će ih djeca nositi kući.

Hvala roditeljima na suradnji!

Odgojiteljice Sanela Hrelić i Jasna Živčić

USKRSNA RADIONICA USKRSNA RADIONICA

USKRSNA RADIONICA USKRSNA RADIONICA

USKRSNA RADIONICA USKRSNA RADIONICA

test

RUKOMET

Rukomet u vrtićima "Vrtko" zajednički je projekt Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza. Dječji vrtić Gaza kao sportski vrtić uključio se u projekt s četiri odgojne skupine. Vrtko se provodi u suradnji s rukometnim klubom Dubovac – Gaza.

Zajedno s igračima i trenerima rukometnog kluba želimo djeci kroz posebno osmišljen i kreiran program omogućiti stjecanje novih motoričkih znanja te im kroz raznovrsne aktivnosti približiti rukometnu igru.

RUKOMET RUKOMET RUKOMET

RUKOMET

RUKOMET

test

VAŽNOST ČITANJA SLIKOVNICA U PREDŠKOLSKOJ DOBI

Starija skupina "Mrljice" Dječjeg vrtića Banija ove radne godine radi na mini-projektu čitajući problemske slikovnice čiji je sadržaj vezan za problemske situacije djeteta u svakodnevnom životu. Neke od tema su bile emocije-ljutnja, ljubav, ljubomora, strah, tuga, razočarenje…

Kroz poučne priče naučili smo kako kontrolirati ljutnju i usmjeriti je na nešto drugo, kako dijeliti ljubav, kako suzbiti strahove, ublažiti tugu. Nekoliko slikovnica skrenulo nam je pažnju na međusobnu toleranciju i uvažavanje gdje smo pokušali razumjeti kako smo i zašto različiti, načine kako se nositi s tim različitostima te koje je prihvatljivo ponašanje u društvu. Pojedine priče ukazale su nam koje posljedice mogu biti kad si baš neposlušan te kako ne smijemo vjerovati neznancima.

Osim što potiču na logičko razmišljanje i zaključivanje, slikovnice takve vrste poticaj su za bogaćenje rječnika, djecu potiču na govornu verbalizaciju, omogućuju razvoj mašte, potiču na likovni izričaj, razvoj osjećaja vlastite vrijednosti, ali i vrijednosti osoba iz vlastite okoline.

Ovim projektom nastojale smo potaknuti roditelje da i sami čitaju djeci, budući da sve više vremena djeca provode na mobitelu ili tabletu.

Slikovnice smo čitali u opuštenoj atmosferi sobe dnevnog boravka, sjedeći na jastučićima, ispijajući topli čaj iz omiljenih šalica, crtali na zadane teme, koristili se igrama iz "kutije emocija", igrali društvene igre "memory". Kroz scensku improvizaciju djeca su pokušala "glumiti" razne problemske situacije u svakodnevnom životu te ih na taj način bolje i razumjeti.

Odgojiteljice: Ines Bokulić i Davorka Trpčić

VAŽNOST ČITANJA

test

VAŽNOST FIZIČKE AKTIVNOSTI U JASLICAMA

Razvoj grube motorike i prirodnih oblika kretanja jedna je od osnovnih i važnih zadaća tijekom dječjeg odrastanja. Iako su hodanje, trčanje, skakanje, provlačenje ili kotrljanje prirodni oblici kretanja djeteta, potrebno ih je poticati u svakodnevnim aktivnostima. S obzirom na veliku potrebu djece za fizičkom aktivnošću, u jaslicama svakodnevno razvijamo grubu motoriku kroz jutarnje razgibavanje, igre s pokretom, igre s pjevanjem i slično. Poseban naglasak je na svladavanju prepreka pomoću poligona koji je sastavljen od motoričkih spužvi raznih oblika. Poligon preprekama potiče razvoj određenih motoričkih znanja, sposobnosti te spretnosti kod djece. Djeca rane dobi su u fazi razvoja percepcije i reakcije podražaja iz neposredne okoline. Stoga smo za djecu izradile taktilnu stazu od pedagoški neoblikovanih materijala poput kamenčića, drvenih grančica, spužvica, čepova i sl. Djeca hodaju bosim nogama kako bi im se omogućilo istraživanje i što bolja aktivacija svih djetetovih osjetila. Pomoću taktilne staze dijete dobiva informacije o teksturi, obliku i veličini. Hodom po mekanim, tvrdim, hrapavim i glatkim predmetima dijete razvija taktilnu percepciju. Također, djecu smo pripremile na samostalno hodanje uz i niz stepenice, pridržavajući se za rukohvat. Osim aktivnosti u zatvorenom, djeca svakodnevno provode vrijeme vani, čemu se posebno vesele. Redovitom tjelesnom aktivnošću djeca, osim jačanja mišića, poboljšavaju koordinaciju pokreta i osjećaj za ravnotežu te se uče prilagođavati prostornom okruženju. Razvoj grube motorike je od izrazite važnosti jer se na njega nastavlja daljnji razvoj fine motorike i temelj je za razvoj sportskih vještina.

Odgojiteljice Kristina Pogelšek i Maja Plemić

Vrtić Hrnetić

FIZIČKA AKTIVNOST JASLICE

FIZIČKA AKTIVNOST JASLICE

test

POSJET KUD-u ZADOBARJE

U petak, 16.2.2024. godine djeca iz skupine Zvjezdice iz vrtića Zadobarje, posjetila su KUD Zadobarje. Dramska sekcija KUD-a za djecu je pripremila čak dvije lutkarske predstave, Ježevu kućica i Čarobni lončić. Djeca su s uzbuđenjem pratila obje predstave, a na kraju su imali priliku poigrati se rekvizitima te se i sami okušati u glumi. Od KUD-a smo na poklon dobili knjigu, zbirku priča iz davnih vremena „Dorkine priče“, a za zahvalu djeca su glumcima otpjevala nekoliko pjesmica.

Odgojiteljice Petra Panjević i Marina Belavić

KUD ZADOBARJE

KUD ZADOBARJE KUD ZADOBARJE

KUD ZADOBARJE KUD ZADOBARJE

test

POSJET PREDŠKOLARACA KARLOVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Proteklih tjedana sve su naše predškolske skupine posjetile karlovačke osnovne škole. Djeca iz skupina Baloni, Sovice, Loptice i Notice 2 posjetila su OŠ Grabrik, djeca iz skupine Školjkice posjetila su OŠ Banija, dok su Sportići 6 i Sportići 7 posjetili OŠ Dragojle Jarnević. Djeca su imala priliku obići škole te vidjeti kako izgledaju učionice, knjižnice i sportske dvorane. U razredima su predškolarci i školarci jedni drugima recitirali i otpjevali pjesme. Učenici su nam pokazali kako izgledaju njihove knjige, koliko su im teške torbe i ispričali kako je njima bilo kad su došli u prvi razred. Odigrali smo i poneku igru, počastili se keksima te dogovorili međusobna druženja i u budućnosti. Škole su nas lijepo ugostile i od srca im se zahvaljujemo!

Predškolarci

Predškolarci

test

RADOZNALI PAUCI

Prateći interes djece, upuštamo se u avanturu proučavanja pauka. Čini nam se da im je život uzbudljiv pa se javlja želja da se u to i uvjerimo. Njihovu radoznalost nastojimo živjeti i mi. Promatrajući ih i analizirajući dolazimo do uvjerenja da i pauci uče od nas. Igrom dolazimo do odgovora na mnoštvo pitanja.

Uživamo u oblikovanju od prirodnog neoblikovanog materijala. Izrađujemo štapne lutke, a djeca su kreativna u docrtavanju pauka te dodjeli imena. Daju im živost, improviziraju scenske igre. Posebno su dojmljivi radovi s olovkom, puni detalja. S bijelom bojom na tamnoj podlozi dočaravaju pauke u noći. Inspirirani umijećem pauka, vunom stvaramo svoju mrežu zajedništva, pozitivnih misli, riječi, djela. U međusobnoj interakciji oblikujemo ih od prstića na okupu, uz doradu detalja temperama. Vidno uživaju u svemu. Zanimljive su bile dječje izjave o paukovom životu, od usporedbe s bakinim pletenjem do šala o utrkama s usisavačem. Interes prenosimo i na roditelje. Zajednički prikupljamo različite vrste pauka. Povećalom proučavamo ponašanje u osami, kao i u međusobnoj interakciji. Radimo eksperiment s hranom, proširujemo spoznaju i o tome. Organiziramo radionicu te s roditeljima izrađujemo kostime „Pauk“ za Karlovački karneval.

Interes se prenosi i na druge životinjice, stoga ih planiramo i dalje otkrivati i uživati.

Vrtić „Mali Grabrik“ - skupina Loptice

Lucija Manjerović, učiteljica razredne nastave

Gorica Planinac, učiteljica razredne nastave i odgojiteljica predškolske djece

Pauci Pauci

Pauci Pauci

Pauci Pauci

Pauci Pauci

Pauci Pauci

Pauci Pauci

Pauci Pauci

test

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGOM

„Međunarodni dan darivanja knjigom“ svake se godine obilježava 14. veljače i volonterski je projekt kojem je cilj poticanje djece da više i s ljubavlju čitaju te da daruju knjigu ili slikovnicu koju više ne koriste. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu značiti, učite dijete koliko je lijepo i važno pomagati.

Poražavajući je statistički podatak da svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu ili dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala.

Akcija prikupljanja slikovnica i knjiga dio je nacionalne kampanje “Čitaj mi!” te se slikovnice prikupljaju pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. I ove se godine Dječji vrtić Karlovac pridružio akciji prikupljanja slikovnica. Prikupljene knjige i slikovnice skupina Zečići iz Dječjeg vrtića Grabrik odnijela je 15. veljače u Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“. Zauzvrat nam je teta Gabi pročitala dvije slikovnice o ljubavi – “Mama Medvjedica i Mali Medo” i “Volim te do Mjeseca i natrag!”. Slikovnice će biti donirane Udruzi Frendofon.

Ovim putem zahvaljujemo svim našim roditeljima što su se odazvali akciji i dali svoj doprinos te time kod svoje djece osvijestili koliko je pomaganje drugima važno.

Knjige

Knjige

Knjige

test

RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA 'SolariKA'

U ponedjeljak, 12.02.2024. godine u vrtiću Grabrik djeca iz skupina Baloni, Sovice, Pandice i Pčelice sudjelovala su na radionici s temom „Učimo o energiji i klimatskim promjenama“. Radionicu su provodili suradnici iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU Grada Karlovca i Agencije REGEA u sklopu projekta Solarizacija ustanova Grada Karlovca. Djeca su razgovorom i animiranim filmom na njima primjeren način učila o načinima uštede energije.

Maškare

test

MAŠKARE

Petstotinjak maskiranih mališana karlovačkih gradskih vrtića prošetalo je u utorak, 13.02., centrom grada u maštovitim kostimima koje su prethodno izrađivali sa svojim odgojiteljicama i roditeljima. Vrtićanci su se okupili kod spomenika žabi te uz podršku brojnih građana krenuli preko karlovačkog “Korza” do Glazbenog paviljona gdje je organiziran zabavni program, izbor najoriginalnijih maski te druženje uz krafne. Dječju fašničku povorku organizirali su Dječji vrtić Karlovac i Dječji vrtić Četiri rijeke, uz podršku Grada. U povorci su sudjelovali i privatni obrti za čuvanje djece, privatni vrtić Tintilinić te Odjel za djecu predškolskog uzrasta Gradske knjižnice.

Maškare

Maškare

Maškare

Maškare

Maškare

Maškare

Maškare

Maškare Maškare

test

POSJET KNJIŽEVNICA U DV GRABRIK

Sestre Bojana i Marija Meandžija posjetile su DV Grabrik te skupinama „Pčelice“ i „Pandice“ predstavile svoju slikovnicu „Oyoo – rođen na cesti“.

U ovoj slikovnici Marija i Bojana opisale su istinitu priču o spašavanju male lastavice koja je ispala iz gnijezda. Prepričale su priču te odgovarale na brojna dječja pitanja. Djeca su se u potpunosti uživjela u sadržaj, što se dalo iščitati iz njihovih likovnih radova koji su bili ispunjeni detaljima iz priče. Spisateljice su ovom pričom potaknule empatičnost, brigu za životinje, želju da se pomogne nekome u nevolji… Potaknule su ih na razmišljanje o postupcima kojima mogu drugima naštetiti ako ne razmišljaju o posljedicama svog ponašanja.

Na kraju slikovnice nalazi se poveznica za video koji prikazuje kako je izgledalo Bojanino i Marijino spašavanje ptića. Njegovo prvo hranjenje, učenje letenja te na kraju puštanje malog ptića da ponovno poleti sa svojim prijateljima.

Emotivnim videom završili smo naše predivno zajedničko druženje. Veselimo se novim Bojaninim i Marijinim pričama!

ODGOJITELJICE: Dubravka Vlašić

Sandra Uzelac

Damira Krklec-Polović

Anita Ogrizović

Književnice

Književnice

Književnice

Književnice

test

ZIMOVANJE NA SLJEMENU

Zimovanje djece predškolske dobi oblik je organiziranog višednevnog boravka u prirodi. Cilj je programa zimovanja utjecati na zadovoljenje prirodnih potreba djeteta za kretanjem, razvoj motoričkih vještina, razvoj afiniteta prema zimovanju, socijalizacija i osamostaljivanje djece, navikavanje djece na aktivan odmor te poticanje njihove kreativnosti. Aktivni odmor u povoljnim klimatskim uvjetima te uključivanje djece u organizirane sportsko-rekreativne programe pozitivno utječe ne samo na unaprjeđivanje zdravlja, nego i na cjelokupan psihofizički razvoj djece.

U razdoblju od 22. do 25. siječnja 2024. godine Dječji vrtić Karlovac organizirao je zimovanje djece starijih odgojnih skupina u suradnji s turističkom agencijom Trakostyan-tours. Djeca iz četiri vrtićka objekta boravila su zajedno sa svojim odgojiteljicama i zdravstvenom voditeljicom na Sljemenu gdje su sudjelovala u organiziranoj školi skijanja te uživala u slobodnoj igri i druženju s drugom djecom. Uz igre na snijegu tijekom dana, djeca su uz animatore navečer imala dostupne i dodatne sadržaje prilagođene uzrastu kao što su karaoke, društvene igre, natjecanja i slično. Uključivanjem u ovakav program djeca su dobila još jednu priliku za učenje igrom, uvježbavanje fizičke spretnosti i koordinacije pokreta, razvoj samostalnosti, socijalnih vještina i novih prijateljstava što potiče razvoj samopouzdanja i svijesti o sebi te ujedno djetetu ostavlja trajno sjećanje i uspomenu na zajedničko vrijeme provedeno s prijateljima.

Kristina Milovčić, pedagoginja

Zimovanje na Sljemenu

Zimovanje na Sljemenu

Zimovanje na Sljemenu

test

PROMETNA PREVENTIVA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Odgojna skupina Sovice iz vrtića Grabrik posjetila je 25. siječnja 2024. godine Policijsku upravu karlovačku gdje je održan preventivno-edukativni program u sklopu projekta „Prometna preventiva u predškolskim ustanovama“. Djeca su imala priliku upoznati rad Operativno-komunikacijskog centra policije, pogledala su edukativni film o prometnoj sigurnosti, a pokazala su i veliko zanimanje za prometne znakove i igračke namijenjene sigurnosti u prometu. Policijska uprava karlovačka kupila je edukativne setove prometnih znakova i dječje guralice te su oni ovom prigodom uručeni svim dječjim vrtićima na području Karlovačke županije.

Prometna preventiva

Prometna preventiva

test

SURADNJA S RODITELJIMA

Veliku ulogu u odgojno-obrazovnom radu u predškolskoj ustanovi ima suradnja s roditeljima.

Ona se odvija na različite načine, od svakodnevne izmjene informacija, individualnih razgovora, roditeljskih sastanaka, radionica, sakupljačkih aktivnosti. Takva suradnja ima zajednički cilj, a to je dobrobit djece.

U našoj skupini Pužići ostvarujemo izvrsnu suradnju s roditeljima, bakama i djedovima. Sudjeluju na roditeljskim sastancima, radionicama, razmjeni informacija i aktivni su u sakupljanju pedagoški neoblikovanog materijala te pomažu u obogaćivanju centara u našem boravku. Drugu godinu zaredom, samoinicijativno prikupe sredstva za kupnju različitih igračaka, didaktičkih igara, slikovnica, rekvizita za kvalitetniju igru na zraku i drugo. Maštovito, šareno upakiraju i donesu kao poklone za Božić za svu djecu naše skupine. Pri tome osluškuju potrebe i želje djece, a uvažavaju prijedloge odgojiteljica.

I ove godine pristigli darovi izazvali su oduševljenje, kao i "Djedica" koji ih je donio u našu skupinu. Osmjesi na licima otkrivali su sreću i zadovoljstvo. Zamotani darovi poticali su maštu, pogađali smo što se krije u šarenim kutijama. Nove igračke obogatit će naš prostor, omogućiti kvalitetniju igru i nove spoznaje. Hvala našim dragim roditeljima što na taj način pridonose kvalitetnijem životu u vrtiću i time stvaraju bolje uvjete za rast i razvoj djece.

DV Banija, skupina Pužići

Odgojiteljice Jasna Żivčić i Sanela Hrelić

Suradnja s roditeljima Suradnja s roditeljima

Suradnja s roditeljima Suradnja s roditeljima

test

TRADICIONALNI SUSRET GRADONAČELNIKA I VRTIĆANACA

Dana 20.12.2023. g. u Glazbenom paviljonu održan je tradicionalni susret Gradonačelnika i djece iz karlovačkih gradskih vrtića. Na susretu su bili Sportići 4 iz vrtića Gaza, koji su Gradonačelniku pripremili poklon te mu otpjevali pjesmicu. Sva su djeca dobila i prigodan poklon.

Susret gradonačelnika i vrtićanac

Susret gradonačelnika i vrtićanac

test

BOŽIĆNI VLAK

PALJENJE TREĆE ADVENTSKE SVIJEĆE

U subotu, 16.12.2023. g. glazbene odgojne skupine Notice 1 i Notice 2 sudjelovale su na paljenju treće adventske svijeće na velikom adventskom vijencu u karlovačkoj Zvijezdi. Svečanost paljenja svijeće uljepšali su pjevanjem prigodnih pjesmica koje su uvježbali sa svojim odgojiteljicama.

Paljenje 2.adventske svijeće

Paljenje 2.adventske svijeće

test

BOŽIĆNI VLAK

Djeca predškolskih skupina našeg vrtića 14. su prosinca imala priliku doživjeti božićnu čaroliju u posebnom božićnom vlaku Tin-express. Zajedno s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima vozili su se iz Karlovca do Generalskog Stola i natrag, a tijekom vožnje dobili su prigodne poklone te zajedno s Djedom i vilenjacima plesali i pjevali božićne pjesme.

Božićni vlak Božićni vlak

Božićni vlak Božićni vlak

test

BOŽIĆNA RADIONICA SPORTIĆA 3

Odgojna skupina Sportići 3 iz vrtića Gaza održala je Božićnu radionicu za djecu i roditelje. Zajedno su ukrasili svoju božićnu kuglicu, a onda je djecu iznenadio Djed Božićnjak s poklonima.

Odgojiteljice Andreja Šeketa i Ivana Blažević

Božićna radionica

Božićna radionica Božićna radionica

Božićna radionica

test

KIĆENJE BOŽIĆNIH JELKI

Dana 12. prosinca, u iščekivanju Božića, djeca iz skupine Notice 2 okitila su božićne jelke u karlovačkoj „Zvijezdi“. Jelke su okitila ukrasima koje su izrađivale odgojiteljice s djecom u svim našim vrtićkim objektima.

Kićenje božićnih jelki

Kićenje božićnih jelki Kićenje božićnih jelki

test

PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE

U subotu, 9.12.2023. g. odgojna skupina Sportići 6 iz vrtića Gaza sudjelovala je na paljenju druge adventske svijeće na velikom adventskom vijencu u karlovačkoj Zvijezdi. Kao i prethodnog tjedna, svečanost paljenja svijeće uljepšali su pjevanjem prigodnih pjesmica koje su uvježbali sa svojim odgojiteljicama.

Paljenje 2.adventske svijeće

Paljenje 2.adventske svijeće

test

VEČER MATEMATIKE

Dana 7. prosinca 2023. godine u Dječjem vrtiću Karlovac tradicionalno je održana Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. Cilj je ove manifestacije razvijati pozitivan stav djece prema matematici te pokazati svim sudionicima da matematika može biti zanimljiva i zabavna. Večer matematike ove je godine organizirana za djecu od 5 do 7 godina starosti i njihove roditelje u DV Banija, DV Gaza, DV Grabrik, DV Novi centar i DV Mali Grabrik. Djeca su prilikom ulaska u vrtić dobila svoju putovnicu s kojom su putovali kroz radne centre i rješavali različite matematičke zadatke primjerene njihovom uzrastu zajedno s roditeljima kao što su brojenje, početno zbrajanje i oduzimanje te geometrija i geometrijski oblici. Za riješene zadatke u pojedinom radnom centru djeca su dobila žig na svoju putovnicu, a nakon što su uspješno riješili sve matematičke izazove, dobili su zahvalnicu za svoj trud i za sudjelovanje u ovoj manifestaciji.

Večer matematike Večer matematikea

Večer matematike Večer matematike

test

SVETI NIKOLA

Dana 6. prosinca 2023. godine obilježili smo blagdan sv. Nikole u svim objektima našeg vrtića. Djeca su se prethodnih dana pripremala kroz raznovrsne aktivnosti i s uzbuđenjem iščekivala dragog gosta. Zajedno sa svojim odgojiteljicama slušali su priče o sv. Nikoli, pjevali pjesmice i učili recitacije. Zasluženo, sve ih je posjetio sv. Nikola i razveselio darovima, a oni su mu pjevali i recitirali naučeno. Uz njega je putovao i Krampus koji je djecu počastio slatkišima.

Sveti Nikola Sveti Nikola

Sveti Nikola Sveti Nikola

test

PALJENJE PRVE ADVENTSKE SVIJEĆE

U subotu, 2.12.2023. g. glazbena odgojna skupina Notice 2 sudjelovala je na paljenju prve adventske svijeće na velikom adventskom vijencu u karlovačkoj Zvijezdi. Svečanost paljenja svijeće uljepšali su pjevanjem prigodnih pjesmica koje su uvježbali sa svojim odgojiteljicama.

Paljenje 1.adventske svijeće

Paljenje 1.adventske svijeće

test

RADIONICE S UČENICIMA PRIRODOSLOVNE ŠKOLE

U petak, 1.12.2023. g., u Dječji vrtić Grabrik stigli su učenici Prirodoslovne škole, smjera nutricionist te su s djecom iz odgojnih skupina Baloni, Sovice, Pandice i Pčelice proveli radionice na temu zdrave prehrane pod nazivom „Zdravi superjunaci“. Od različitog voća i povrća djeca su izrađivala svoje superjunake, a pomagali su im učenici nutricionisti. Na kraju su svog superjunaka i pojeli te osvijestili važnost voća i povrća za pravilan rast i razvoj svakog čovjeka.

Radionice s učenicima prirodoslovne škole Radionice s učenicima prirodoslovne škole

Radionice s učenicima prirodoslovne škole

test

IZLET U MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Dana 29.11.2023. g. skupine Sovice, Baloni i Sportići 7 posjetile su Muzej krapinskih neandertalaca. Djeca su u Muzeju pogledala film o životu neandertalaca, a nakon toga uz stručno vodstvo obišla cijeli muzej te čula mnogo toga o evoluciji i razvoju čovjeka. Nakon obilaska Muzeja, sudjelovala su i na stručnoj radionici na kojoj su naučila mnogo toga o fosilima i dinosaurima, a kasnije su se imala priliku prošetati i po Hušnjakovom brdu te vidjeti gdje su neandertalci živjeli.

Izlet u Krapinu Izlet u Krapinu

Izlet u Krapinu Izlet u Krapinu

Izlet u Krapinu Izlet u Krapinu

test

SURADNJA S INKASATOROM

Povodom nadolazećih blagdana djeca iz skupina Baloni i Sovice iz vrtića Grabrik, zajedno sa svojim odgojiteljicama, izradila su božićne ukrase koje su odnijela u Inkasator te okitila njihove radne prostorije. Otpjevali su im prigodne božićne pjesme te svojim likovnim radovima, kuglicama i mašnama prostor učinili vedrijim i toplijim. Za svoj trud dobili su prigodne poklone povodom blagdana sv. Nikole.

Suradnja s inkasatorom Suradnja s inkasatorom

Suradnja s inkasatorom Suradnja s inkasatorom

Suradnja s inkasatorom Suradnja s inkasatorom

test

RAZVIJANJE ZNATIŽELJE: VAŽNOST ISTRAŽIVAČKIH AKTIVNOSTI ZA DJECU

U skupini „Leptirići“ proteklog smo tjedna pažljivo pratili vremensku prognozu i odlučili kroz igru naučiti nešto o kiši.

Istraživačke aktivnosti za djecu imaju značajnu ulogu u poticanju njihove prirodne znatiželje i razvoju ključnih vještina koje će im koristiti tijekom cijelog života. Poticanje djece da istražuju, postavljaju pitanja i otkrivaju svijet koji ih okružuje doprinosi stvaranju osjećaja ljubavi prema učenju.

Istraživačke aktivnosti kod djece rane i predškolske dobi doprinose kognitivnom, socijalnom i emocionalnom razvoju. One potiču kognitivni razvoj djeteta kritičkim razmišljanjem i rješavanjem problema. Također, potiču prirodnu znatiželju djeteta. Ta znatiželja je temelj kreativnosti, jer djeca uče razmišljati izvan okvira i pristupati problemima na inovativne načine.

Poticanje ljubavi prema istraživanju ne samo da obogaćuje djetetovo akademsko putovanje, za koje se slobodno može reći kako započinje upravo u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, već i postavlja temelje za uspjeh u suvremenom svijetu.

Proteklog tjedna nizom smo aktivnosti na temu „kiša“ poticali djecu na usvajanje spoznaja o toj pojavi. Djeca su najviše pažnje i interesa pokazala upravo u istraživačkim aktivnostima. Pokusom „Kako pada kiša“ djeca su bila posebno oduševljena, a aktivnost se nastavila igrom pjenom.

Vrtić Banija, skupina „Leptirići“

Odgojiteljice: EDITA MESIĆ i MARTA ŠAVOR-RADIČEVIĆ

Razvijanje znatiželje Razvijanje znatiželje

test

ODVAJATI OTPAD MOŽE SVATKO - VRLO JE LAKO !

Tijekom studenog sve naše predškolske skupine imale su priliku sudjelovati na radionici „Odvajati otpad može svatko – vrlo je lako!“ koju su provele djelatnice Čistoće. Na radionici djeca su pokazala koja su već znanja o toj temi usvojila, ali i naučila ponešto novo o odvajanju otpada, razlici između smeća i otpada i razlozima odvajanja otpada.

Odvajati otpad može svatko

Odvajati otpad može svatko

Odvajati otpad može svatko

test

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

I ove godine u našem vrtiću na prikladan način obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. S djecom smo razgovarali o važnosti i značenju tog dana te smo nacrtali simbole grada Vukovara – vodotoranj i vučedolsku golubicu. Ispred vrtića zajedno s djecom zapalili smo svijeće i tako još jednom odali počast Gradu heroju i njegovim žrtvama.

Dan sjećanja

Dan sjećanja

Dan sjećanja Dan sjećanja

test

VAŽNOST BORAVKA DJECE NA ZRAKU

Gledajući u prošlost, boravak djece na zraku bio je mnogo duži nego danas. Većinom je dječji dan bio ispunjen igrom i druženjem vani, ali vremena su se promijenila, neki novi doživljaji pojednostavljuju život, ali samim time i odvlače djecu od druženja i boravka na otvorenom.

U našem se vrtiću mnogo pažnje posvećuje zdravstvenoj zaštiti djece. Svakodnevno se poduzimaju mjere u cilju očuvanja zdravlja i sprječavanja nastanka bolesti. U te mjere spada i boravak na svježem zraku. Osim što pozitivno djeluje na zdravlje djece, boravak na zraku ima utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. Djecu se boravkom vani potiče na spretnost, uvježbavanje prirodnih oblika kretanja i razvoj motoričkih vještina. Boravak vani povoljno djeluje na organe za kretanje, disanje i krvotok, potiče se socijalizacija djece i stvaranje pozitivne slike o sebi. Boravkom na zraku djeci pomažemo da bolje spavaju, lakše se koncentriraju i imaju razumijevanje za prirodu i okoliš.

Skupini Sportići 3 iz vrtića Gaza boravak na otvorenom dio je aktivnosti tijekom sva četiri godišnja doba. Planira se svakodnevno u skladu s vremenskim uvjetima. Vrijeme je vrlo važan faktor jer pruža iskustvo u svim godišnjim dobima. Vrlo često volimo reći: “Nema lošeg vremena, samo loše odjeće i obuće!”, stoga provodite što više slobodnog vremena s djecom na svježem zraku kako bi uživala u svim blagodatima za kvalitetan rast i razvoj.

Odgojiteljice: Andreja Šeketa i Ivana Blažević

Djeca na zraku

Djeca na zraku

test

LAKŠA PRILAGODBA UZ GLAZBU

Glazbeni program integriran je u redovni, cjelodnevni 10-satni program i namijenjen je djeci predškolske dobi od 3 do 7 godina. Provodi se u dvije skupine područnog objekta Novi centar u posebno opremljenim boravcima u kojima su osigurani optimalni uvjeti za kvalitetno provođenje glazbenih sadržaja.

Glazbenim programom želimo djeci približiti svijet glazbe, kod njih probuditi interes za glazbu i razvijati ih u znatiželjne, kreativne i neagresivne osobe. Temeljni zadatak glazbenog programa je podržavati i intenzivirati dječji interes za glazbu kroz sve njene segmente (ritam, pjevanje, sviranje, slušanje, pokreti, ples, stvaranje) te naučiti djecu povezivati glazbene sadržaje s drugim umjetničkim područjima.

Polazak u jaslice ili vrtić predstavlja veliku promjenu u životu svakog djeteta, budući da najčešće znači prvo odvajanje od roditelja. Dijete se mora prilagoditi većem broju novih, nepoznatih osoba, novoj okolini – prostoru i stvarima koje ga okružuju, djelomično drugačijem ritmu dana, višesatnom boravku među većim brojem djece. Dobro odabrana glazba s kojom se dijete svakodnevno susreće u njemu će razviti želju i potrebu za slušanjem, doprinijet će stvaranju mirne i ugodne atmosfere važne za djetetov razvoj, potaknut će intelektualni razvoj i empatiju, a pomoći će i kod razvoja socijalne kompetencije djece. Sve to već je dobro provjereni „recept za uspjeh“ i lakšu prilagodbu djece na vrtić uz naš glazbeni program.

Odgojiteljice Marija Ladić i Mihaela Vuković

Lakše uz glazbu

Lakše uz glazbu

test

JESEN U VRTIĆU ZADOBARJE

S početkom listopada, a ujedno i s početkom jeseni, „Zvjezdice“ su počele istraživati jesenske plodove. Najbolji način za istraživanje je upravo česti boravak u prirodi. Tako je dio naše svakodnevnice postala šetnja, skupljanje jesenskih plodova i lišća te uočavanje promjena u okolini. Najzabavnija aktivnost bila je hodanje po lišću te osluškivanje kako šušti, a kasnije oslikavanje tog doživljaja. Ovim aktivnostima se kod djece poticala znatiželja i istraživačko ponašanje koje se nastavilo u sobi dnevnog boravka. Skupili smo različite prirodnine kao što su kesteni, češeri, žirevi, šipak, lišće, bukvice, tikvice, kukuruz, jabuke i kruške. Kod djece se potaknuo razvoj percepcije vida, dodira, njuha i okusa. U formiranom istraživačkom centru, plodove koji su svakodnevno ponuđeni, djeca mogu sortirati, puniti ih u posude, prazniti, presipavati i kroz igru razlikovati njihove boje, veličine, oblike, sličnosti i različitosti. Obilježili smo i Dan jabuka uz pjesmice „Jabučica crvena“ i „Jula i Jabuka“, a naposlijetku se počastili ukusnim jabukama koje su djeca sama ribala.

Odgojiteljice Marina Belavić, Petra Panjević

Jesen u vrtiću

Jesen u vrtiću Jesen u vrtiću

test

IGRA KIŠOBRANIMA

Kako su zaboravljeni kišobrani postali instrument dječje igre? Može li običan kišobran biti izvor stvaralaštva, mašte, kreativnosti, spoznaje i raznih vještina?

Dijete igrajući se i uživajući u slobodnoj i spontanoj igri najbolje može učiti i spoznavati. Upravo se to dogodilo kad su djeca na terasi uočila kišobrane koji su bili višak, ostavljeni od prijašnjih generacija djece. „Teta, možemo si uzeti kišobrane za igru?", bilo je pitanje kojim su otvorili vrata za neiscrpne igre danima. Prvo su igru kreirali na terasi s manjim brojem kišobrana. Bila je to igra "Na plaži" gdje su im kišobrani poslužili kao zaštita od sunca – suncobrani. Uzeli su dekice, bočice s vodom, slikovnice i tako se izležavali na plaži čitajući slikovnice ili prepričavali i glumili događaje s mora. Sljedeći put uzeli su još više kišobrana i igru preselili na dvorište.

Organizirajući igru "Obitelji" koristili su dekice, posuđe, kolačiće, lutkice, kašetu, natrgali trave, cvjetiće, grančice... i igra je započela. U igre kišobranima svakim danom uključivalo se sve više djece pa se tako u igru "Štrumpfovi i Gargamel" uključila gotovo cijela skupina. Igru su organizirali na atletskoj stazi. Podijelili su se u dvije skupine i od kišobrana napravili kućice – selo za Štrumpfove i dvorac za Gargamela. Uživljavajući se u uloge, dvorištem je odjekivao vrisak i smijeh ili bi zavladala potpuna tišina kada bi se sakrivali od Gargamela. Igrom su zadovoljili potrebu za kretanjem uživajući u uzbudljivim situacijama. Svakim novim danom dodavali su nove predmete i igru činili bogatijom i drugačijom. Dogovarali su se i surađivali, njegujući tako prijateljske odnose. Bilo je to ispunjenje njihovih potreba i želja. Veselje i smijeh svakodnevno se čuo iz mnoštva malih šatorčića.

Pokazalo se da je ovakav oblik igre – slobodne i spontane, neiscrpan izvor dječje mašte, kreativnosti, stvaralaštva kroz koju razvijaju motoriku, um, spoznaju, osjećaje i empatiju, stvaraju prijateljstva te razvijaju socijalne i komunikacijske vještine. Djeca su neizmjerno uživala te se osjećala sigurno, sretno, opušteno i zadovoljno.

Odgojiteljice Aleksandra Pleše i Božena Presečan

Odgojna skupina Sportići 6, DV Gaza

Igra kišobranima

Igra kišobranima

test

DJEČJI TJEDAN U DJEČJEM VRTIĆU KARLOVAC

Svake godine u prvom tjednu listopada tradicionalno se obilježava Dječji tjedan pa je ove godine obilježen u periodu od 2. do 8. listopada temeljem Smjernica Saveza društava Naša djeca i uz podršku Grada Karlovca. Moto Dječjeg tjedna je „Ljubav djeci prije svega!“, a ovogodišnja tema bile su „vještine“.

Dječji tjedan u Dječjem vrtiću Karlovac obilježili smo raznovrsnim bogatim aktivnostima u kojima su uživala djeca svih uzrasta, a koje su poticale razvoj različitih vrsta vještina.

Tjedan je započeo u ponedjeljak okupljanjem djece iz vrtića i osnovnih škola ispred Gradskog kazališta Zorin dom, gdje su točno u podne izrekli moto Dječjeg tjedna i otpjevali prigodne pjesmice.

Dječji tjedan DV

U Dječjem vrtiću Karlovac za sve je mlađe i srednje odgojne skupine organizirana kazališna predstava putujuće kazališne družine „Vjeverica“ u vrtićima Banija, Gaza i Grabrik s prigodnom temom „Jesen u šumi“.

Dječji tjedan DV

Djeca starijih odgojnih skupina iz vrtića Banija, Gaza, Grabrik, Novi Centar i Mali Grabrik posjetila su u utorak Gradsko kazalište Zorin dom i uživala u lutkarskom varijetetu „Još si zelen“.

Dječji tjedan DV

Tijekom tjedna vrtić su posjetili i učenici Gimnazije Karlovac te su s djecom starijih odgojnih skupina proveli različite radionice s ciljem poticanja različitih vještina. Provedene su likovna radionica "Bojanje klorofilom", matematička radionica "Tangram" te kreativna radionica "Izrada dvorca".

Dječji tjedan DV Dječji tjedan DV

Dječji tjedan DV

Dječji tjedan DV Dječji tjedan DV

Suradnja je ostvarena i s Prirodoslovnom školom Karlovac te su u petak vrtić posjetili učenici nutricionisti koji su s djecom srednjih i starijih skupina vrtića Gaza proveli radionicu „Jedemo dugu“. Djeca su slagala različite vrste voća i oblikovala dugu, a potom su izrađenu dugu i pojeli. Nakon toga imali su priliku dugu i obojati. Radionicom je kod djece osviještena važnost konzumiranja različitih vrsta voća i njihov utjecaj na zdravlje.

Dječji tjedan DV

U suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac i Knjižnicom Mirana Jarca Novo Mesto starije skupine vrtića Grabrik u petak su imale priliku sudjelovati u „Bibliobusiranju“, susretu dva bibliobusa. Djeca su razgledala oba bibliobusa, knjižničarke su im pročitale priču na slovenskom i hrvatskom jeziku te su nakon toga sudjelovali na kreativnoj radionici i uživali u različitim igrama koje su knjižničarke pripremile.

Dječji tjedan DV

test

DJEČJI TJEDAN U SPORTIĆIMA 3

3.10. Sviramo, pjevamo i plešemo uz tamburicu

U goste nam je došao Alen Blažević iz Karlovačkog tamburaškog orkestra. Upoznali smo razne tradicijske instrumente na koje je svako dijete probalo svirati. Na kraju smo pjevali i plesali zajedno.

Dječji tjedan u Sportićima 3 Dječji tjedan u Sportićima 3

4.10. Predstava „Jesen u šumi“

Gostovanje putujuće kazališne družine Vjeverica u sportskoj dvorani našeg vrtića.

Dječji tjedan u Sportićima 3

5.10. Frizerski salon Sportići

Posjetila nas je Ivana Domšić, inače mama dječaka iz grupe. Donijela je špangice, gumice, sprejeve u boji i šljokice. Djeca su uživala u novim frizurama.

Dječji tjedan u Sportićima 3

6.10. Idemo na piknik

Naš prvi pravi piknik, djeca su u ruksacima ponijela grickalice i sok. U parku smo na dekicama pročitali priču, a onda se počastili. Djeca su uživala igrajući se loptom i obručima.

Dječji tjedan u Sportićima 3

test

POSJET POSTAJI PROMETNE POLICIJE

Postaja prometne policije Karlovac je povodom obilježavanja Dana policije za sve predškolske skupine Dječjeg vrtića Karlovac organizirala Dan otvorenih vrata PPRP Karlovac.

Ovoj manifestaciji ukupno je prisustvovalo oko 120 djece predškolskog uzrasta u pratnji odgojiteljica i pedagoginje.

Prilikom posjeta djeca su obišla postaju, a policijski službenici prezentirali su im rad prometne policije i vozila te ih upoznali s prometnom tehnikom koju koriste u svakodnevnom radu. Na kraju su ih i educirali o osnovnim pravilima ponašanja u prometu, što je dio prometne edukacije koja se provodi u predškolskom programu. Djeca su na poklon dobila prometne bojanke, dječje reflektirajuće prsluke te slatkiše.

Posjet Prometnoj postaji

Posjet Prometnoj postaji

Posjet Prometnoj postaji

test

KAKO SMO PROVELI LJETO U VRTIĆU?

Ljeto u vrtiću Gaza djeca su velikim dijelom provela na igralištu dječjeg vrtića.

Uživali su u igri vodom i brodićima koje su zajedno s odgojiteljima izrađivali od papira, u igri u pijesku i ljuljanju na ljuljačkama.

Veliki interes imali su u igri dekama pomoću kojih su slagali kućice i plaže. Kako je to izgledalo možete vidjeti u fotografijama u nastavku:

ljeto u vrtiću

ljeto u vrtiću

ljeto u vrtiću

ljeto u vrtiću

ljeto u vrtiću

test

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

Osim sportskih aktivnosti unutar vrtića, sportske skupine surađuju i s različitim udrugama i klubovima. Skupina „Sportići 6“ gostovala je povodom dana plesa u F.R.E.E. D.A.N.C.E. Ateljeu suvremenog plesa. Tamo ih je dočekala vrlo simpatična trenerica Melita. Djeca su zajedno s trenericom plesa probala probuditi i osvijestiti svoje tijelo te kako svoje emocije, želje i poruke prenijeti u plesne pokrete. Bilo je vrlo poučno i zabavno.

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

Povodom dana plesa u vrtić Gaza u goste je stigao folklorni ansambl Ivana Mažuranića s plesačkim parom i sviračem. Doživljaj odjeće folkloraša predstavile su dvije prelijepe djevojčice koje se bave folklorom. Gostovanju su prisustvovale sve skupine vrtićke dobi. Djeca su naučila nešto novo o našoj kulturi i tradiciji plesa. Jako su uživala i s veseljem upijala nove plesne korake.

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

Inline hokej klub Karlovac došao nam je u vrtić Gaza i prezentirao svoj sport. U gostovanju su sudjelovale srednje skupine „Sportići 4“ i „Sportići 5“ te starija skupina „Sportići 6“. Treneri su djeci donijeli svu opremu koja je potrebna igračima i golmanu u hokej sportu, detaljno su je objasnili i dali da djeca istu probaju. Djeca su bila vrlo sretna, uzbuđena i vrlo su lijepo prihvatila ovaj sport.

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

GOSTI U SPORTSKOM PROGRAMU

test

ISTRAŽIVAČKO-SPOZNAJNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

Skupina „Baloni“ istraživala je pojavu svjetla i sjene kroz proučavanje različitih osvjetljenih oblika te promatranje, proučavanje i promišljanje o tome kako i zašto nastaje sjena, kada je ima, a kada nema. Cilj je bio spoznati da bez izvora svjetla nema ni sjene i da svaki predmet ima sjenu.

Odgojiteljice Dominka Matošević i Martina Rogoz

ISTRAŽIVAČKO-SPOZNAJNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

ISTRAŽIVAČKO-SPOZNAJNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

ISTRAŽIVAČKO-SPOZNAJNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

ISTRAŽIVAČKO-SPOZNAJNE AKTIVNOSTI U VRTIĆU

test

KREATIVNOST I LIKOVNOST OD NAJRANIJE DOBI

Kreativnost je osobina koju sva djeca posjeduju, a hoće li je razviti i u kojoj mjeri, ovisi o brojnim čimbenicima. Kreativnost je potrebno poticati od najranije dječje dobi. Uz roditelje, važnu ulogu u razvijanju i podržavanju kreativnosti imaju i odgojitelji koji ohrabruju, otkrivaju, motiviraju i potiču dječje stvaralaštvo.

Djeca vole stvarati i likovno se izražavati. Dječji odraz kreativnosti i likovnih rješenja pružaju odgajatelju ponos i određenu svrhu u radu. Likovni jezik koji proizlazi iz igre i znatiželje djeteta uz upotrebu različitih pribora i materijala potiču dijete na stjecanje novih, različitih iskustava.

Kroz likovne aktivnosti razvija se fina motorika i percepcija djece, estetski senzibilitet, razvoj mašte i vizualne memorije te potiču na istraživanje i eksperimentiranje.

Djeca odgojne skupine MS1 svakodnevno istražuju svoju kreativnost različitim likovnim tehnikama (crtačke, slikarske, grafičke te tehnike modeliranja) što doprinosi njihovu razvoju likovnosti sa željom za kreativnim izražavanjem.

Odgojiteljica Danaja Mihalić
test

„NOTICE“ U PROJEKTU „TRADICIJA I OBIČAJI“

U sklopu projekta „Tradicija i običaji“ djeca iz skupine „Notice“ upoznala su se sa instrumentima (bisernica, brač, bugarija, bas), igrama, pjesmama, nošnjama i običajima. Kroz razne likovne, glazbene, istraživačko – spoznajne aktivnosti djeci smo približili tradiciu i običaje prvenstveno našeg kraja, ali i šire.

Za Dan Karlovačke županije nastupili smo sa pjesmom „Muzikaš“ u Glazbenom paviljonu uz pratnju tamburaša.

Na kraju su djeca svojim roditeljima kroz ogledni sat prezentirala igre i plesove sa kojima su se upoznali. U nastavku vam prenosimo djelić atmosfere.

odgojiteljice

Marija Ladić

Branka Petrović – Brnardić

TRADICIJA I OBIČAJI

TRADICIJA I OBIČAJI

TRADICIJA I OBIČAJI


TJEDAN ZDRAVLJA U VRTIĆU

Ove smo godine u našem vrtiću u sklopu Tjedna zdravlja (3.-7. travnja) obilježili Tjedan pravilne prehrane. Naučili smo koje namirnice su najbolje za naš rast i razvoj, koje namirnice čuvaju naše zdravlje i kako složiti tanjur pravilne prehrane koji će nam davati energiju tijekom cijelog dana. Upoznali smo se i s obrocima, vrstama namirnica i brojnim drugim dobrobitima koje nam pruža hrana. Tijekom cijelog tjedna govorili smo o voću, povrću, žitaricama, ugljikohidratima i mliječnim proizvodima. Usvajanjem novih znanja o hrani i prehrani napravili smo korak prema ostvarivanju jednog od naših najvrijednijih prava – prava na zdravlje. Kako je to izgledalo možete vidjeti u fotografijama u nastavku:

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

TJEDAN ZDRAVLJA

test

USKRS

U vrtiću Grabrik odgojiteljice jasličkih skupina pripremile su prigodni igrokaz „Kamo su nestale pisanice“ i organizirale potragu za pisanicama povodom nadolazećih blagdana za našu najmlađu djecu. Kroz aktivnost djeca su upoznala glavne simbole Uskrsa kao što su uskršnji zeko, pilići i pisanice, boravili su na svježem zraku, usavršavali grubu i finu motoriku, razvijali kognitivne vještine uz mnoštvo senzoričkih podražaja te svoje socioemocionalne vještine. Na kraju su svi dobili medalju za uspješno sudjelovanje u aktivnosti i počastili se čokoladnim pisanicama. Kako je to izgledalo možete pogledati u videozapisu u nastavku.
I vama želimo da ove blagdane provedete veselo, bezbrižno i razigrano kao što to mi radimo u vrtiću. Sretan Uskrs vama i vašim najmilijima žele djelatnici Dječjeg vrtića Karlovac!

Radionice “Rastimo zajedno”

Dana 7. ožujka krenuo je ciklus radionica pod nazivom „Rastimo zajedno“. Radionice se održavaju svakog utorka u 16.30h u vrtiću Grabrik. Program radionica namijenjen je za roditelje djece u dobi do četiri godine života. Sastoji se od 11 tematski povezanih radionica koje provode posebno educirani voditelji. Voditelji su: Danka Pavletić, prof. rehabilitator, Senada Krčelić, odgojitelj i Anita Ogrizović, odgojitelj.

Konvencija UN-a navodi kao pravo djeteta da njegovi roditelji trebaju dobiti odgovarajuću podršku i pomoć u odgoju djece. Budući da je društvo prepoznalo da je „roditeljski posao” najvažniji i da je godinama postao puno zahtjevniji, radionice „Rastimo zajedno” pružaju podršku i pomoć u „podizanju” djece.

Rad na radionicama temelji se na povjerljivom partnerskom odnosu između voditeljica i roditelja. Voditeljice prenose svoje stručne i iskusne spoznaje, a roditelji najbolje poznaju svoje dijete.

Radionice kontinuirano polazi 8-10 roditelja što je optimalan broj za kvalitetan rad. Rad na radionicama provodimo na više načina: kratka predavanja, vježbe na različitim zadacima, kratki edukativni filmovi, razgovori na određenu temu te razmjenom iskustava. Na kraju 11. radionice za sav uložen trud roditelji dobiju zasluženu diplomu.

Mnogima se činio dug period pohađanja radionica, ali ubrzo roditelji shvate kako im odgovara ovakav način podrške. Na kraju svakog ciklusa roditelji govore kako će im nedostajati naša druženja te svi zajedno ponosno zaključimo kako smo „narasli“ tijekom zajedničkih susreta.

Anita Ogrizović, odgojiteljica

UNICEF

test

Uskrs u Zvijezdi

Odgojna skupina “Baloni” iz vrtića Grabrik sudjelovala je u pripremama za tradicionalni “Uskrs u zvijezdi”. Uz naše “Balone”, sudjelovali su i drugi dječji vrtići, osnovne škole, karlovački likovni umjetnici i mnogi drugi, a prigodno su ukrasili prostor u karlovačkoj zvijezdi.

USKRS ZVIJEZDA

USKRS ZVIJEZDA

USKRS ZVIJEZDA

test

Obilježavanje Svjetskog dana voda

Povodom Svjetskog dana voda djeca iz odgojne skupine “Zvjezdice” iz vrtića Grabrik posjetila su vodocrpilište u Grabriku. Razgovarali su o pitkoj vodi i otpadnim vodama, o tome kako radi sustav vodoopskrbe od izvora do slavine, što se ne smije bacati u odvode, što se događa s otpadnim vodama i zašto su naše rijeke „sretne“. Složili su se kako je voda neprocjenjiv dar kojeg moramo čuvati i racionalno koristiti za buduće naraštaje. Zajedno su postavili i izložbu dječjih crteža i poruka o vodi koju mogu vidjeti svi prolaznici.

VODA

VODA

Istim povodom djeca iz odgojne skupine „Sportići 6“ iz vrtića Gaza posjetila su sjedište tvrtke Vodovod i kanalizacija i njihov nadzorno-upravljački centar. I oni su saznala kako pitka voda dolazi do naših kućanstava, za što nam je sve potrebna i na koje ju načine možemo štedjeti.

VODA

VODA

VODA

test

ZANIMANJE „POŠTAR“

Zanimanje „poštar“ kod naše je djece probudilo veliki interes.

Kako bi djecu što bolje upoznali sa zanimanje poštar u dječjoj odgojnoj skupini „Školjkice“ s Banije oformljen je mali centar pošte u kojem se nalazila poštanska kapa, poštarska torba, razna pisma i paketi, razglednice, čestitke markice.

Djeca su naučila koja je njihova razlika, kako izgledaju te što s sve na njima nalazi. U raznim stolno manipulativnim igrama upoznali su koja sve prijevozna sredstva poštar ima i kako izgleda njegovo odijelo. Odlučili smo sami napisati svoju razglednicu i posjetiti poštanski ured. Prvo je svatko izradio svoju markicu koju je zalijepio na svoju razglednicu i stavio poruku za svoga prijatelja.

Odlaskom u Poštu istražili su prostor u kojem poštari rade. Naučili su da na kovertu moraju napisati ime prezime i adresu kome pismo šalju kao i grad i državu, te da na desnu gornju stranu koverte moraju staviti markicu.

Djeca su pokazala veliki interes za zanimanje Poštar te ćemo se zasigurno još neko vrijeme igrati simboličke igre Poštara i Pošte.

POŠTAR POŠTAR

test

Osim „Školjkica, nakon niza aktivnosti provedenih u vrtiću vezanih uz pisanje i slanje pošte, i skupine „Medvjedići“ i „Notice“ iz vrtića Novi Centar posjetile su poštu. Djeca su imala priliku proći sve prostorije, isprobati poštarsku torbu i kacigu, stavljati štambilje na pisma. Gledali su proces slanja pisma i poštarski bicikl i kombi. Na kraju druženja djelatnica nam je uručila prikladan poklon s razglednicama i kuvertama kojim ćemo obogatiti naš kutić pošte.

POŠTAR

POŠTAR

test

Obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma 21. 03. 2023.

DOWN SINDROM Skupina „Lollipops“ iz vrtića Grabrik složno je obukla vesele i šarene čarapice, baš kao što je to specifičnost i simbol djece s Down sindromom.

Učinili su to namjerno, a ne slučajno, kako bi pokazali podršku, ali i brigu, poštovanje i razumijevanje prava djece s Down sindromom. Osobito im je to važno i zato što njihovu skupinu polazi jedna vedra, vesela, aktivna, draga i vrlo srdačna djevojčica s Down sindromom.

Obukli su čarapice, razgovarali, ali i u likovnoj aktivnosti obojali šarene čarapice kojima su i ovaj puta ponosno ukrasili svoj izložbeni pano.

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

test

I naši najmlađi, jaslička skupina „Balončići“ iz vrtića Banija, obilježila su Svjetski dan osoba s Down sindromom. Nošenjem šarenih rasparenih čarapica iskazali su podršku osobama s Downovim sindromom te su željeli potaknuti njihovu veću integraciju u društvo te veće poštivanje njihovih prava.

DOWN SINDROM

DOWN SINDROM

test

Izlet predškolaraca u MiniPolis

Dana 21. ožujka 2023. godine, u sklopu projekta “Što ću biti kad odrastem” koji provode sve naše predškolske skupine, DV Karlovac organizirao je izlet u MiniPolis.

Cilj je izleta bio djecu upoznati s različitim vrstama zanimanja i njihovim obilježjima te ih kroz istraživačke aktivnosti osvijestiti o važnosti svakog pojedinog zanimanja.

Kako nam je bilo i dio onoga što smo radili možete pogledati u fotografijama u nastavku.

MINI POLIS MINI POLIS

MINI POLIS

MINI POLIS MINI POLIS

MINI POLIS

test

Zimovanje djece Dječjeg vrtića Karlovac

Zimovanje djece predškolske dobi oblik je organiziranog višednevnog boravka u prirodi. Cilj je programa zimovanja utjecati na zadovoljenje prirodnih potreba djeteta za kretanjem, razvoj motoričkih vještina, razvoj afiniteta prema zimovanju, socijalizacija i osamostaljivanje djece, navikavanje djece na aktivan odmor te poticanje njihove kreativnosti. Aktivni odmor u povoljnim klimatskim uvjetima te uključivanje djece u organizirane sportsko-rekreativne programe pozitivno utječe ne samo na unaprjeđivanje zdravlja, nego i na cjelokupan psihofizički razvoj djece.

U razdoblju od 27. veljače do 2. ožujka 2023. godine Dječji vrtić Karlovac organizirao je zimovanje djece starijih odgojnih skupina u suradnji s turističkom agencijom Trakostyan-tours. Djeca iz četiri vrtićka objekta borave zajedno sa svojim odgojiteljicama na Sljemenu gdje sudjeluju u organiziranoj školi skijanja te uživaju u slobodnoj igri i druženju s drugom djecom. Uz igre na snijegu tijekom dana, djeca uz animatore navečer imaju dostupne i dodatne sadržaje prilagođene uzrastu kao što su karaoke, društvene igre, natjecanja, projekcije dječjih filmova i slično. Uključivanjem u ovakav program djeca su dobivaju još jednu priliku za učenje igrom, uvježbavanje fizičke spretnosti i koordinacije pokreta, razvoj samostalnosti, socijalnih vještina i novih prijateljstava što potiče razvoj samopouzdanja i svijesti o sebi te ujedno djetetu ostavlja trajno sjećanje i uspomenu na zajedničko vrijeme provedeno s prijateljima.

MD

MD

test

Istraživanje čarobnog svijeta oblaka karlovačkog neba

Boraveći na zraku, djeca iz skupine „Loptice“ iz objekta Mali Grabrik zapažaju igru oblaka. Dok ih promatraju, uživaju i zabavljaju se, zapažaju njihove kretnje te ih oponašaju. Kroz odgovore na poticajna pitanja ih opisuju, međusobno komentiraju i klasificiraju (boju, nijansu, oblik količinu…). Oblaci svojim šarenilom pobuđuju dječju maštu što ih motivira na traženje sličnosti s nekim od likova iz života, priča, crtića. Kroz sve te aktivnosti na zraku, javlja se interes za proučavanjem i unutar vrtića.

Razigranost oblaka unosi polet i potiče nas da uživamo u raznim igrama s kretanjem, pjevamo, smišljamo šaljive govore te tako igrom riječi obogaćujemo, scenski i likovno dočaravamo. Proučavamo dječje enciklopedije, slikovnice, poučne tekstove kroz koje dolazimo do odgovora na neke od naših pitanja o oblacima. Shvatili smo da se oblaci sastoje od kapljica vode, da se neprestano kreću te da na kretanje i izmjenu oblika utjecaj ima vjetar. Kako bi zadovoljili dječju znatiželju izvodimo zanimljive, njima prikladne eksperimente: „Kako nastaje oblak?“ te „Što se događa s oblacima u kojima se nakupi previše vode?“. Pokusi su za djecu prava atrakcija te radoznalo i angažirano sudjeluju u provođenju. Vidno uzbuđeni, sretni i ponosni na svoj trud, dolaze do nekih novih spoznaja i vještina.

MD

MD

test

Međunarodni dan darivanja knjigom

Naše skupine „Baloni“ i „Sovice“ iz vrtića Grabrik sudjelovale su u akciji „Međunarodni dan darivanja knjigom“ u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac. U suradnji s roditeljima djeca su u vrtić donijela knjige i slikovnice. Knjige i slikovnice odnijeli su u knjižnicu gdje ih je dočekala teta Gabi. Teta Gabi je objasnila da darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, činimo dobro djelo i uveseljavamo djecu. Akcija prikupljanja slikovnica i knjiga dio je nacionalne kampanje “Čitaj mi!”. Geslo akcije je “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. U knjižnici smo poslušali priču „Mama volim te“ i „Tata volim te“, koje nam je pročitala teta Gabi.

MD

MD

test

Druženje „Školjkica“ i „Sportića 5“

Dana 14.2.2023. godine starija skupina „Školjkice“ iz DV Banija obilježila je Valentinovo plesom zaljubljenih pod maskama. Nakon plesa pod maskama djeca su se veselila valentinovskoj tomboli prijateljstva. Nakon toga posjetili su prijatelje „Sportiće 5“ u DV Gaza te uživali u zajedničkom druženju, plesu i igri.

MASKARE

MASKARE

MASKARE

test

Druženje „Loptica“ i „Balona“

Veljača je mjesec zabave i druženja. Maskiranje i prerušavanje omogućuje postati netko drugi, biti zla vještica, moćni superheroj, dvorska princeza, ili veseli klaun…

Sve ove uloge omogućuju djeci da izraze osjećaje, prerade strahove i budu ono što u svojoj bezgraničnoj mašti mogu biti.

Svakodnevno maškaranje, ples i zabava potiču vedru i veselu atmosferu u grupi, puno smijeha, druženja i igre.

Prema tradiciji i običajima koje njegujemo u našem vrtiću, ove godine skupina „Baloni“ iz vrtića Grabrik išla je „u maškare“ prijateljima „Lopticama“ u vrtić Mali Grabrik.

Djeca su u vrtić došla maskirana i uređena, pripremili su poklone, uzeli zviždaljke, zvečke i uz veliku buku kako i priliči došli kod svojih prijatelja.

Druženje „Balona“ i „Loptica“ je prošlo uz ples, zabavu, razne pokretne igre s pjevanjem i na kraju zasluženu gozbu uz grickalice, voće i sokove.

MASKARE

MASKARE

MASKARE

test

RODITELJSKI SASTANAK – priprema djeteta i polazak u prvi razred osnovne škole

Dana 08. veljače 2023. godine održan je roditeljski sastanak s temom pripreme djeteta za školu i polaska u prvi razred osnovne škole. Roditeljski sastanak bio je namijenjen svim zainteresiranim roditeljima predškolskih skupina, a držale su ga stručne suradnice vrtića (pedagoginja i psihologinja) u suradnji sa stručnim suradnicama (psihologinjom i logopedinjom) iz Osnovne škole Grabrik. Na roditeljskom sastanku roditelji su dobili informacije o tome na koji način vrtić priprema djecu za polazak u školu, kako izgleda proces upisa u prvi razred osnovne škole, što to znači zrelost djeteta i koja područja obuhvaća te na koji način roditelji mogu pomoći djetetu i sudjelovati u pripremi za polazak u osnovnu školu.

roditeljski

roditeljski

test

POSJET PREDŠKOLARACA KARLOVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Proteklih tjedana sve su naše predškolske skupine posjetile karlovačke osnovne škole. Posjetili smo OŠ Banija, OŠ Grabrik i OŠ Dragojle Jarnević. Djeca su imala priliku obići škole te vidjeti kako izgledaju učionice, knjižnice i sportske dvorane. U razredima su predškolarci i školarci jedni drugima recitirali i otpjevali pjesme. Učenici su nam pokazali kako izgledaju njihove knjige, koliko su im teške torbe i ispričali kako je njima bilo kad su došli u prvi razred. Odigrali smo i poneku igru, počastili se bombonima te dogovorili međusobna druženja i u budućnosti. Škole su nas lijepo ugostile i od srca im se zahvaljujemo!

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

POSJET ŠKOLAMA

test

BOŽIĆNI VLAK

Djeca predškolskih skupina našeg vrtića 15. su prosinca imala priliku doživjeti božićnu čaroliju u posebnom božićnom vlaku Tin-express. Zajedno s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima vozili su se iz Karlovca do Generalskog Stola i natrag, a tijekom vožnje dobili su prigodne poklone te zajedno s Djedom i vilenjacima plesali i pjevali božićne pjesme.

PINGVIN U HRVATSKOJ

MATEMATIKA MATEMATIKA

test

PINGVIN U HRVATSKOJ

Dana 12.12.2022. godine ponovno nas je posjetio Studio Suncokret iz Splita i u našim vrtićima na Gazi i u Grabriku održao edukacijski lutkarski mjuzikl „Pingvin u Hrvatskoj“.

Priča je to o ljepotama Hrvatske ispričana kroz slučajni posjet jednog pingvina lijepoj našoj domovini. Preko Dalmacije i tisuću otoka, Plitvičkih jezera, planina i nizina, Istre, Gorskog kotara, Zagreba, Zagorja i Slavonije, pingvin se susreće s novim prijateljima: psom dalmatincem, ličkim medvjedom, orlom, istarskom kozom, vjevericom Zagi i konjem lipicancem. Svatko od njih pokazuje mu dio ljepota Hrvatske i kao pravi domaćini gostoljubivo mu pomažu u svim zgodama i nezgodama koje mu se događaju za vrijeme boravka u Lijepoj našoj.

PINGVIN U HRVATSKOJ

PINGVIN U HRVATSKOJ

test

SVETI NIKOLA

Dana 6. prosinca 2022. godine obilježili smo blagdan sv. Nikole u svim objektima našeg vrtića. Djeca su se prethodnih dana pripremala kroz raznovrsne aktivnosti i s uzbuđenjem iščekivala dragog gosta. Zajedno sa svojim odgojiteljicama slušali su priče o sv. Nikoli, pjevali pjesme i učili recitacije. Zasluženo, sve ih je posjetio sv. Nikola i razveselio darovima, a oni su mu pjevali i recitirali naučeno. Uz njega je putovao i Krampus koji je djecu počastio slatkišima.

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

SVETI NIKOLA

test

VEČER MATEMATIKE 2022.GODINE

MATEMATIKA Dana 1. prosinca 2022. godine u Dječjem vrtiću Karlovac tradicionalno je održana Večer matematike u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva. Cilj je ove manifestacije razvijati pozitivan stav djece prema matematici te pokazati svim sudionicima da matematika može biti zanimljiva i zabavna. Večer matematike ove je godine organizirana za djecu od 5 do 7 godina starosti i njihove roditelje u DV Gaza, DV Grabrik i DV Novi centar. Djeca su prilikom ulaska u vrtić dobila svoju putovnicu s kojom su putovali kroz radne centre i rješavali različite matematičke zadatke primjerene njihovom uzrastu zajedno s roditeljima kao što su brojenje, početno zbrajanje i oduzimanje te geometrija i geometrijski oblici. Za riješene zadatke u pojedinom radnom centru djeca su dobila žig na svoju putovnicu, a nakon što su uspješno riješili sve matematičke izazove, dobili su zahvalnicu za svoj trud i za sudjelovanje u ovoj manifestaciji.

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

MATEMATIKA MATEMATIKA

test

ZELENA PRIČA

Dana 28.11.2022. godine posjetio nas je Studio Suncokret iz Splita i u našim vrtićima na Baniji i u Grabriku održao ekološki lutkarski mjuzikl „Zelena priča“.

Junaci ovog lutkarskog mjuzikla u svojim prirodnim staništima susreću se s raznim vrstama onečišćenja. Dok neki uživaju praviti nered, drugi traže rješenja kako okolišu vratiti stari sjaj. Tijekom predstave djeci su prikazane osnove razvrstavanja otpada na zabavan i interaktivan način te su upoznata s temama očuvanja i zaštite okoliša.

HAK

HAK

HAK

HAK

test

VEČER MATEMATIKE

Poštovani roditelji i draga djeco,

dana 01.12.2022. godine u 18h u našim će se vrtićima organizirati Večer matematike, namijenjena djeci od 5 do 7 godina starosti i njihovim roditeljima. Cilj Večeri matematike je razvijati pozitivan stav djece prema matematici te pokazati svim sudionicima da matematika može biti zanimljiva i zabavna. Vidimo se!

VEČER MATEMATIKE

test

POSJET DIMNJAČARA SKUPINI 'BALONI' U DV GRABRIK'

Dana 15. studenog 2022. godine skupinu „Baloni“ u DV Grabrik posjetili su dimnjačari. Djeca su naučila što sve dimnjačari rade, kakav im je alat potreban, koji se alat koristi u kojoj situaciji i od čega je napravljen te koja je važnost dimnjačarskog zanimanja. Zaželjeli su i želju držeći se za zlatni gumb u nadi da će im gost dimnjačar donijeti sreću. Imali su i brojna pitanja na koja su im dimnjačari rado odgovorili. Nacrtali su im i prigodne crteže, a kasnije su sagradili i svoj dimnjak. U nastavku možete pogledati kako je to izgledalo.

DIMNJČARI DIMNJČARI

DIMNJČARI DIMNJČARI

DIMNJČARI DIMNJČARI

test

HAK-ov PREVENTIVNI PROGRAM 'VIDI I KLIKNI'

HAK Dana 7. studenoga 2022. godine naši su predškolci u DV Grabrik i DV Gaza sudjelovali u preventivnoj edukativnoj radionici „Vidi i klikni“ koju je proveo Hrvatski autoklub.

Tijekom radionice imali su mogućnost na praktičnom primjeru naučiti više o sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suvozača u automobilu), prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste (propisnom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila…), prolasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera), uspostavi vizualnog kontakta/komunikacije pješak – vozač, propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo te sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilu, kao i rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Na kraju radionice svaki je sudionik dobio i prigodan poklon Hrvatskog autokluba.

HAK

HAK

HAK

HAK

test

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

Dječji tjedan u našem je vrtiću ove godine tradicionalno održan u prvome tjednu listopada (3.-9.10.). Cilj je Dječjeg tjedna potaknuti djecu da se igraju i kreću na otvorenom, na zajednička druženja, igru, učenje i kreativno stvaralaštvo pa je tako ove godine zajednička tema bila upravo igra.

U vrtićima i njihovim skupinama organizirane su raznovrsne aktivnosti i druženja kroz igru, kako bismo se svi zajedno još jednom podsjetili kako je ovo najvažnija aktivnost za svako dijete! Tako su djeca imala priliku kroz različite radionice kreativno se izraziti i pokazati svoje talente, i to tijekom likovnog dana, Montessori, glazbenog, sportskog i engleskog dana. Sudjelovali su i na samom otvorenju Dječjeg tjedna, a tijekom cijelog tjedna organizirana su i međuvrtićka druženja skupina iz Dječjeg vrtića Karlovac i Dječjeg vrtića Četiri rijeke.

Likovni dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Montessori dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Sportski dan

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test
Engleski dan – Rainbow song + igra Find your colour

DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC DJEČJI TJEDAN U DV KARLOVAC

test

DANI OTVORENIH VRATA DJEČJIH VRTIĆA

kros djece

13. SPORTSKI SUSRET VRTIĆA GAZA, 24.05.2022.

Sportski pozdrav djevojčica i dječaka zaorio je Šancem i označio početak 13. sportskog susreta dječjeg vrtića Gaza. Na sportskom susretu sudjelovalo je šest sportskih skupina.

Djeca su prezentirala jedan sat tjelesne i zdravstvene kulture, a za organizaciju sata korišteni su razni sportski rekviziti i pomagala.

Sat je započeo elementarnom igrom "Zagrli prijatelja", zatim su uslijedile opće pripremne vježbe s trakama, u glavnom dijelu sata Sportići su prezentirali vježbe prirodnih oblika kretanja i motoričke elemente iz raznih sportova: atletike, gimnastike, rukometa, košarke i završni dio sata obilježila je vesela igra "kokice".

Cjelogodišnji trud djece nagradili smo priznanjima i medaljama.

1/39
2/39
3/39
4/39
5/39
6/39
7/39
8/39
9/39
10/39
11/39
12/39
13/39
14/39
15/39
16/39
17/39
18/39
19/39
20/39
21/39
22/39
23/39
24/39
25/39
26/39
27/39
28/39
29/39
30/39
31/39
32/39
33/39
34/39
35/39
36/39
37/39
38/39
39/39

SVJETSKI DAN PLESA U VRTIĆU 'GAZA'

Ne samo da su dobri sportaši oni su i odlični plesači - SPORTIĆI! Glazba, šarena svjetla i najbolja odjeća za dan kad se slavi ples. Ples je umjetnost koja potiče djecu na pokret, samoizražavanje, kreativnost i dobro raspoloženje.

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

SVJETSKI DAN PLESA

MALI KEMIČARI NA ZADATKU

Djeca iz skupine Ribice, vrtića Banija sudjelovali su na edukativnoj radionici pod nazivom „Eksplozija boja“ koja se provodila na Veleučilištu u Karlovcu . Kako se postaje kemičar i što im sve treba za uspješan pokus naučili su kroz vrlo zabavnu i poučnu radionicu, i tako su na kratko svoj dječji svijet zamijenili čudesnim svijetom znanosti.

MALI KEMIČARI

MALI KEMIČARI

MALI KEMIČARI

TRENING NA STADIONU 'BRANKO ČAVLOVIĆ - ČAVLEK'

Sportići su uz pomoć trenera Karla i trenera Matije iz NK Karlovca istrčali poput pravih nogometaša na stadion. Nakon što su obavili sve pripreme u svlačionici, djeca su s velikim zanimanjem pratili upute trenera i zaigrali svoju prvu utakmicu na pravom terenu. Također bila je to i prilika da uživo isprobaju atletsku stazu i sav njen sadržaj.

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - NOGOMET

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

Na kratko vrijeme vrtićka dvorana pretvorila se u bejzbol teren gdje su Sportići uz pomoć trenera Tomislava iz Baseball kluba Olimpija Karlovac naučila kako se drži palica, udara loptica, osvaja baza i što sve jednom bejzbolašu od opreme treba.

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

SPORTIĆI - MALI BEJZBOLAŠI

IZLET U OGULIN

Starije skupine dječjeg vrtića Banija, skupine „Ribice“ i „Žabice“ u ovoj pedagoškoj godini upoznaju lik i djelo Ivane Brlić Mažuranić. Kroz djela „Šuma Striborova“, „Regoč“, „Ribar Palunko i njegova žena“, „Lutonjica Toporko i devet župančića“, „Sunce Djever i Neva Nevičica“,“Kako je Potjeh tražio istinu“, „Bratec Jaglenac i sestrica Rutvica“ i „Jagor“, djeci su približene jedne od najljepših bajki hrvatske književnosti. Djeca ulaze u svijet mašte i kreativnosti koju izražavaju kroz likovne radove u razlicitim likovnim tehnikama. Posjet gradu Ogulinu i „Ivaninoj kući bajke“ kod djece je izazvao oduševljenje, susreću se sa samom Ivanom Brlić Mažuranić i Malikom Tintilinićem, te zajedno s njima sudjeluju u likovnoj radionici pod nazivnom „O patuljcima“.

OGULIN

OGULIN

OGULIN

OGULIN

OGULIN

SRETAN USKRS

Povodom nadolazećih uskršnjih blagdana djeca Dječjeg vrtića Karlovac, iz Vrtića Gaza, obišli su Centar za beskućnike. Uručili su im prigodne čestitke i pisanice.

SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

SRETAN USKRS

LUDE FRIZURE

Još jedan tematski petak u Vrtiću Gaza, Sportići 6: ˝Lude frizure – što luđe to bolje!˝

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

BOŽIĆ2021

LUDE FRIZURE

LUDE FRIZURE

VRTIĆ ZADOBARJE

Od 14.03.2022.g. započeo je s radom novi područni objekt Dječjeg vrtića Karlovac u Zadobarju.

U objektu trenutno boravi jedna skupina djece rane dobi (jaslička skupina) o kojima brinu dvije odgojiteljice i jedna spremačica.

Prošli tjedan djeca su u pratnji roditelja prošla privikavanje, upoznavanje odgojitelja i prostora.

Za boravak djece u ovom područnom objektu postoji veliki interes roditelja te se već za iduću pedagošku godinu planira otvorenje još jedne odgojno-obrazovne skupine.

Zahvaljujemo svima koji su svojim angažmanom pomogli u realizaciji otvorenja ovog objekta: Grad Karlovac, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Dječji vrtić Četiri rijeke, Aquatika, Zelenilo, Turistička zajednica Grada Karlovca, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Mjesni odbor Zadobarje te posebno velika zahvala djelatnicima Dječjeg vrtića Karlovac.

BOŽIĆ2021

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

BOŽIĆ2021

DJEĆJI VRTIĆ KARLOVAC NA OTV TELEVIZIJI

OTV televizija je za emisiju "KaŽu aktualno" snimila priloge u kojima se prezentiraju naši vrtićki objekti i programi koje u njima provodimo u okviru odgojno-obrazovnog program.

Na ovom mjestu želimo podijeliti prezentacije koje su do sada snimljene za potrebe navedene emisije.

Djećji vrtić Gaza
Djećji vrtić Novi Centar
TEMATSKI DANI KROZ GODINU

Uslijedio je i nastavak našeg projekta ˝Tematski dani kroz godinu˝, današnji izazov za Sportiće 6 iz Vrtića Gaza je ˝Božićna čarolija˝. U vrtić su stigli anđeli, vilenjaci, djedice i bake Mraz.

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

TEMATSKI DANI KROZ GODINU

BOŽIĆ 2021

Povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana djeca iz Vrtića Grabrik, Skupina Točkice, su uz pomoć svojih odgojiteljica okitila bor na Trgu bana Josipa Jelačića.

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

BOŽIĆ2021

PIDŽAMA PARTY I MI, NAVIJAČI!

Skupina Sportići 6, Vrtić Gaza, u sklopu svojih aktivnosti održavaju tematske dane pa su tako do sada organizirali: Pidžama party i Mi, navijači!

SROK

SROK

SROK

TAEKWONDO KLUB PRANA I NOGOMETNI KLUB ILOVAC

U sklopu sportskog programa Sportići o važnosti i raznolikosti sporta uče kroz posjete sportskih klubova koji djeluju u gradu Karlovcu. Tako smo ovog tjedna ugostili sportašice i sportaše iz Taekwondo kluba Prana i Nogometnog kluba Ilovac. Nakon prezentacije njihovih programa Sportići su s veseljem pokazali svoje borilačke i nogometne vještine.

TAEKWONDO KLUB PRANA

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

NOGOMETNI KLUB ILOVAC

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

“SROK” – Smanjenja rizika od katastrofa

Dana 21. rujna 2021. g. u 11:00 sati u prostorijama Dječjeg vrtića Karlovac – Vrtić Grabrik, za starije odgojne skupine održali smo edukativni program “SROK” – Smanjenja rizika od katastrofa.

Program SROK upoznaje djecu starijih dobnih skupina s mogućim nesrećama i mjerama prevencije te djelokrugom rada spašavatelja i hitnih službi, odnosno jedinstvenim europskim brojem za hitne situacije - 112.

Cilj ovog programa je smanjiti izloženost nesrećama, umanjiti ranjivost ljudi i imovine, uvesti mudro upravljanje okolišem te poboljšati pripravnost zajednice i upozoriti na štetne događaje.

Program je vodila viša stručna savjetnica iz Službe civilne zaštite Karlovac mr.sc. Tatjana Čumpek. U sklopu predavanje sudjelovao je i djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova – Policija.

SROK

SROK

SROK

SROK

SROK

kros djece

SROK

SROK

KREĆITE SE S NAMA

Sportići vrtića Gaza obilježili prvi dan Europskog tjedna mobilnosti koji se održava svake godine od 16. do 22. rujna.

U skladu sa sloganom "Krećite se s nama" potaknuli smo roditelje i djecu na odabir aktivnog kretanja od kuće do vrtića. U vrtiću su Sportići, mali i veliki, svoj boravak na zraku proveli aktivno u vožnji na ride a biku, romobilima i biciklima.

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

kros djece

DANI DJEČJEG VRTIĆA KARLOVAC

kros djece

POKRET ZA SRETNO DIJETE - 24.05.2021.

Maja Jakić Grubešić, kineziolog (sportski program)

Prirodni oblici kretanja

Pokret je djetetov način izražavanja. Kroz pokret i igru djeca najbolje usvajaju i usavršavaju motoričke zadatke i stječu motoričke vještine.

Prirodni oblici kretanja su osnova na koju se nadograđuju sva ostala motorička znanja. Od velike su važnosti za pravilan rast i razvoj djeteta.

Prirodni oblici kretanja su aktivnosti koje obuhvaćaju pokrete poput: puzanja, hodanja, trčanja, poskoka, skokova, preskoka, manipulacije predmetima (npr. lopta), svladavanje otpora dizanjem, nošenjem, vučenjem i sl.

U video prikazu ispod teksta djeca demonstriraju vježbe od najjednostavnijih oblika kretanja do kompleksnijih pokreta.

U odrastanju djece najvažnija je uloga roditelja i njihov doprinos u svakodnevnom poticanju motoričkog razvoja i stvaranju raznovrsnog okruženja za pokret i igru.
DJEČJI CRTEŽ - 25.05.2021.

Crtanje u vrtiću – prezentacija u PDF-u odgojiteljice mentorice Bernarde Ivasić

Likovni natječaj BICIKL

Povodom obilježavanja dana vrtića, Dječji vrtić Karlovac proveo je natječaj likovnih radova na temu Bicikl. U natječaju su sudjelovala djeca od 5 do 7 godina s ukupno 43 rada. Zadana likovna tehnika bila je olovka kojom su naši vrtićanci nacrtali domišljate i maštovite bicikle. Svi su pristigli radovi izvrsni, a ocjenjivačka komisija, koji su činili akademski slikar Mladen Bolfek, odgojitelj-mentor Bernarda Ivasić, odgojiteljica Maja Kuzmanić te pedagoginja Ana-Maria Matošević, izdvojila je tri najbolja rada. Prvo mjesto osvojila je Lea (5 godina) iz skupine Ribice pod vodstvom odgojiteljice Borke Jaković. Drugo mjesto osvojio je Vito (6 godina) iz skupine Loptice pod vodstvom odgojiteljice Gorice Planinac. Treće mjesto osvojila je Petra (7 godina), također iz skupine Loptice.

Ovim putem čestitamo svoj djeci koja su sudjelovala u natječaju te im želimo uspjeh u daljnjem likovnom stvaranju.

U prilogu se u dvije pdf datoteke nalaze svi radovi: u jednoj se prema redoslijedu od 1. do 3. mjesta nalaze nagrađeni radovi, a u drugoj ostali radovi.

Nagrađeni

Svi ostali

OSJETILIMA SPOZNAJ SVIJET - 26.05.2021.

U sklopu našeg Vrtića Grabrik provodi se Program senzomotorne stimulacije u jaslicama.

Odgojiteljice Anita Ogrizović i Sanela Hrelić pripremile su prezentaciju kojom prikazuju na koje sve načine možemo stimulirati razvoj djeteta do 3 godine.
STVARANJE OKRUŽENJA ZA UČENJE - 27.05.2021.

Četvrta tema koja obilježava ovogodišnje dane vrtića je okruženje za učenje.

U prezentaciji koju su izradile odgojiteljice Dubravka Jakuš i Branka Ožura doznajte zašto je prostor ˝treći odgojitelj˝ te kako djeci osigurati primjerene pedagoške poticaje u skladu s prirodom njihova učenja.

Inspirirajte se idejama obogaćivanja prostora i izrade pedagoških poticaja, kojih našim odgojiteljicama nikada ne manjka.

U prilogu je prezentacija napravljena u Power Point alatu i za pregled potrebno je imati minimalno Power Point instaliran na računalu.

Za preuzimanje prezentacije pritisnite ovdje

GLAZBA NAS VODI - 28.05.2021.

U našem Vrtiću Novi centar provodimo integrirani desetosatni glazbeni program.

Temeljni zadatak programa je kroz svakodnevne aktivnosti podržati i intenzivirati dječji interes za glazbu kroz sve njezine segmente (ritam, pjevanje, sviranje, slušanje, pokret, ples i stvaranje).

Odgojiteljice Branka Petrović Brnardić i Marija Ladić pripremile su prikaz njihova rada u glazbenoj skupni ˝Notice˝.
 

EUROPSKI TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Vrtićke skupine Sportići iz Dječjeg vrtića Gaza sa svojim odgojiteljicama i trenericom sportskog programa obilježili su Europski tjedan mentalnog zdravlja kroz tjelesnu aktivnost:

KROS U PARKU

Trčanje i priroda su snažan spoj koji pozitivno utječe na tjelesno i mentalno zdravlje djece.

Dijete je rođeno za kretanje, a dok se kreće u skupinu s drugom djecom doživljava poseban užitak i niz pozitivnih emocija.

kros djeceVrtićka skupina Pčelice iz Vrtića Grabrik biciklijadom su obilježili Europski tjedan mentalnog zdravlja

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice

Pčelice