•  

AKTUALNOSTI

15.05.2020

U vrtićima stroge mjere čuvanja zdravlja djece

Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji jputem aplikacija na jednostavan način omogućava upis djece u vrtiće. Web aplikacija pojednostavila je i olakšala postupak upisa roditeljima koji iz svog doma mogu prijaviti dijete za upis. Dokumentacija koju je potrebno prikupiti moguće je skenirati ili poslikati mobitelom i zajedno sa zahtjevom koji se nalazi u online aplikaciji, proslijediti u vrtiće. Putem ove aplikacije roditelji u svakom trenutku vide status njihove prijave i jesu li postupak dobro proveli.

Za sve one roditelje koji možda neće biti u prilici ili koji će biti nesigurni prijaviti djecu na ovakav način, u Dječjem vrtiću Rakovac bit će organizirana tehnička podrška.

- Važno je reći da u uvjetima epidemije roditelji moraju potrebu za tehničkom pomoći javiti na telefonski broj kako bi se ravnateljice mogle pripremiti i organizirati vrijeme koje će provesti s roditeljima i pomoći im prilikom unosa podataka i upisa u aplikaciju, objasnila je danas pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

U novoj podagoškoj godini svi objekti bit će u funkciji uključujući i novi vrtić Mahično, a tijekom rujna trebala bi završiti i obnova Dječjeg vrtića Dubovac. Prošle godine bilo je upisano oko 300-njak djece, a tako otprilike planiraju i ove godine.

- Ova godina je po mnogočemu specifična i s obzirom na okolnosti u kojima ne možemo točno govoriti o broju djece koju ćemo upisati, jer će to ovisiti o preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nacionalnog stožera i resornog Ministarstva. napomenula je pročelnica

Grad Karlovac donio je Odluku po kojoj roditelji od 16. ožujka vrtiće ne plaćaju, a trenutak kada će se sve ponovno vratiti u „cjeloviti pogon“ i kada će početi plaćanje vrtića, roditeljima će na vrijeme biti priopćeno. U Dječjem vrtiću Četiri rijeke trenutno je prijavljeno 84-ro djece, a u Dječjem vrtiću Karlovac 92-oje djece. To je mali broj u odnosu na ukupno 1.336 vrtićke djece u karlovačkim vrtićima.

- Djeci se redovito dezinficiraju ruke, kod obroka su za odvojenim stolovima, a odvojeni su i krevetići prilikom spavanja. Što se tiče samog socijalnog kontakta, iako je teško odmaknuti djecu jedno od drugih, zbog ukupno malog broja djece uspijevamo ispoštovati sve preporuke, naglasila je v.d. ravnateljice DV Karlovac Danka Pavletić, a ravnateljica DV Četiri rijeke Bernarda Vuksan dodala da se posebne mjere primjenjuju već kod dolaska i ulaska, kako nitko od roditelja ne može ući u objekt, već se primopredaja djece obavlja na vratima. Djeci se mjeri temperatura pri dolasku i odlasku i prati se njihovo zdravstveno stanje. Pojačane su higijenske mjere i dodatnom dezinficekcijom predmeta, igračaka, prostora u kojima se djeca kreću.

11.05.2020

Ukidaju se propusnice, #OstaniOdgovoran

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH od danas ukida se izdavanje e-propusnica. Stožer CZ grada Karlovca u sedam tjedana izdao je ukupno 10.265 propusnica. Putem aplikacije za e-propusnice njih 2.752, putem e-maila propusnica@karlovac.hr 5.036 te osobnim dolaskom 2.477.

U dječjim vrtićima Grada Karlovca danas ukupno boravi 176 djece, a u osnovnim školama ukupno 18 učenika. Cijeli gradski sustav, uključujući i škole i vrtiće, provode aktivnosti sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pozivamo građane da i dalje ostanu odgovorni, održavaju socijalnu distancu te vode brigu o higijeni. Čuvajući vlastito zdravlje brinemo i za zdravlje naše okoline.

10.05.2020

Odluke i preporuka za mjere 3. Faze

09.05.2020

Od ponedjeljka normalizacija rada gradskog sustava

Sukladno uputi Ministarstva uprave, od ponedjeljka kreće noramalizacija rada javnih tijela, ali uz poštivanje mjera zaštite zdravlja. Gradska uprava te gradske tvrtke i ustanove tako prestaju s radom u timovima i radom od kuće te se svi zaposlenici, izuzev kroničnih bolesnika, vraćaju na svoja radna mjesta. Gradski sustav i dalje će poštivati sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vodeći tako brigu o svim mjerama zaštite u cilju sprječavanja širenja virusa. Primanje stranaka u Gradskoj upravi moguće je isključivo uz prethodnu najavu, a svi potrebni kontakti odjela dostupni su na www.karlovac.hr . Ipak apeliramo na građane da upite usmjere na elektroničku i telefonsku komunikaciju. Sve potrebne informacije o radnom vremenu uprave, tvrtki, ustanova i zajednica, građani mogu potražiti na službenim web stranicama. I dalje #OstanimoOdgovorni!

06.05.2020

Upute HZJZ-a o ponašanju na dječjim i sportskim igralištima, kod vjenčanja i pogreba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz daljnjih preporuka za sprečavanje zaraze, koje prate mjere popuštanja Faze 2:

Preporuke HZJZ - Dječja igrališta i rekreativno bavljenje sportom na otvorenome (05/05/2020) OVDJE

Preporuke HZJZ - Vjenčanja upute (05/05/2020) OVDJE

Preporuke HZJZ - Pogrebi upute(05/05/2020) OVDJE

Apeliramo na građane da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju mjere zaštite. Time štitimo svoje zdravlje i zdravlje okoline, ali i pridonosimo sve većoj normalizaciji svakodnevnog života. Sve potrebne informacije građani mogu potražiti na www.koronavirus.hr, www.hzjz.hr i www.karlovac.hr . Budimo odgovorni i čuvajmo jedni druge!

Upute HZJZ-a o ponašanju na dječjim i sportskim igralištima, kod vjenčanja i pogreba

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz daljnjih preporuka za sprečavanje zaraze, koje prate mjere popuštanja Faze 2:

04.05.2020

Opet otvorena dječja igrališta i sportski tereni, ali oprez!

S faznim popuštanjem mjera u cilju pokretanja gospodarstva i drugih djelatnosti, s današnjim danom za građane su ponovno otvorena dječja igrališta i otvoreni sportski tereni na području grada Karlovca. Ipak građane i dalje pozivamo na oprez i odgovorno ponašanje te podsjećamo kako je nužno održavanje socijalne distance od najmanje 1,5 metra na otvorenom te pridržavanje svih ostalih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S današnjim danom ističe i rok Odluci o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, koji se neće produljiti, ali apeliramo na građane da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju mjere zaštite. Time štite svoje zdravlje i zdravlje okoline, ali i pridonose sve većoj normalizaciji svakodnevnog života. Sve potrebne informacije građani mogu potražiti na www.koronavirus.hr, www.hzjz.hr i www.karlovac.hr . Budimo odgovorni i čuvajmo jedni druge!

Novi okoliš i parkiralište za DV Dubovac

30.04.2020

Nove upute HZJZ-a uz daljnja popuštanja mjera u Fazi 2

Obavijest o izdavanju e-propusnica

Stožer civilne zaštite grada Karlovca obavještava građane kako u petak, 1. svibnja, u subotu 2. svibnja i u nedjelju 3. svibnja građani neće moći doći fizički po propusnice u gradsku upravu s obzirom da ured za izdavanje propusnica u tom periodu neće raditi. Propusnice će se i dalje izdavati elektronski, putem mail adrese propusnica©karlovac.hr ili putem aplikacije za e-propusnice. Za sve hitne slučajeve izdavanja propsunica građani se mogu obratiti na dežurne brojeve telefona 099 2655 637, 099 5284 728, 099 3845 715. Budmo odgovorni i čuvajmo jedni druge!

 

27.04.2020

Poštujmo mjere prilagodbe i surađujmo dobro kao i dosad

S današnjim danom otvorene su dvije gradske ustanove, a sa sutrašnjim i treća; danas Aquatika i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“, a sutra Gradski muzej. Dogovoreno je na prijedlog Autotransporta, da javni promet krene od 4. svibnja. Za odlazak izvan županije i dalje su potrebne propusnice i one se izdaju u Gradu Karlovcu, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 12 sati.

– Zaključno s jučerašnjim danom izdano je 7.275 propusnica, od čega se na e-propusnice odnosi 1.686, na propusnice izdane e-mailom 3.845 i na propusnice koje su građani osobno podigli 1.744. Ukidanje mjere ishođenja propusnica za kretanje po županiji smanjila je broj zahtjeva za 35 posto, kazao je načelnik karlovačkog Stožera CZ Stjepan Mrežar i dodao da se za dodatne informacije građani mogu obratiti na dežurne telefone Stožera CZ grada Karlovca: 099 265 56 37, 099 528 47 28 i 099 384 57 15.

Komunalni redari, svakodnevno od početka pandemije, vrše kontrole svih mjera koje su propisane odlukama Stožera CZ RH, a najviše po trgovačkim centrima, trgovinama i gradskoj tržnici.

- Te kontrole obavljamo u više navrata tijekom cijeloga dana. Naglašavam da se građani grada Karlovca u velikom postotku pridržavaju svih mjera i suradnja s građanima posebno je bitna, da bi kriza čim prije završila. Bilo je manjih kršenja mjera, ali to smo riješili na licu mjesta; razgovorom, edukacijom i uputama. Što se tiče rada Odsjeka za komunalno redarstvo, osim angažmana na kontroli mjera, obavljamo i tekuće poslove koji nisu stali. Zahvaljujem se građanima na suradnji i pozivam ih da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera, izjavio je voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Karlovca Oliver Budimir.

– Mislim da je ovo korak gdje svi možemo doprinijeti. Pozivam sve, prije svega naše sugrađane, da budemo svjesni da poštivajući mjere ustvari pomažemo da se naši poduzetnici i gospodarstvenici lagano počnu vraćati u "život". Poštivajući mjere, najviše ćemo doprinijeti da ne dođe do ekonomske pandemije. Zahvalio bih se građanima u Karlovcu i u Karlovačkoj županiji što su poštivali mjere i pridržavali ih se što se u konačnici vidi i na rezultatu. Ključno je nastaviti istim tempom. Zahvaljujem i svim službama; od naših liječnika do operativnih snaga Stožera CZ, PU karlovačkoj. Ono što je bitno i što je ispred nas je vrijeme prilagodbe i vrijeme suradnje. Veliki gospodarski sustavi u gradu Karlovcu reagirali su krajnje odgovorno i ozbiljno. Nesmetano su radili i uložili poprilična sredstva i napor da bi zaštitili svoje zaposlenike što treba nastaviti i dalje. Do 11. svibnja gradski sustav će nastaviti funkcionirati kao i do sada, a potom ćemo vidjeti hoće li doći do promjena i na koji način. Zahvaljujem i svima iz medijskog prostora koji ste svoj posao radili krajnje temeljito i vjerujem da vama pripada velika zasluga što su naši građani dobivali pravodobne i točne informacije i prema njima su se znali ponašati, zaključio je gradonačelnik Damir Mandić na jutrošnjoj pressici Stožera CZ grada Karlovca.

 

26.04.2020

Aquatika, Muzej i Knjižnica otvaraju svoja vrata

Temeljem odluke Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, Gradska knjižnica, Aquatika i Gradski muzej otvaraju svoja vrata prema posebnim uputama i režimu

Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" otvorit će svoja vrata korisnicima u ponedjeljak, 27. travnja 2020. godine. Radno vrijeme Knjižnice od ponedjeljka do petka bit će od 8 do 15 sati, dok će subotom Knjižnica biti otvorena od 8 do 13 sati. Bit će otvorena središnja knjižnica i Knjižnica za mlade, dok Knjižnična stanica Švarča i Bibliobusna služba ostaju zatvorene do daljnjeg. Omogućit će se povrat i posudba knjižnične građe, uz minimalno zadržavanje u prostorima Knjižnice. Čitaonice su, također, do daljnjeg zatvorene. Kako bi se broj ulazaka u prostor Knjižnice smanjio na najmanju moguću mjeru, posuđenu građu možete vratiti bez ulaska u Knjižnicu. Usluga brzog povrata (tzv. drive-in povrat) dostupna je od ponedjeljka do subote od 9 do 13 sati na glavnom parkiralištu ispred ulaza u garažu Bibliobusne službe. Na istom mjestu možete preuzeti građu koju ste prethodno rezervirali putem mail-a produzenje@gkka.hr ili na tel. 412-377 (kućni 222). Preporučujemo vam da što je više moguće, koristite online obnovu članstva http://www.gkka.hr/upis-i-obnova-clanstva-u-gradskoj-knjiznici-ivan-goran-kovacic-i-online-putem, pretraživanje e-kataloga https://katalog.gkka.hr i rezervaciju građe na e-mail produzenje@gkka.hr ili na broj telefona 047/412-377, kako bi posudba građe bila što brža, efikasnija i sigurnija.

Svoja vrata, u ponedjeljak otvara i Jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj – Aquatika. Radno vrijeme akvarija u prvoj fazi biti će od ponedjeljka do subote od 10 do 17 sati, uz ograničenje broja posjetitelja koji istovremeno mogu boraviti u akvariju na najviše 50 osoba, isključivo za individualne posjete. Posjetitelji tijekom razgleda mogu koristiti besplatan audio vodič kojem pristupaju s vlastitim pametnim mobitelima. Preporučuje se plaćanje karticama, a kako bismo naše posjetitelje potaknuli na takav način plaćanja, odobravamo popust od 5% na iznos kupovine. Grupne posjete, rezervacije prostora i korištenje dječjih igrališta trenutno nije moguće ostvariti. Ugostiteljski objekt ne radi, a njegova ponovna aktivacija planira se za 11.svibnja. Boravak posjetitelja na akvarijskom trgu moguć je uz korištenje razmaka od 2 metra.

Dan kasnije, u utorak 28. 4. otvoren će biti i Gradski muzej Karlovac, odnosno u I. fazi popuštanja mjera otvorit će se Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj i Galerija „Vjekoslav Karas“, dok će otvorenje lokacije Gradskog muzeja Karlovac uslijediti u II. fazi popuštanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, a otvorenje Starog grada Dubovca u III. fazi. Raspored otvaranja lokacija Gradskog muzeja Karlovac i njihovo radno vrijeme će biti uređeno kako slijedi:

I. Faza

Muzej Domovinskog rata Karlovac, utorak – subota od 10 – 17

Galerija „Vjekoslav Karas“, utorak – petak od 9 – 16 sati, subota od 10 – 16 sati

II. Faza

Gradski muzej Karlovac će se javnost biti otvoren od utorka, 5. svibnja 2020. godine.

Radno vrijeme: utorak – petak od 9 – 16 sati, subota od 10 – 16 sati

III. Faza

Stari grad Dubovac – branič kula će za javnost biti otvoren od utorka, 12. svibnja 2020. godine.

Radno vrijeme: utorak – subota od 10 – 17 sati

Informacije o radnom vremenu Starog Grada Dubovca su podložne promjenama.

Sukladno Odluci Vlade RH i prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u prostorima svih lokacija javnih ustanova provodit će se propisane aktivnosti sprečavanja širenja infekcije. Molim građane da ih se strogo pridržavaju.

 

25.04.2020

Odluke i preporuke za sprečavanje infekcije 1. FAZE popuštanja mjera

 

24.04.2020

Grad Karlovac donio dodatne mjere pomoći lokalnom gospodarstvu

Grad Karlovac do sada je donio niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutnu situaciju širenja zaraze koronavirusa. Na tragu mjera za pomoć gospodarstvu Vlade Republike Hrvatske koje su predstavljene Hrvatskom saboru i Grad Karlovac definirao je mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, a sve u svrhu solidarnosti s naglaskom na borbu za svako radno mjesto u vrijeme ove pandemije.

Kako bi se ublažile štetne posljedice koronavirusa na karlovačko gospodarstvo definirane su mjere za ublažavanje posljedica od strane Grada Karlovca i gradskih tvrki. U međuvremenu se temeljem daljnje procjene situacije i kroz komunikaciju s gospodarstvenicima, posebno obrtnicima, utvrdila potreba za izmjenama i dopunama Odluke donesene na Gradskom vijeću 24. ožujka 2020., a sve u cilju dodatnih rasterećenja gospodarstvenika, pogotovo malih i mikropoduzetnika i obrtnika iz uslužnih djelatnosti.

Slijedom toga uvodi se privremena obustava plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj 2020. godine za sve poslovne prostore i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za sve poslovne subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja i Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj obustavi javnog promete zabranjeno obavljanje djelatnosti i to za sljedeće djelatnosti:

1. djelatnosti trgovine osim onih trgovina koje su izrijekom navedene u Odluci Stožera civilne zaštite RH da mogu raditi

2. djelatnosti ugostiteljstva svih kategorija, uključujući privatne iznajmljivače

3. uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni i sl.)

4. djelatnosti organiziranja natjecanja i treninga te teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara

5. djelatnosti za održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola

6. djelatnosti autoškola i škola stranih jezika i drugih odgojno obrazovnih ustanova

7. djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika osim taksi službe

8. bolnica i domova zdravlja

Grad Karlovac će subvencionirati kamate na kredite poslovnim subjektima za tekuću likvidnost u poslovnim bankama, u visini od 50% kamate na rok od 3 godine, temeljem zahtjeva mikro i malih gospodarskih subjekata te fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost (obrtnika) na čije poslovanje je pandemija imala negativan utjecaj u vidu pada prihoda od minimalno 20% u ožujku ili jednakog predviđenog pada prihoda u naredna dva kvartala 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a po ugovorima o kreditu koji će biti zaključeni do 31.12.2020. godine.

Grad Karlovac subvencionirat će troškove prilagodbe na rad poslovnim subjektima u djelatnostima kojima je bio zabranjen rad uslijed pandemije bolesti COVID – 19 u visini do 5.000,00 kn jednokratno. Priznaju se troškovi poput izrade zaštitnih pregrada, nabave zaštitnih maski, odijela za osoblje, jednokratnih ručnika, sredstava za dezinfekciju i sl.

Sredstva će se dodjeljivati temeljem objavljenog javnog poziva. Uvjeti za ostvarivanje subvencije, priznati troškovi, potrebna dokumentacija, način podnošenja zahtjeva, rokovi i obrazac zahtjeva propisat će se Odlukom Gradonačelnika. Grad Karlovac prati situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa te će i dalje razmatrati donošenje i drugih mjera, a sve u cilju oporavka gospodarstva.

 

23.04.2020

Promjena radnog vremena za izdavanje propusnica

Stožer civilne zaštite grada Karlovca obavještava građane kako se ukida dežurstvo nedjeljom za izdavanje propusnica u slučaju potrebe osobnog dolaska u gradsku upravu, a radi znatno smanjene potrebe za izdavanjem e-propusnica. Sukladno navedenom, novo radno vrijeme za vrijeme kojeg građani mogu osobno doći u gradsku upravu u svrhu izdavanja e-propusnice jest od ponedjeljka do petka od 8 – 15 sati te subotom od 8 – 12 sati.

Podsjećamo građane kako e-propusnica više nije potrebna za kretanje unutar Karlovačke županije. Stožer civilne zaštite grada Karlovca još jednom apelira na građane da zahtjeve za e-propusnice zatraže putem aplikacije ili putem maila propusnica@karlovac.hr , a osobni dolazak u gradsku upravu koriste isključivo u situaciji nemogućnosti slanja zahtjeva digitalnim putem.

Za sve hitne slučajeve za izdavanje e-propusnice, građanima su na raspolaganju tri dežurne linije Stožera civilne zaštite grada Karlovca 099 2655 637, 099 5284 728, 099 3845 715 .

 

22.04.2020

Rad i radno vrijeme gradske uprave Grada Karlovca

Grad Karlovac organizirao je rad i radno vrijeme, te uredno obavljanje poslova za vrijeme epidemije sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Karlovačke županije i Grada Karlovca. U tom smislu obustavljen je rad sa strankama, odnosno fizički dolazak stranki u gradsku upravu, osim u iznimnim slučajevima izdavanja e-propusnica. Kontakti s djelatnicima gradske uprave i dalje se mogu nesmetano odvijati putem telefona i elektronskim putem. Svi dosad zaprimljeni zahtjevi i akti redovno se obrađuju i povratno dostavljaju strankama. Sve mjere poduzete su kako bi štitili zdravlja građana i maksimalno smanjili rizik od zaraze virusom. Sve građane molimo za strpljenje kako bismo svi zajedno čim prije nastavili poslovanje i rad na uobičajen način.

 

21.04.2020

Zbog epidemioloških okolnosti poništeni su natječaji za udruge

Grad Karlovac donio je niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutnu situaciju širenja zaraze koronavirusa koja je pogodila ne samo našu zemlju, već i zemlje diljem svijeta. Kako se radi o specifičnim okolnostima, pogotovo u kontekstu trajanja ovakvog stanja, donesena je i odluka o poništenju Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz Proračuna Grada Karlovca za 2020. godinu, a odnosi se na javne natječaje u okviru Ureda gradonačelnika i UO za društvene djelatnosti. Zahvaljujemo svim prijaviteljima na sudjelovanju u natječaju i razumijevanju uslijed ove izvanredne krizne situacije. Kako bi se uspješno provele sve navedene mjere Grad Karlovac napravit će rebalansom proračuna, a izgledno je da će se uslijed smanjenih prihoda smanjiti lista planiranih projekata s naglaskom da svi veliki projekti koji se trenutno provode nastavljaju se i dalje provoditi. U narednom periodu koji je pred nama pratit će se situacija te će se sukladno tome donositi moguće nove mjere.

 

19.04.2020

Po Karlovačkoj županiji može se bez propusnice

Stožer CZ RH donio je Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Karlovačke županije. Od dana ukidanja mjere napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Karlovačke županije, e-Propusnica je potrebna samo za odlazak na područje druge županije

+ ODLUKA

 

18.04.2020

Postupanje s osobama koje prelaze granične prijelaze RH

Na temelju Odluke o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koju je 19. ožujka donio Stožer civilne zaštite, ovdje donosimo upute za postupanje s osobama kojima je Odlukom omogućen prijelaz granice, a vezano uz smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti COVID-19. Detalje pročitajte u nastavku.

+ ZDRAVSTVENI NADZOR

+ LETAK IZOLACIJA - hrv

+ LETAK IZOLACIJA - eng

+ ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O OSNIVANJU KARANTENE

+ ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O PRIVREMENOJ ZABRANI PRELASKA PREKO GRANIČNIH PRIJELAZA RH

 

17.04.2020

Stožer CZ RH dozvolio individualni lov i ribolov

Hrvatski lovački savez dobio je suglasnost Stožera civilne zaštite RH o dozvoli individualnog lova i ribolova. Time se dopušta individualni lov domicilnih lovaca na području njihova lovišta i to u svrhu zaštite usjeva od šteta počinjenih od divljači. Također se dopušta individualni ribolov, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Apel građanima koji trebaju propusnice

Stožer civilne zaštite grada Karlovca s jučerašnjim danom izdao je ukupno 5.575 propusnica i to iz nužnih vitalnih obiteljskih razloga. Napominjemo kako izdani broj propusnica ne znači da je 5.575 građana dobilo propusnice, već da se propusnice izdaju najčešće na jedan dan, radi bolje kontrole kretanja, tako da isti građanin zatraži propusnicu više od jednog puta. Najviše zahtjeva odnosi se na poljoprivredne radove poljoprivrednika koji nemaju registrirano poljoprivredno gospodarstvo, zatim na skrb za starije ili djecu te za studentske poslove.

Apeliramo na građane da e-propusnice zatraže putem aplikacije za iste. Za sva pitanja i zahtjeve također je dostupna mail adresa propusnica@karlovac.hr. Za građane koji ni na koji način nemaju mogućnosti e-propusnicu zatražiti elektronski, mogu to učiniti od ponedjeljka do subote u razdoblju od 8 – 15 sati i u nedjelju od 8 – 12 sati na adresi gradske uprave Trg bana Jelačića 1. Stožer civilne zaštite grada Karlovca apelira na građane da u što većoj mjeri koriste elektronski način komunikacije te da smanje osobni dolazak. Jednako tako zahtjev za e-propusnice za svaki od navedenih oblika nužno je dostaviti 48 sati ranije od dana za koji je e-propusnica potrebna.

Podsjećamo kako se e-propusnice izdaju u nužnoj potrebi kretanja. Čuvajmo jedni druge!

 

15.04.2020

Upravljanje karlovačkim Stožerom CZ preuzeo Stjepan Mrežar

Stožer civilne zaštite grada Karlovca obavještava javnost kako je dosadašnji načelnik Stožera civilne zaštite grada Karlovca i zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak doživio nezgodu u kojoj je povrijedio nogu, radi čega je i hospitaliziran. S obzirom na okolnosti imenovan je novi načelnik Stožera civilne zaštite grada Karlovca Stjepan Mrežar, pročelnik Ureda gradnačelnika Grada Karlovca. Stožer civilne zaštite grada Karlovca i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima koje za cilj imaju zaštitu zdravlja građana. Ponavljamo kako sa Stožerom civilne zaštite grada Karlovca građani mogu komunicirati putem tri dežurne telefonske linije 099 2655 637, 099 5284 728, 099 3845 715 ili putem mail adrese stozer.cz@karlovac.hr. Stožer civilne zaštite grada Karlovca i dalje je nadležan za izdavanje propusnica prilikom nužnog napuštanja mjesta prebivališta iz obiteljskih vitalnih razloga, a do sada je izdano 4957 propusnica. Još jednom apeliramo na građane da zahtjeve za propusnice zatraže zaista iz nužnih razloga kretanja, koristeći aplikaciju e-propusnice ili mail adresu propusnica@karlovac.hr. Jednako tako moramo napomenuti kako izdani broj propusnica ne znači da je 4.957 građana dobilo propusnice, već da se propusnice izdaju najčešće na jedan dan, radi bolje kontrole kretanja, tako da isti građanin zatraži propusnicu više od jednog puta.

Nastavlja se i kontrola poštivanja epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi. Vrijedne snage policije, vatrogasaca, HGSS-a i komunalnih redara svakodnevno kontroliraju teren. I dalje pozivamo građane da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite zdravlja. Čuvajmo jedni druge – jači smo zajedno!

Dokumenti

+ Odluka o imenovanju stožera Civilne zaštite Grada Karlovca

 

14.04.2020

Završena obnova zgrade Veleučilišta u Novom centru

Ranije od predviđenog roka, završena je energetska obnova još jednog objekta javne namjene, zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj 10. Grad Karlovac je projekt prijavio 2018. godine za EU sufinanciranje s ciljem postizanja energetskih ušteda. Energetska obnova je unaprijedila energetski razred građevine od D na C kategoriju, smanjila emisiju CO2 za 57,31% i postigla godišnje smanjenje toplinske energije za grijanje za 51,37 % . Projekt je unaprijedio stanje u lokalnoj zajednici, a posebice popravio kvalitetu boravka u zgradi za djelatnike, studente i korisnike javnih usluga. Građevinska mjera obuhvatila je ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova i krova i zamjenu vanjske bravarije novom energetski učinkovitijom pvc stolarijom. Osim energetske obnove vanjske ovojnice zgrade rekonstruirani su sanitarni čvorovi, izvedeni spušteni stropovi u dijelu prizemlja, rekonstruiran sustav rasvjete i instalirani solarni kolektori za pripremu tople vode. Za pristup osoba smanjenje pokretljivosti i osoba s invaliditetom izvedena je vertikalna podizna platforma.

– Veleučilište u Karlovcu je ponosno na završetak ovog projekta energetske obnove zgrade Veleučilišta u Meštrovićevoj 10. Ponosno je na činjenicu da je projekt uspješno i prije vremena završen u partnerstvu s Gradom Karlovcem i nadam se da će se ova suradnja na mnogim drugim projektima nastaviti, ali u smislu da Veleučilište bude prijenosnik znanja i tehnologija prema gospodarstvu i društvenoj zajednici grada Karlovca, istaknula je dekanica Veleučilišta Nina Popović.

Grad Karlovac trenutno provodi sedam projekata energetske obnove javnih zgrada, vrijedne 32, 2 milijuna kuna, kazala je gradska pročelnica Marijana Tomičić i dodala da Grad Karlovac u provedbi spomenutih projekata ima udio od 12,2 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjeluje s gotovo 6 milijuna kuna, dok su bespovratna sredstva u iznosu od 14,1 milijun kuna. Najavila još tri projekta energetske obnove.

– U fazi smo projektiranja tri nova projekta energetske obnove za što čekamo raspisivanje natječaja od jeseni pa nadalje, unatoč krizi. To su Mala zgrada gradske uprave, Sokolski dom i jedna od zgrada unutar kruga Javne vatrogasne postrojbe, rekla je gradska pročelnica Marijana Tomičić.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“

Naziv projekta: Energetska obnova zgrade na adresi Ivana Meštrovića 10 u Karlovcu, K.K. 04.2.1.04.0133

Naziv korisnika: Grad Karlovac

Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova: 6.158.496,00 kuna

EU sufinanciranje projekta: 3.715.097,60 kuna

Razdoblje provedbe projekta: 14.09.2018.-14.09.2020.

Ukupna vrijednost investicije: 6.541.047,25 kn

 

13.04.2020

Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi

HZJZ u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donio je novu uputu za pružatelje socijalnih usluga. Uputu možete preuzeti ovdje

 

12.04.2020

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Poštovane Karlovčanke i Karlovčani,

u ovo vrijeme izolacije i socijalne distance neka nas blagdansko vrijeme nadahne u življenju temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti uzajamnog poštovanja, tolerancije i pomoći bližnjima.

U nadolazećim danima neka Vaša srca budu ispunjena vjerom, nadom i mirom.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

 

11.04.2020

Pojačava se kontrola okupljanja na javnim mjestima

S pojavom ugodnog, proljetnog vremena sve više ljudi boravi na otvorenom, u prirodi. Samim time sve više ljudi krši mjere socijalnog distanciranja, koje je ključno u obrani širenja zaraze. Stožer CZ grada Karlovca u koordinaciji s operativnim snagama policije, HGSS-a, vatrogasaca i komunalnih redara, vršit će pojačanu kontrolu terena odnosno ophodnju. Apeliramo na građane da budu odgovorni i da svoje domove napuštaju samo u neodgodivim situacijama. Svatko od nas dio je kotačića u ovoj borbi i svatko od nas mora ispuniti svoju zadaću da bi završetak bio uspješan. Stožer CZ grada Karlovca svim građanima Karlovca želi blagoslovljen Uskrs uz poruku #OstaniteDoma.

Privremena regulacija prometa u Marmontovoj aleji

 

09.04.2020

Upute građanima kako ostvariti financijsku i drugu pomoć potrebnu uslijed pandemije koronavirusa

Detalje i potrebne obrasce možete pogledati na stranicama www.karlovac.hr

 

08.04.2020

Produženo radno vrijeme trgovina uoči blagdana

Sukladno Odluci o dopuni Odluke o radnom vremenu trgovine Stožera civilne zaštite RH, obavještavamo građane kako će trgovine u kojima je dopušten rad, radi opskrbe građana povodom blagdana Uskrsa, u razdoblju od 9. do 11. travnja 2020., moći raditi od 7 do 20 sati uz poštivanje mjera socijalnog distanciranja. Stožer civilne zaštite grada Karlovca još jednom apelira na građane da kupnju vrše odgovorno poštujući mjere zaštite te da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta ukoliko to nije krajnje nužno.

Karlovačka gradska tržnica otvara i vanjski dio, sukladno novim uputama Stožera CZ RH

O sutra, četvrtak 9. 4. 2020., otvara se i vanjski, zeleni dio tržnice, koji je ograđen građevinskom ogradom i čini jednu zatvorenu cjelinu s unutranjim dijelom tržnice, kao i unutarnja prodaja na klupama. Otvara se još jedan ulaz i izlaz sa šetnice gdje će biti zaštitari i dezinfecijska točka. Bočna vrata koja povezuju vanjski zeleni dio s unutarnjim dijelom tržnice bit će otvorena. Rade samo štandovi koji "gledaju" prema zatvorenom dijelu i napravljena je zaštitna barijera tako da nema kontakta prodavača i kupca. Molimo sve kupce sa se pridržavaju preporuka Stožera i drže propisani razmak. Tržnica radi od ponedjeljka do subote, od 8 do 13 sati. Izmjene u radu doijete su sukladno Odluci Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Grad Karlovac uvodi nove, dodatne mjere pomoći građanima pogođenim posljedicama koronavirusa

Uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom kornavirusa Grad Karlovac dopunio je mjere Gradskog socijalnog programa kako bi se pomoglo većem broju građana. Nove mjere usmjerene su na pomoć građanima kojima je, uslijed novonastalih okolnosti, radni odnos prestao temeljem poslovno uvjetovanog otkaza te kojima je prestao ugovor o radu na određeno vrijeme, što su glavni kriterij za ostvarivanje dodatnih pomoći. Pravo na pomoći za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa ostvaruje se za razdoblje od šest mjeseci počevši od dana stupanja na snagu odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnim djelatnostima i održavanja sportskih i kulturnih događanja, 19. ožujka. Programom subvencije troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći za 2020. godinu kroz gradski i zakonski socijalni program ukupno je planirano 4.275.000,00 kn. Samo za gradski socijalni program planirano je 3.345.000,00 kn. za subvencije troškova stanovanja, subvencija i pomoći za djecu, pomoći umirovljenicima, starijim i nemoćnim osobama te pomoći u prehrani. Također, planirane su pomoći u iznosu od 930.000,00 kuna za korisnike zajamčene minimalne naknade kojima se sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi također osigurava subvencija za podmirenje troškova stanovanja.

 • Pravo na pomoći za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa COVID -19, moći će ostvariti kućanstva koja ispunjavaju kriterije utvrđenog povećanog cenzusa odnosno ukupnog prihoda kućanstva, a pomoći su usmjerene na troškove stanovanja (nabavka ogrijeva, subvencija troškova komunalija, električne energije, te troškova centralnog grijanja)
 • Dodatna pomoć građanima odnosi se na dodjelu jednokratnih bonova u ukupnoj vrijednosti od 600,00 kuna, a mogu je ostvariti obitelji s djecom predškolske dobi i djecom koja su na redovnom školovanju.
 • Za iznimno teške životne okolnosti, bolest i sl. građani će moći ostvariti jednokratne pomoći u novcu za nabavku lijekova, troškove liječenja i sl.

Način ostvarivanja prava na pomoć, potrebita dokumentacija i sve druge informacije biti će utvrđene Prvim izmjenama i dopunama Programa subvencija troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći za 2020. godinu, o čemu će zainteresirani građani biti pravovremeno upoznati.

– Da bismo mogli te ljude uvrstiti u socijalni program i dodatne mjere, povećali smo cenzus koji se odnosi na ukupne prihode kućanstva. Povećanje se odnosi na tročlane obitelji gdje je cenzus od 2.500 kuna povećan na 3.800 kuna. Za četveročlane obitelji, umjesto dosadašnjih 2.800 kuna, povećan je na 4.300 kuna. Svim kućanstvima koja imaju dodatni broj članova, cenzus se povećava za 300 kuna, a za isti iznos i onima koji imaju invalide s preko 60 posto invaliditeta. Građani koji ostvaruju ove kriterije, a imaju prebivalište na području grada Karlovca, pomoći mogu ostvariti i u ogrjevu, u komunalnim režijama, troškovima centralnog grijanja. Kućanstva mogu dodatno ostvariti jednokratnu novčanu pomoć od 600 kuna, ako imaju djecu predškolske dobi i djecu koju su na redovnom školovanju, rekla je pročelnica Draženka Sila Ljubenko predstavljajući dopune Gradskog socijalnog programa.

Grad ima u pripremi i uskrsne bonove za 139 kućanstava u vrijednosti od 200 do 500 kuna, ovisno o broju članova kućanstva. Bon će se moći iskoristiti do kraja mjeseca srpnja. Gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da je za šestomjesečno provođenje ove mjere u gradskom proračunu osigurano milijun kuna, a cilj je svim potrebitim obiteljima pomoći.

- Sve naše mjere vežu se uz one koje poduzima i Karlovačka županija i Vlada RH i zajednički učinak tih mjera bit će više nego dobar, kazao je gradonačelnik i dodao da je Grad za gospodarstvenike i obrtnike u ovom trenutku dodatno odvojio dva milijuna kuna.

U tijeku je i izrada rebalansa proračuna Grada Karlovca, gradskih tvrtki i ustanova s ciljem stvaranja radikalnih rezova i štednje kako bi proračun ostao uravnotežen.

- Izgledno je da će Grad Karlovac morati odustajati od nekih projekata, sve projekte vezane uz EU sufinanciranje, a u provedbi su, privest ćemo kraju, rekao je gradonačelnik Mandić. U kontaktu sa Zavodom za zapošljavanje brojka od prošlog tjedna bila je malo više od 200 osoba koje su uslijed ove krize ostale bez posla.

- Vjerujem da će i mjere Vlade stabilizirati cijeli sustav, ali je već sad izgledno da su određeni poslodavci ušli u probleme što se tiče nastavka poslovanja. Iznosi pomoći vezani su uz cenzuse, a vodili smo se time da građani u potrebi u narednih šest mjeseci imaju sredstva da pokriju osnovne troškove života. Naša očekivanja su da u svibnju imamo bistriju sliku svih posljedica korona krize. Sad je gotovo sigurno da će se u cijelom gradskom sustavu, tvrtkama i ustanovama smanjivati iznosi plaća. Pokrenuli smo razgovore sa sindikatom i vjerujem da ćemo u travnju s njima to riješiti jer nam je bitno da to bude usuglašena mjera. Naša početna pozicija je da one s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo i da im ne smanjujemo plaću, a da svima nama koji smo u višim platnim razredima smanjimo plaće. Isto tako izgledno je da će materijalna prava iz kolektivnih ugovora biti predmet razgovora. Odluka je da se uskrsnice neće isplaćivati u cijelom gradskom sustavu. Grad Karlovac će novac predviđen za uskrsnice preusmjeriti Crvenom križu, a gradske tvrtke za dodatnu nabavu zaštitne opreme i materijala. Nakon razgovora sa sindikatima, izaći ćemo s cjelovitim stavom jer nam je važno da svi zajedno izađemo iz ove krize, kazao je gradonačelnik.

- Vjerujem da će i mjere Vlade stabilizirati cijeli sustav, ali je već sad izgledno da su određeni poslodavci ušli u probleme što se tiče nastavka poslovanja. Iznosi pomoći vezani su uz cenzuse, a vodili smo se time da građani u potrebi u narednih šest mjeseci imaju sredstva da pokriju osnovne troškove života. Naša očekivanja su da u svibnju imamo bistriju sliku svih posljedica korona krize. Sad je gotovo sigurno da će se u cijelom gradskom sustavu, tvrtkama i ustanovama smanjivati iznosi plaća. Pokrenuli smo razgovore sa sindikatom i vjerujem da ćemo u travnju s njima to riješiti jer nam je bitno da to bude usuglašena mjera. Naša početna pozicija je da one s malim primanjima u ovom trenutku zaštitimo i da im ne smanjujemo plaću, a da svima nama koji smo u višim platnim razredima smanjimo plaće. Isto tako izgledno je da će materijalna prava iz kolektivnih ugovora biti predmet razgovora. Odluka je da se uskrsnice neće isplaćivati u cijelom gradskom sustavu. Grad Karlovac će novac predviđen za uskrsnice preusmjeriti Crvenom križu, a gradske tvrtke za dodatnu nabavu zaštitne opreme i materijala. Nakon razgovora sa sindikatima, izaći ćemo s cjelovitim stavom jer nam je važno da svi zajedno izađemo iz ove krize, kazao je gradonačelnik.

Produžen rok natječaja za prodaju nekretnina u Poduzetničkoj zoni Gornje Mekušje

Na temelju članka 20. stavka 1. Odluke o uvjetima prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni „Gornje Mekušje“ (GGK 03/20) Grad Karlovac objavljuje

OBAVIJEST

o produženju roka natječaja za prodaju nekretnina u Poduzetničkoj zoni „Gornje Mekušje“ u Karlovcu

Rok za predaju ponuda za kupnju nekretnina u Poduzetničkoj zoni „Gornje Mekušje“, temeljem natječaja objavljenog u tiskanom izdanju Večernjeg lista od dana 11. ožujka 2020. godine, produžuje se do 15. svibnja 2020. godine do 12.00 sati. Ponude se zaprimaju do prethodno navedenog roka u pisarnicu gradske uprave Grada Karlovca, bez obzira na način dostave i otvarat će se istog dana u 12.00 sati. LINK

 

07.04.2020

Pokrenuta E-tržnica lokalnih OPG proizvođača

Uslijed sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske uveo je mjere koje su utjecale i na poslovne procese lokalnih proizvođača domaćih proizvoda. Vrlo je važno podizati svijest o važnosti kupovanja domaćih proizvoda i konzumiranja istih s obzirom da je ono što je prirodno proizvedeno dobro za opće stanje našeg organizma. U današnje vrijeme svjedoci smo koliko je odabir hrane, priprema i konzumiranje namirnica važno za naše zdravlje, a da je tome tako potvrđuje i stalan porast potreba za proizvodima koji proizlaze iz poljoprivrednih gospodarstava s područja Karlovačke županije. S obzirom na sve navedeno Karlovačka županija je u suradnji s Gradom Karlovcem pokrenula web stranice, tzv. e-tržnicu, kao bi se povezali OPG-ovi i krajnji potrošači. Stranica je smještena na adresi https://trznica.karlovac.hr, a za izvedbu ovog rješenja angažirana je karlovačka tvrtka s iskustvom na ovakvim projektima. Izrada ovog rješenja, u skladu je s predviđenim strategijama pametne županije i pametnog grada, a trenutna situacija ubrzala je primjenu ove mjere. Elektroničkim putem obaviješteni su svi OPG-ovi i ostali proizvođači domaćih proizvoda, kako bi iskazali interes za objavu svojih podataka i asortimana proizvoda, koji će biti dostupni na web stranici. Jednako tako u planu je razraditi mogućnost plaćanja putem ove platforme. S obzirom na situaciju izazvanu koronavirusom, a s ciljem da se pomogne i ostalim djelatnostima i dalje nastavljamo unaprjeđivati rješenja kako bi u ovaj proces uključili i male i srednje obrte te na taj način doprinijeli nastavku poslovanja.

 

06.04.2020

Stožer CZ moli građane da propusnice ishode putem elektronske aplikacije!

S obzirom na znatan priliv zahtjeva za izdavanje E-propusnica, Stožer civilne zaštite grada Karlovca moli građane da ukoliko imaju mogućnost ostvariti elektronsku komunikaciju mailom da budu suradljivi i zahtjeve šalju putem aplikacije E-propusnice. Svjesni smo činjenice da nemaju svi građani iskustva s online popunjavanjima obrazaca te upravo iz tog razloga i dalje je dostupna mail adresa propusnica@karlovac.hr . Ipak apeliramo na građane da u što većoj mogućoj mjeri koriste aplikaciju E-propusnica i tako smanje pritisak na prethodno navedenu mail adresu. Samim time i izdavanje nužnih propusnica odvijat će se brže. Ponavljamo kako Stožer civilne zaštite grada Karlovca potvrđuje E-propusnice u slučaju kretanja iz nužnih vitalnih obiteljskih razloga ili obrade poljoprivrednih zemljišta fizičkim osobama koje nemaju registrirano poljoprivredno gospodarstvo. Zahtjev za propusnicu može se predati i osobnim dolaskom u gradsku upravu od ponedjeljka do nedjelje od 8 – 15 sati. Stožer civilne zaštite apelira na građane da u što većoj mjeri koriste pogodnosti elektronske aplikacije i smanje osobni dolazak u gradsku upravu. Jednako tako, ponavljamo kako se E-propusnice izdaju za nužna kretanja građana, cilj je u što većoj mjeri smanjiti kretanja radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja okoline.

 

Od sutra kreće E-tržnica lokalnih OPG proizvođača

Uslijed sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19 Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske uveo je mjere koje su utjecale i na poslovne procese lokalnih proizvođača domaćih proizvoda. Vrlo je važno podizati svijest o važnosti kupovanja domaćih proizvoda i konzumiranja istih s obzirom da je ono što je prirodno proizvedeno dobro za opće stanje našeg organizma. U današnje vrijeme svjedoci smo koliko je odabir hrane, priprema i konzumiranje namirnica važno za naše zdravlje, a da je tome tako potvrđuje i stalan porast potreba za proizvodima koji proizlaze iz poljoprivrednih gospodarstava s područja Karlovačke županije. S obzirom na sve navedeno Karlovačka županija je u suradnji s Gradom Karlovcem pokrenula izradu web stranice, tzv. e-tržnicu, kao bi se povezali OPG-ovi i krajnji potrošači. Stranica će biti smještena na a dresi https://trznica.karlovac.hr , a za izvedbu ovog rješenja angažirana je karlovačka tvrtka s iskustvom na ovakvim projektima. Izrada ovog rješenja, u skladu je s predviđenim strategijama pametne županije i pametnog grada, a trenutna situacija ubrzala je primjenu ove mjere te će biti spremna za korištenje od sutra, 7. travnja 2020. Elektroničkim putem obaviješteni su svi OPG-ovi i ostali proizvođači domaćih proizvoda, kako bi iskazali interes za objavu svojih podataka i asortimana proizvoda, koji će biti dostupni na web stranici. Jednako tako u planu je razraditi mogućnost plaćanja putem ove platforme. S obzirom na situaciju izazvanu koronavirusom, a s ciljem da se pomogne i ostalim djelatnostima i dalje nastavljamo unaprjeđivati rješenja kako bi u ovaj proces uključili i male i srednje obrte te na taj način doprinijeli nastavku poslovanja.

 

04.04.2020

Uputa o E-propusnicama za OPG-ove i nužne poljoprivredne radove!

E-propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi putem linka koji je objavljen na web stranici Ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži i razdoblje za koje se traži, a koje ne može biti duže od 14 dana. Ako se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50% članova OPG-a. Ako se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva zahtjev se može podnijeti za nositelja i maksimalno još jednog člana domaćinstva, koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj. Ako OPG traži izdavanje e-Propusnice za sezonske radnike, zahtjev podnosi nositelj OPG-a. Zahtjev za E-propusnice za nužne poljoprivredne radove osobe koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radove podnosi se nadležnom stožeru civilne zaštite.

 

03.04.2020

Od 6. travnja obavezne E-propusnice

Stožer civilne zaštite grada Karlovca obavještava građane kako je od ponedjeljka, 6. travnja moguće dobiti isključivo e-propusnicu, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH. Sve propusnice koje su se izdale u prethodnom razdoblje s datumom iza 6. travnja NE VRIJEDE. Apeliramo na građane da propusnice zatraže zaista u kranjoj nuždi potrebe kretanja. Podsjećamo kako Stožer civilne zaštite grada Karlovca izdaje propusnice iz vitalnih obiteljskih razloga, a građani grada Karlovca zahtjev mogu podnijeti putem aplikacije e-propusnice, putem e-maila propusnica@karlovac.hr ili osobnim dolaskom u gradsku upravu (Trg bana Jelačića 1) svaki dan od ponedjeljka – nedjelje od 8 – 15 sati. Preporučamo građanima da zahtjeve šalju elektronskim putem pomoću aplikacije e-propusnice ili ako to nikako nisu u mogućnosti da pošalju zahtjev na propusnica@karlovac.hr sa svim potrebnim podacima te da u što većoj mogućoj mjeri smanje dolazak u gradsku upravu. Apeliramo na građane da svoje zahtjeve šalju minimalno 48 sata prije potrebe, a iste će biti obrađene sukladno redoslijedu primitka zahtjeva, osim ukoliko se ne radi o iznimno hitnim slučajevima. Posebno apeliramo na građane da prilikom ispunjavanja aplikacije e-propusnice ispune polje napomene u kojem će navesti razlog traženja propusnice. Ponovno ponavljamo kako je izdavanje propusnica vrlo restriktivno i molimo građane da samo u slučaju kranje nužde pošalju zahtjeve za propusnice. Sukladno uputi Stožera, rad pekarnica, proizvodnja pekarskih proizvoda omogućena je cijelu noć, no formalna prodaja proizvoda moguća je od 8 – 17 sati. Obavještavamo građane da je također sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH zabranjen lov i ribolov u rekreativne i sportske svrhe, te da je dopušten samo komercijalni lov ili ribolov. Sve potrebne informacije građani mogu dobiti putem web stranice Grada Karlovca, te na dežurne telefonske brojeve Stožera civilne zaštite grada Karlovca 099 2655 637, 099 5284 728, 099 3845 715.

 

02.04.2020

Mole se građani za razumijevanje!

Zbog povećanog broja zahtjeva koji pristižu, trenutno je, kako navode iz Ministarstva uprave, moguća povremena nedostupnost pojedinih dijelova sustava koji su bitni za izdavanje e-Propusnica.

- Unaprijed se ispričavamo i zahvaljujemo na razumijevanju, a navedene poteškoće biti će otklonjene tijekom dana, poručuju iz Ministarstva uprave. Za tehničku ili korisničku podršku vezanu uz e-Propusnice, treba kontaktirati službu za pomoć na:

e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr , od 0-24 h

Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati).

 

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima na području Grada Karlovca u 2020.god.

Zahtjevi za Mjeru 1. Nabava mehanizacije, strojeva i opreme podnose se na propisanom obrascu sa pripadajućom dokumentacijom od 02. travnja 2020.god., do 04. svibnja 2020.god., a za sve ostale mjere najkasnije do 30. studenog 2020.god. ili do iskorištenja planiranih sredstava. Zahtjevi se podnose isključivo elektronskim putem na email adresu: zeljka.males@karlovac.hr dok traje epidemija KORONA virusa, a nakon završetka epidemije u pisarnicu Grada Karlovca.

Dokumentaciju možete preuzeti na www.karlovac.hr

 

01.04.2020

Karlovački Stožer Civilne zaštite zahvaljuje građanima na dosadašnjoj suradnji

Stožer civilne zaštite grada Karlovca zahvaljuje svim građanima na odgovornom ponašanju i suradnji te ih poziva da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera zaštite. Stožer nastavlja provoditi sve potrebne aktivnosti te nadzire provođenje istih u gradu Karlovcu. Sve informacije mogu se dobiti putem tri dežurne telefonske linije 099 2655 637, 099 5284 728, 099 3845 715 te putem maila stozer.cz@karlovac.hr . Sve informacije dostupne su i na ovm web stranicama te putem kanala društvenih mreža Grada Karlovca i Viber zajednice GRAD KARLOVAC. Od danas na snazi je i novi sustav e-propusnica, a sve potrebne informacije građanima su dostupne putem linka:

https://www.koronavirus.hr/od-danas-dostupan-sustav-e-propusnice/364?fbclid=IwAR0jc5GxOORU_5pK5r31pAdc8EqL39lZ07b46DN_OhRgO7E921jpOTQBTbo

Stožer civilne zaštite grada Karlovca u stalnom je kontaktu sa svim operativnim službama i vodi brigu o zaštiti zdravlja građana, posebice najranjivijih skupina u našem društvu.

 

Od danas dostupan sustav e-Propusnice

E-Propusnice, sustav dostupan na adresi https://epropusnice.gov.hr omogućuje građanima jednostavno slanje zahtjeva za izdavanje propusnica korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav).

Sustav e-Propusnice omogućava sljedeće funkcionalnosti za građane:

Predaja zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice prema:

 • Poslodavcu
 • Izabranom liječniku obiteljske medicine
 • Nadležnom stožeru civilne zaštite
 • Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa
 • Pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u PDF obliku

Proces izdavanja e-Propusnice:

 • U internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr
 • Odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu
 • Potvrdite svoje podatke
 • Ulaskom u korisničko sučelje, izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva
 • Ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev
 • Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu

Digitalne e-Propusnice u potpunosti zamjenjuju fizičke propusnice, a iste izdaju:

 • Poslodavci - zaposlenicima
 • Izabrani liječnik obiteljske medicine - pacijentima
 • Nadležni stožer civilne zaštite – građanima

Razlozi Poslodavac Izabrani liječnik obiteljske medicine Nadležni stožer civilne zaštite
Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja x    
Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnima za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe x    
Izvješćivanje javnosti x    
Stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb   x  
Putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće x    
Putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština     x
Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 x    

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP u radi provjera na terenu. U slučaju da pojedini građani nemaju pristup navedenim prijavama svi dosadašnji kanali predaje zahtjeva za izdavanjem propusnica, poput slanja elektroničke pošte nadležnom tijelu ili osobnoj dostavi zahtjeva, za sada još vrijede. Eventualna pitanja u vezi s funkcionalnostima susta e-Propusnice za građane možete uputiti službi za podršku: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h).

Priopćenje o štetama uslijed potresa - i dalje na snazi stroge mjere prevencije širenja koronavirusa

Opis načina funkcioniranja sustava:


Postupak prijave u sustav:


Funkcionalnosti dostupne građanima:

 

31.03.2020

Dan žalosti u Italiji

 

DAN ŽALOSTI U ITALIJI!

Povodom proglašenja Dana žalosti u Italiji, zbog brojnih žrtava koronavirusa kojima njihovi sugrađani nisu bili u mogućnosti odati posljednju počast, Grad Karlovac, gradonačelnik Mandić sa suradnicima i građani Karlovca suosjećaju, posebice sa stanovnicima prijateljskog grada Alessandrije. To su rane koje povezuje dvije zemlje i dva grada, kao što su povezivale Allessandriju i Karlovac ne tako davnih ratnih i poslijeratnih godina. Bol i nevolja potiču nas na zajedništvo i potporu u mislima, ali i veliko priznanje za hrabrost, ustrajnost i izvanredan rad svih onih koji se bore s ovom pandemijom; liječnici, medicinske sestre, zdravstveni radnici, blagajnice, vozači, farmaceuti, taksisti, snage policije i civilne zaštite, volonteri. Svi oni suočavaju se s teškim danima s velikom odanošću. I dalje smo ujedinjeni, zajedno ćemo uspjeti!

Obavijest poljoprivrednim gospodarstvima

Karlovačka županija i Grad Karlovac formirati će novu web stranicu na kojoj će naši poljoprivrednici moći ponuditi svoje proizvode zainteresiranim potrošačima – žiteljima naše županije. Uslijed situacije koja je nastupila zbog virusa COVID-19, neposredna prodaja na tržnicama je trenutno obustavljena, a ovo može postati jedan od načina plasmana proizvoda, sada i ubuduće. Pozivamo sva zainteresirana poljoprivredna gospodarstva, koja imaju poljoprivredne proizvode namijenjene tržištu, na iskaz interes i dostavu potrebnih podataka. Podatke o OPG-u dostavite na email adresu: trznica@kazup.hr

Naziv OPG-a (ime I prezime nositelja)

- Telefon/mobitel osobe za kontakt

- Popis poljoprivrednih proizvoda

- Uvjete dostave

- Ostale podatke po potrebi

- link na face ili web stranicu

Vrlo je važno podizati svijest o važnosti kupovanja domaćih proizvoda i konzumiranju istih s obzirom da je ono što je prirodno proizvedeno dobro za opće stanje našeg organizma. U današnje vrijeme svjedoci smo koliko je odabir hrane, priprema i kombiniranje namirnica važno za naše zdravlje, a da je tome tako potvrđuje i stalan porast potreba za proizvodima koji proizlaze iz poljoprivrednih gospodarstava s područja Karlovačke županije. Karlovačka županija i Grad Karlovac spremne su pružiti informatičku, administrativnu i promocijsku podršku našim poljoprivrednicima u ovim vremenima koja svima nama nažalost predstavljaju nove i teške okolnosti, ali neka nam ujedno budu i prilika za kvalitetne promjene.

*Dobiveni podaci služe kao temelj za elektroničku obradu podataka u svrhu stvaranja jedinstvene baze informacija o dostupnim OPGovima

 

28.03.2020

Uskoro javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju

Grad Karlovac osigurao je ove godine proračunska sredstva u iznosu 1.050.000,00 kn za poticanje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Potpore male vrijednosti dodjeljuju se za sve vidove poljoprivredne proizvodnje (stočarstvo, biljna proizvodnja, pčelarstvo) kao i za pokretanje dopunskih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, u skladu sa kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli potpora male vrijednosti poljoprivrednim gospodarstvima na području Grada Karlovca koji je donio gradonačelnik, a odobrilo Ministarstvo poljoprivrede. Pravilnik je objavljen na web stranici Grada Karlovca www.karlovac.hr (GOSPODARSTVO/POLJOPRIVREDA) . U odnosu na prethodne godine, zbog ograničenih sredstava i velikog interesa poljoprivrednika, izmijenjeni su kriteriji za dodjelu potpora za nabavu mehanizacije, strojeva i opreme, na način da će se zahtjevi zaprimati mjesec dana, a kod dodjele sredstava prednost imaju mladi poljoprivrednici kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost. Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora objavit će se 2. travnja 2020. u Karlovačkom tjedniku i na web stranici Grada Karlovca.

Zbog specifične situacije izazvane koronavirusom, sve dok traju izvanredne mjere, zahtjevi za potpore zaprimat će se isključivo elektronskim putem, na email adresu zeljka.males@karlovac.hr . Obrasci se mogu preuzeti na web stranici Grada Karlovca. Uz zahtjev za potporu obavezno se dostavlja račun za provedeno ulaganje (skeniran ili fotografiran) i dokaz da je isti plaćen (mora biti fiskaliziran ili treba dostaviti dokaz o uplati putem banke). Svu ostalu potrebnu dokumentaciju propisanu Pravilnikom, koja se ne dostavi uz zahtjev elektronskim putem, korisnici će dostaviti naknadno kad se za to steknu uvjeti.

 

27.03.2020

PROPUSNICE!!

S obzirom na veliki broj zahtjeva i u cilju smanjenja fizičkog dolaska u gradsku upravu Grada Karlovca, otvorena je e mail adresa propusnica@karlovac.hr na koju građani mogu slati svoje zahtjeve. Putem iste e mail adrese zahtjevi će im biti i poslani. Zahtjeve za propusnice građani mogu preuzeti OVDJE, precizno ih popuniti i predati na gore navedenu adresu.

Molimo građane da u što većoj mjeri koriste elektronički način komunikacije u cilju smanjenja socijalnih kontakata, a samo u slučaju kranje nužnosti da koriste osobni dolazak. Osobe kojima su propusnice izdane elektronskim putem koriste ih na način da ih isprintaju ili imaju u elektroničkom obliku (npr. na mobilnim uređajima).

Ponavljamo

> Stožer civilne zaštite grada Karlovca izdaje propusnice iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osobnih potrepština.

> Propusnice se izdaju maksimalno restriktivno i u slučaju krajnje nužnosti.

> Propusnice nisu potrebne za kretanje unutar granica Karlovca.

> Propusnice za obavljanje poslovne djelatnosti izdaje poslodavac.

> Propusnice za poljoprivrednike izdaje resorno ministartsvo.

Ovim putem pozivamo građane na razumijevanje i strpljenje kod odgovora na upite za propusnice te jednako tako na poštivanje svih mjera prvencije i zaštite koje su propisane. Ukoliko propusnicu trebate za tekući dan, zahtjev pošaljite što ranije ujutro prethodni dan. S obzirom da su zahtjevi dostupni online molimo da ih što preciznije ispunite, kako bi se smanjilo vrijeme komunikacije objašnjavanja postupka, a dobilo više vremena za izdavanje propusnice.

PROPUSNICA ZA PRUŽANJE SKRBI STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA

Daje se uputa stožerima civilne zaštite da u slučaju sumnje u opravdanost zahtjeva za izdavanje propusnice zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama (npr. ako propusnicu traže osobe koje nisu u bliskom srodstvu sa starijom ili nemoćnom osobom ) traže od podnositelja zahtjeva da, uz zahtjev, dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine kojim će se potvrditi da je osobi zbog koje traži propusnicu potrebna skrb i njega.

PROPUSNICE ZA POLJOPRIVREDNIKE

Propusnice će se izdati:

- posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu

- proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama

- pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica

- kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično)

- kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala.

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednici Karlovačke županije mogu se za izdavanje propusnica obratiti na broj telefona 047/600-731 ili 091/488-2758 te na mail nikola.grzan@mps.hr

Dokumenti

+ ZAHTJEV ZA PROPUSNICU.docx

+ Uputa.pdf

+ Odluka.pdf

Čistoća uvodi olakšice zbog aktualne zdravstvene i gospodarske situacije

Gradska tvrtka Čistoća poziva pravne i fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost – obrtnike, kojima je obustavljen rad po Odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Klasa: 810-06/20-01, urbroj: 511-01-300-20-1 od 19. 03. 2020. godine u trajanju od 30 dana s početkom primjene 19. 3. 2020.godine, da podnesu zahtjev radi oslobađanja plaćanja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za vrijeme obustava rada pojedinih djelatnosti po navedenoj Odluci. Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Klasa: 810-06/20-01, urbroj: 511-01-300-20-1 od 19. 3. 2020. godine objavljena je na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite. Ukoliko dođe do promjene vremena trajanja obustave rada po navedenoj Odluci, oslobađanje plaćanja naše usluge uskladit će se sa odredbama Odluke. Obrazac zahtjeva bit će dostupan na web stranici Čistoće d.o.o. Karlovac www.cistocaka.hr počevši od ponedjeljka, 30.ožujka te molimo da ga popunjavate odnosno šaljete isključivo na jedan od dolje navedenih načina:

> popunjavanje „online“, zahtjev će automatski biti poslan Čistoći

> obrazac će se moći isprintati, te ga popunjenog i skeniranog treba poslati na e-mail adresu: reklamacije@cistocaka.hr ili na fax: 047/616-135.

U slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima molimo svoja pitanja uputite na e-mail adresu: reklamacije@cistocaka.hr ili nas možete kontaktirati na telefon: 047/601-494.

Izuzev prekida rada RD Mala Švarča, sve poslovne aktivnosti Čistoće d.o.o. Karlovac odvijaju normalno te se provode sve mjere zaštite i prevencije sa ciljem sprječavanja širenja virusa COVID – 19. U slučaju bilo kakvih promjena javnost ćemo na vrijeme obavijestiti.

Tržnica otvara svoja vrata, ali pod posebnim uvjetima

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dozvoljen je rad tržnicama samo u zatvorenom dijelu u kojem se može kontrolirati broj ulazaka, primjena sredstava dezinfekcije i držanje preporučenog razmaka između osoba. U skladu s ovom odlukom karlovačka Tržnica radit će od ponedjeljka do subote od 8-14 sati, a nedjeljom će biti zatvorena. Rad je organiziran na način da je otvoren samo glavni ulaz i izlaz iz unutarnjeg dijela tržnice sa šetnice koji je ujedno i dezinfekcijska točka. Sva ostala vrata na objektu, uključujući stepeništa i dizalo, su zatvorena. Na ulazu su zaštitari koji broje i dozvoljavaju ulazak u tržnicu. Prilikom ulaska obvezna je dezinfekcija ruku i držanje razmaka. Na podu su označene markacije za držanje razmaka kako prilikom čekanja na ulazak tako i dok čekate na red pred prodajnim mjestima. Dozvoljen je rad mesnica, ribarnica, pekara, klupa i vitrina u unutarnjem kontroliranom dijelu tržnice. Na katu rade poljoprivredne apoteke Veterinarska stanica, Agropanonija i Bublić commerce. Svaki dan nakon zatvaranja tržnica se dezinficira motornim raspršivačem. Mole se građani da se pridržavaju uputa zaštitara, dezinficiraju ruke, drže preporučeni razmak između osoba, jer se ne radi više o prostoru diskrecije, već života. I operativne snage Civilne zastite grada Karlovca provodit će redovno kontrole u cilju očuvanja zdravlja svih nas. Pozivamo kupce da obavlju nabavu i na tržnici, jer kupnjom svježih lokalnih proizvoda pomažemo lokalnu zajednicu.

Vodovod i kanalizacija uvodi posebne mjere

Radi sprječavanja širenja zaraze korona virusom, zaštite zdravlja građana i zaposlenika, Vodovod i kanalizacija d.o.o. uvodi dodatne mjere kojima se neće ugroziti stabilnost i sigurnost vodoopskrbe, već dodatno pomoći u očuvanju zdravlja svih nas. Od 26. 3. do 30. 4. 2020. očitava se potrošnja vode za sve poslovne subjekte (industrija, trgovine, obrti i ostalo). U istom periodu očitavat će se potrošnja vode za višestambene objekte (zgrade). Neće se očitavati potrošnja vode za samostojeće objekte, a usluga vodoopskrbe naplatit će im se sukladno prosječnoj potrošnji vode. Molimo vas da provjeravavate svoje interne instalacije, da ne bi došlo do nepotrebnog istjecanja vode. Za sva pitanja i upute na raspolaganju su slijedeći kontakti: 649 114, 649 115, e-mail: ocitanja@vik-ka.hr ili kontakt@vik-ka.hr. Ukoliko korisnici žele, mogu sami očitati brojilo i dostaviti podatak na e-mail: ocitanja@vik-ka.hr ili tel: 649 114, 649 115. Poslovne aktivnosti odvijaju se normalno u uvjetima krize i uz sve mjere prevencije, uz primarnu brigu o stabilnoj vodoopskrbi i analizi zdravstvene ispravnosti pitke vode. Radi Vašeg i zdravlja svih ostalih, komunikaciju obavljajte telefonom i e-mailom, a ne osobnim dolaskom. Vezano za obračun vodnih usluga, Vodovod i kanalizacija do 30. 6. 2020.g. za svoje usluge neće obračunavati kamate za zakašnjela plaćanja.

Karlovački Stožer Civilne zaštite uveo dodatne dežurne telefonske linije

Radi mnogobrojnih upita i poziva na dežurni broj Stožera civilne zaštite grada Karlovca 099 2655 637, Stožer civilne zaštite Grada Karlovca je uveo dva nova dežurna mobilna broja 099 5284 728 i 099 3845 715 za pitanja i obavijesti građanima grada Karlovca. Još jednom pozivamo sve građane koji žive sami i nemaju pomoć i podršku članova obitelji, a trebaju pomoć u nabavci namirnica, lijekova ili prijevoza radi liječničkih pregleda ili ostvarivanja socijalnih prava da kontaktiraju dežurnu liniju Gradskog društva Crvenog križa Karlovac na broj 422 586. Budmo jedni drugima podrška, ponašajmo se odgovorno jer tako čuvamo vlastito zdravlje i zdravlje okoline.

Obavijest o upisima u vrtiće

Obavještavamo građane, posebice roditelje, da će uskoro biti obaviješteni o dinamici provođenja e-prijava za upise u dječje vrtiće Grada Karlovca za pedagošku godinu 2020. / 2021. Sve informacije bit će dostupne na službenim web stranicama Grada Karlovca i DV Karlovac, kao i DV Četiri rijeke.

 

26.03.2020

Društvena odgovornost Grada Karlovca

Nakon što je doneseno niz odluka na razini Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a vezano za znatno povećani rizik prijenosa bolesti COVID-19 Grad Karlovac je u okviru svog proračuna rezervirao i stavio na raspolaganje Karlovačkoj županiji 500.000,00 kuna za nabavu medicinske i zaštitne opreme. Jednako tako u proračunu Grada Karlovca rezervirano je 100.000,00 kuna za socijalnu samoposlugu koja djeluje u okviru Gradskog društva Crveni križ Karlovac i Udrugu Milosrđe – Centar za beskućnike. Do sada je u tu svrhu utrošeno 35.000,00 kuna. Briga za naše najugroženije skupine društva i besplatna podjela osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština najugroženijim skupinama društva ključna je ovim izvanrednim trenucima te se istovremeno u cijelosti provodi gradski socijalni program.

Izuzetno važan segment u ovoj situaciji su i donatori prehrambenih namirnica te ovim putem zahvaljujemo tvrtkama PPK, Žitoproizvod i OPG-u Stanar koji su se posljednjih dana angažirali i donirali svoje proizvode. Ovim putem želimo zahvaliti i našem Karlovčaninu G. Karlu Sabolicu iz Frankfurta koji je donirao 37.750,00 kuna Gradu Karlovcu, a na njegov zahtjev novac će biti proslijeđen za pomoć Općoj bolnici Karlovac. Nakon što nas je sve zatekla vijest da je grad Zagreb, središte i glavni grad naše domovine, zadesio snažan i razoran potres čije će posljedice osjećati godinama, a otklanjanje će iziskivati mnogo vremena, truda i novčanih sredstava, Grad Karlovac je odlukom gradonačelnika Damira Mandića iz svojih proračunskih sredstava izdvojio 50.000,00 kuna za isplatu pomoći za akciju „Zajedno za Zagreb“, a u svrhu sanacije velikih šteta na stambenim objektima, bolnicama i školama te ostalih posljedica potresa u gradu Zagrebu i okolici. Financijska sredstva uplaćena su u Državni proračun Republike Hrvatske.

Grad Karlovac donio je niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutnu situaciju širenja zaraze koronavirusa koja je pogodila ne samo našu zemlju, već i zemlje diljem svijeta. Stoga je primarni cilj zdravlje svakog pojedinca i cijele zajednice kao i unaprijediti postojeće kapacitete za pripremu i odgovor na iznenadne izazove kako bi se spriječile zdravstvene posljedice. Kako bi zajedno ostvarili podršku svim našim građanima i ovim putem pozivamo Karlovčanke i Karlovčane da budu odgovorni te čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Nacionalnim stožerom izdaje propusnice poljoprivrednicima

Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koji je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 23. ožujka 2020. godine dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje. Uzevši u obzir navedeno, poljoprivrednim proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, s ciljem smanjenja nepotrebnog putovanja do stožera te izlaganja nepotrebnim socijalnim kontaktima. Službenici Ministarstva poljoprivrede uključit će se u rad lokalnih stožera civilne zaštite, kako bi se osiguralo nesmetano obavljanje svih potrebnih aktivnosti, ali uz poštivanje visokih mjera sigurnosti i predostrožnosti po pitanju sprečavanja širenja zaraze COVID-19 virusom, stoji u priopćenju.

Propusnice će se izdati:

- posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;

- proizvođačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;

- pčelarima, kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;

- kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača (uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) – zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;

- kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede. Poljoprivrednici Karlovačke županije mogu se za izdavanje propusnica obratiti na broj telefona 047/600-731 ili 091/488-2758 te na mail nikola.grzan@mps.hr

Propusnice koristite u svrhu krajnje nužnosti - maksimalno smanjite kretanja!!

Ponavljamo, sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, Stožer civilne zaštite grada Karlovca izdaje propusnice iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osobnih potrepština. Propusnice se izdaju maksimalno restriktivno i u slučaju krajnje nužnosti. Još jednom ponavljamo da propusnice nisu potrebne za kretanje unutar granica Karlovca, koje također treba biti na minimumu nužnosti, a da propusnice za obavljanje poslovne djelatnosti izdaje poslodavac. Molimo građane da sve zahtjeve šalju putem email adrese propusnica@karlovac.hr. Zahtjev za propusnicu mogu pronaći na službenoj web stranici Grada Karlovca putem sljedećeg linka: https://www.karlovac.hr/novosti/otvorena-nova-e-mail-adresa-za-izdavanje-propusnica/21985. Do sada je izdano 275 propusnica, s tim da svakim satom broj izdanih propusnica raste. Apeliramo na građane da propusnice zatraže zaista u slučaju krajnje nužnosti, s obzirom na trenutno stanje i mjere zaštite od širenja virusa COVID -19. Jednako tako pozivamo građane na razumijevanje prilikom čekanja odgovora za izdavanje propusnica. Ukoliko propusnicu trebate za tekući dan, zahtjev pošaljite što ranije ujutro prethodni dan. Molimo građane da u što većoj mjeri koriste elektronski način komunikacije u cilju smanjenja dolaska u gradsku upravu, što je i preporuka Stožera civilne zaštite RH.

S obzirom da su zahtjevi dostupni online molimo da ih što preciznije ispunite, kako bi se smanjilo vrijeme komunikacije objašnjavanja postupka, a dobilo više vremena za izdavanje propusnice. Još jednom ponavljamo, propusnice se koriste za kretanje u krajnjoj nužnosti odnosno potrebi. Cilj je smanjiti socijalne kontakte, samim time i kretanje.

 

23.03.2020

Dodatno pojašnjenje Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta

Priopćenje za medije - Stožer CZ - putovanja gradovi

Priopćenje o štetama uslijed potresa - i dalje na snazi stroge mjere prevencije širenja koronavirusa

 

22.03.2020

Priopćenje o štetama uslijed potresa - i dalje na snazi stroge mjere prevencije širenja koronavirusa

Današnje podrhtavanje tla pogodilo je i područje grada Karlovca na kojem su zabilježene manje materijalne štete i to na objektima u Šimunićevoj ulici 15, Kaštelu 94, Vučjaku 55 te na crkvi u Šišljaviću, a radi se o manjim materijalnim oštećenjima. Sve obitelji su ostale u svojim domovima, a u poslijepodnevnim satima obišla ih je zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić u pratnji Gradskog društva Crvenog križa Karlovac. Sve gradske službe odmah su izišle na teren te se građanima stavile na raspolaganje. Navedene objekte obići će i statičar koji će utvrditi daljnja postupanja. Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca, u poslijepodnevnim satima na ispomoć kolegama u Zagrebu, poslala je dva vatrogasca i platformu koja će poslužiti za uklanjanje urušenih dijelova na građevinama. Apeliramo na građane da ovih dana posebnu pozornost obrate na krovove i crijepove prilikom nužnog kretanja ulicama radi najavljenih vremenskih uvjeta. Još jednom apeliramo na sve građane da se i dalje pridržavaju svih uputa koje su vezane za sprječavanje širenja virusa COVID-19 – održavajte socijalnu distancu i ostanite doma ukoliko imate mogućnost rada od kuće. Posebni apel za ostanak kod kuće odnosi se na umirovljenike i osobe s kroničnim bolestima. Svim tvrtkama koje nastavljaju obavljati svoje djelatnosti pozivamo da svojim djelatnicima osiguraju adekvatnu opremu za rad i da poštuju sve procedure. Brinimo jedni o drugima – čuvajaći vlastito zdravlje, čuvamo zdravlje okoline.

S obzirom da su zahtjevi dostupni online molimo da ih što preciznije ispunite, kako bi se smanjilo vrijeme komunikacije objašnjavanja postupka, a dobilo više vremena za izdavanje propusnice. Još jednom ponavljamo, propusnice se koriste za kretanje u krajnjoj nužnosti odnosno potrebi. Cilj je smanjiti socijalne kontakte, samim time i kretanje.

OBAVIJEST građanima uslijed potresa

Uslijed potresa koji se je danas u ranojutarnjim satima osjetio i na području grada Karlovca obavještavamo građane da nema veće štete, a sigurnost i zaštita naši su primarni interesi te u organiziranju žurnih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja izuzetno je značajan i osobni doprinos građana. Primjerene preventivne pripreme i sveobuhvatne i pravovremene mjere zaštite i spašavanja čuvaju naše živote i imovinu, umanjuju nastale posljedice, a cjelokupan sustav civilne zaštite čine učinkovitijim. Molimo da preuzmete korisne upute i podsjetite se kako postupati u slučaju potresa. https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/dva-snazna-potresa-u-zagrebu/2282 Molimo građane da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Apeliramo na građane da se ne grupiraju kako ne bi ostvarivali socijalni kontakt i time spriječili mogući prijenos zaraze. Jednako tako, još jednom upozoravamo građane da zbog pojačane kontrole ulaska u OB Karlovac nužno je proći postupak trijaže od strane stručnih i ovlaštenih djelatnika te molimo da sve slučajeve koji nisu hitnost odgode dolazak u bolnicu do prestanka protupandemijskih mjera i na taj način spriječe nastanak gužvi. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge. Sve daljnje informacije Stožer CZ grada Karlovca će komunicirati pravovremeno.

Ograničava se rad trgovina!

Nakon što je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o radnom vremenu trgovina zbog znatno povećanog rizika prijenosa bolesti COVID-19 Grad Karlovac učinio je isto. Radi zaštite djelatnika u trgovinama kao i zbog mogućnosti preraspodjele djelatnika i učinkovitog upravljanja ljudskim resursima određuje se radno vrijeme u trgovinama od 8,00 do 17,00 sati. Apeliramo na građane da se ne grupiraju kako ne bi ostvarivali socijalni kontakt i time spriječili mogući prijenos zaraze. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge. Sve daljnje informacije Stožer CZ grada Karlovca će komunicirati pravovremeno.

 

21.03.2020

Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa koronavirusa, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove odluke. Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke.

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća

Gradsko vijeće Grada Karlovca u utorak, 24. 3., održat će Izvanrednu sjednicu u svrhu što efikasnije borbe s pandemijom koronavirusa. Gradski vijećnici u sjednici će sudjelovati putem videoprijenosa, dok će novinari i javnost sjednicu moći pratiti na Youtube kanalu Grada Karlovca i u radijskom prijenosu 1karlovačkog, kako bi se izbjegao svaki rizik od moguće zaraze.

Ukida se naplata parkiranja

Nakon što je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku o privremenoj obustavi javnog prometa zbog znatno povećanog rizika prijenosa bolesti COVID-19 Grad Karlovac privremeno obustavlja naplatu parkiranja na području grada Karlovca od ponedjeljka 23. ožujka 2020. Ova odluka odnosi se na sve poslovne subjekte koji vrše naplatu parkiranja na području grada Karlovca. Iz ove odluke izuzeto je postupanje prometnog redarstva Grada Karlovca i pauk službe tvrtke Mladost d.o.o. s obzirom da oni nastavljaju i dalje provoditi nadzor prometa u mirovanju. Apeliramo na građane da se ne grupiraju prilikom prijevoza kako ne bi ostvarivali socijalni kontakt i time spriječili mogući prijenos zaraze. Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge. Sve daljnje informacije Stožer CZ grada Karlovca će komunicirati pravovremeno.

Obustava javnog prijevoza

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH, obustavlja se javni promet na 30 dana.

Zašto je važno ostati doma?

Cijeli svijet suočen je s novim, nevidljivim neprijateljem, koji ostavlja vidljive i značajne posljedice, kako na živote ljudi, tako i na čitavu ekonomiju svijeta. Hrvatska je na vrijeme krenula s mjerama prevencije, koju uključuju i mjeru samoizolacije i karantene, koje su se pokazale kao najvažnije mjere prevencije. Zato budi odgovoran i #OstaniDoma, radi svojih roditelja, braće i sestara, baka i djedova, rodbine, prijatelja i kolega, radi sebe. Nemoj dopustiti da tvoja neodgovornost ugrozi živote, nemoj dopustiti da sav napor tima Nacionalnog stožera civilne zaštite, tvog lokalnog Stožera civilne zaštite, cijelog medicinskog osoblja, blagajnica, svih koji se svim silama trude da ostaneš zdrav, bude uzaludan. Da, životi nam se drastično mijenjaju iz sata u sat, ali ako ne slijedimo upute ovih pametnih i stručnih ljudi, mjere će biti rigoroznije, neugodne, ovo stanje će trajati dulje, a to nitko ne želi, ili? Sada konačno počinjemo shvaćati da ovisimo jedni o drugima, da zajedno i nikako drugačije ne možemo pobijediti COVID-19.

Osvijesti se, budi odgovoran, spasi život, #OstaniDoma

 

20.03.2020

Kućni ljubimci su dio obitelji, ponašajte se odgovorno

Apeliramo na građane da u situaciji pandemije uzrokovane virusom COVID-19 odgovorno i savjesno postupaju s kućnim ljubimcima. Ne napuštajte ih, vodite brigu o njima jer oni ne mogu voditi brigu sami o sebi. U vrijeme izbjegavanja socijalnih kontakata budimo socijalno osjetljivi prema onima koji nas trebaju.

Karlovac zatvorio sva dječja igrališta i sportske terene

Nakon što je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio odluku da se sva dječja igrališta (javna i privatna) na području države moraju ograditi i zatvoriti s ciljem sprječavanja širenja virusa COVID – 19 isto je napravljeno na području grada Karlovca. Riječ je o dječjim igralištima na kojima djeca koriste razna igrala čime se ostvaruje kontakt i mogućnost prijenosa zaraze. Također je na snagu stupila odluka da je zabranjeno okupljanje na sportskim terenima (javnim i privatnim). Stoga apeliramo na roditelje da se pridržavaju zabrane korištenja i ne puštaju djecu kako bi i na taj način pokazali odgovornost u nastojanjima sprječavanja širenja zaraze.

Budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge. Sve daljenje informacije Stožer CZ grada Karlovca će komunicirati pravovremeno.

 

19.03.2020

Gradonačelnik Mandić obišao komunalne tvrtke

Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić danas je obišao gradske tvrtke Vodovod i kanalizaciju, Čistoću i Zelenilo. Komunalne tvrtke provode sve planove i aktivnosti kako bi nesmetano funkcionirao svakodnevni život u gradu u ovim okolnostima. Zaštita zdravlja ljudi sada je na prvom mjestu. Zato se i sve gradske tvrtke pridržavaju svih propisanih mjera prevencije. Grad Karlovac, gradske tvrtke i ustanove krenuli su i u redefiniranje financijskih planova u cilju pomoći gospodarstvu i građanima. U daljnjem razdoblju razmotrit će se i poduzimanje daljnjih mjera ovisno o situaciji. Trenutno je u fokusu prvenstveno zaštita zdravlja svih naših građana te nesmetano funkcioniranje osnovnih djelatnosti sustava.

 

18.03.2020

Grad Karlovac donio izvanredne mjere za pomoć gospodarstvu i građanima

Grad Karlovac donio je niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutnu situaciju širenja zaraze koronavirusa koja je pogodila ne samo našu zemlju, već i zemlje diljem svijeta. Unatrag dva tjedna održan je niz sastanaka s predstavnicima Županijske komore Karlovac i Obrtničke komore Karlovačke županije te sukladno dogovoru sve odluke koje su u nadležnosti Grada Karlovca temeljit ćemo na stvarnim potrebama naših obrtnika i poduzetnika. Kako se radi o specifičnim okolnostima, pogotovo u kontekstu trajanja ovakvog stanja, donesene su sljedeće konkretne mjere: ZAKUPNINE ZA POSLOVNI PROSTOR U VLASNIŠTVU GRADA KARLOVCA – oslobađanje plaćanja 3 mjeseca s mogućnošću produženja na još 3 mjeseca

> NAKNADA ZA KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA – oslobađanje plaćanja 3 mjeseca s mogućnošću produženja na još 3 mjeseca

> SPOMENIČKA RENTA – očekujemo odluku ministrice kulture

> POREZ NA POTROŠNJU – u komunikaciji s nadležnom Poreznom upravom

> KOMUNALNA NAKNADA (osim banaka, osiguravajućih društava, kladionica i igara na sreću, trgovačkih centara i telekomunikacijskih kuća) – svi ostali gospodarstvenici oslobođeni su za ožujak, a za travanj odgoda od 30 dana u odnosu na dospijeće računa

> SLJEDEĆA 3 MJESECA (DO KRAJA LIPNJA) NE IDE NIJEDNA OVRHA – prisilna naplata neće se provoditi niti protiv građana niti poslovnih subjekata

> OD 16. 3. 2020. DO PONOVNE USPOSTAVE VRTIĆA I PRODUŽENOG BORAVKA U ŠKOLAMA NEĆE SE VRŠITI NAPLATA

> SUBVENCIONIRANJE KAMATA NA KREDITE ZA TEKUĆU LIKVIDNOST U VISINI 50% KAMATE, NA ROK OD 3 GODINE, TEMELJEM ZAHTJEVA GOSPODARSKIH SUBJEKATA MIKRO, MALI I OBRTI DO 30. 6. 2020.

Kako bi se uspješno provele sve navedene mjere Grad Karlovac ići će s rebalansom proračuna, a izgledno je da će se uslijed smanjenih prihoda smanjiti lista planiranih projekata s naglaskom da svi veliki projekti koji se trenutno provode nastavljaju se i dalje provoditi. U narednom periodu koji je pred nama pratit će se situacija te će se sukladno tome donositi moguće nove mjere.

 

17.03.2020

Riječi podrške i savjeta iz prijateljske Alessandrije

Nakon što je ovih dana gradonačelnik Damir Mandić uputio pismo podrške prijateljskom gradu Alessandriji i njegovim stanovnicima u jeku borbe protiv koronavirusa, vrlo brzo stigao je odgovor počasnog građanina Grada Karlovca iz prijateljskog grada,Pier Angela Taverne.

Hvala gospodine gradonačelniče na podršci. Situacija je vrlo teška, a vjerojatno će se i pogoršati. Pouzdajemo se u poduzete mjere koje bi trebale uspjeti smanjiti zarazu i ne preostaje nam drugo nego čekati i nadati se boljim vremenima. Srećom, možemo se osloniti na doista junačko bolničko osoblje. Posvetit ćemo vrijeme i promišljanju isplati li se, uzimajući u obzir proračunske obveze, napraviti dosta rezova u javnom zdravstvu te koliko je riskantno za domaću proizvodnju biti prisiljeni previše ovisiti o vanjskoj opskrbi, prvenstveno proizvodima koji su danas neophodni. Još jednom Vam najljepše zahvaljujem na podršci i vidimo se u boljim vremenima. Veliki zagrljaj čitavom Karlovcu, napisao je Taverna.

Izmjene u javnom pozivu za obnovu objekata spomeničke baštine

Grad Karlovac objavio je Javni poziv na podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava za očuvanje i obnovu objekata spomeničke baštine u 2020. godini. Zahtjev za dodjelu sredstava spomeničke rente mogu podnijeti vlasnici objekata koji imaju svojstvo zaštićenog kulturnog dobra ili se nalaze na prostoru grada Karlovca unutar kulturno-povijesne urbanističke cjeline, sukladno Rješenju Ministarstva kulture, KLASA:UP-I-612-08/06-06/470, URBROJ:532-04-01-1/4-06-6 od 23.10.2009. Prvenstvo za dodjelom sredstava imaju vlasnici objekata čiji objekti imaju svojstvo pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, objekti koji se nalaze u Zoni „A“ (potpuna zaštita povijesnih struktura) te objekti unutar kulturno-povijesne urbanističke cjeline koji su izgrađeni prije 1941. godine. Radovi za koje će se dodijeliti sredstva Proračuna Grada Karlovca su obnova pročelja, vanjske stolarije, krovišta i limarije te radovi na osiguranju stabilnosti objekta. Povjerenstvo za provođenje postupka dodjele sredstava spomeničke rente za obnovu i očuvanje objekata zaštićene spomeničke baštine u 2020. godini donijelo je IZMJENU JAVNOG POZIVA NA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA OČUVANJE I OBNOVU OBJEKATA SPOMENIČKE BAŠTINE U 2020. GODINI. Zahtjevi moraju prispjeti na adresu Grada Karlovca zaključno do 30. 4. 2020. do 8,00 sati bez obzira na način dostave. Dodatne obavijesti o ovom Pozivu mogu se dobiti u Gradu Karlovcu, Ivana Banjavčićeva 9, Upravni odjel za društvene djelatnosti, tel. 047/628-128, 047/628-109, e-mail: kristina.benko@karlovac.hr.

Otvorena telefonska linija za samačka i staračka domaćinstva u potrebi

Gradsko društvo Crveni križ Karlovac u suradnji s Gradom Karlovcem osigurao je dežurnu telefonsku liniji za starije osobe koje žive same i nemaju pomoć i podršku članova obitelji u osiguravanju egzistencijalnih potreba s područja grada Karlovca, Draganića, Lasinje i Krnjaka. Radi krizne situacije vezano za epidemiju virusa COVID - 19 Gradsko drušvo Crveni križ Karlovac proširio je aktivnosti na način da je otvorena telefonska linija s brojem telefona 422 586 i onim osobama koje nisu korisnici usluga Crvenog križa i Socijalnog programa Grada Karlovca. Starijim osobama će se omogućiti pomoć u nabavci namirnica, lijekova te pomoć prijevoza radi liječničkih pregleda ili ostvarivanja socijalnih prava. U ovim okonostima prioritet imaju one starije osobe koje uistinu nemaju pomoć i podršku članova uže ili šire obitelji. GDCK Karlovac već osigurava kroz redovni program usluge za starije i nemoćne osobe koje nemaju pomoć i podršku članova uže ili šire obitelji:

> Pomoć u kući za 349 korisnika

> Mobilnost za 52 korisnika

> Socijalni program za 97 korisnika

 

16.03.2020

Nove mjere prevencije gradskog sustava

Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite grada Karlovca i sastanak s direktorima gradskih tvrtki i zajednica te ravnateljima ustanova. Apeliramo na građane da radi novonastale situacije ne dolaze bez hitne potrebe u gradsku upravu i gradske tvrtke te da svoje upite rješavaju putem e-maila ili telefona. U slučaju izuzetne hitnosti molimo da svoj dolazak najavite na broj Stožera civilne zaštite grada Karlovca +385992655637. U cijelom gradskom sustavu poduzete su mjere u organizaciji poslovnih procesa kojim se osigurava njihovo nesmetano odvijanje i funkcioniranje osnovnih djelatnosti. Gradske ustanove u kulturi (Zorin dom, Gradski muzej, Gradska knjižnica i Aquatika) od sutra prestaju s radom. Na sjednici Stožera definirano je kako će se javni prijevoz odvijati po ljetnom voznom redu te kako će se posljednji ispraćaji odvijati u najužem krugu obitelji.

Grad Karlovac će u suradnji s Gradskim društvom „Crveni križ“ voditi brigu o našoj najranjivijoj skupini društva. Obići će sva samačka i staračka domaćinstva, koji su korisnici Socijalnog programa Grada Karlovca, te im osigurati dopremu hrane i lijekove. Danas je u svim objektima DV Karlovac i DV Četiri rijeke ukupno boravilo 40 djece. S obzirom na okolnosti obavještavamo građane kako će od sutra raditi jedan vrtićki objekt DV Karlovac i to DV Grabrik u kojem će biti raspoređena sva djeca koja budu boravila u vrtiću uz posebne mjere zaštite. Apeliramo na građane da se odgovorno ponašaju i poštuju sve propisane mjere prevencije. Čuvajmo zdravlje jedni drugima, smanjenjem socijalnih kontakata brinemo jedni o drugima.

 

15.03.2020

Najnovije upute karlovačkog Stožera Civilne zaštite

Karlovački Stožer CZ zasjedao je danas na temu mjera prevencije zaštite širenja virusa COVID-19. Sve naredbe koje je donio Stožer CZ Karlovačke županije, Stožer CZ grada Karlovca će provesti. S obzirom da je opskrba u ovoj situaciju od posebne važnosti apeliramo na građane da imaju razumijevanja prilikom posjeta trgovinama da poštuju sve propisane mjere te da se s posebnom pažnjom odnose prema djelatnicima koji za sve nas u ovoj situaciji rade jako važan posao. Jednako tako naglašavamo da se u potpunosti poštuju propisi zdravstvenih ustanova o pravilima ponašanja prilikom dolaska u iste. Na tragu Odluke Vlade RH i Grad Karlovac će donijeti također mjere u cilju pomoći gospodarskim subjektima. Još jednom pozivamo sve građane da paze na svoje zdravlje i zdravlje svoje okoline. Budimo odgovorni jedni prema drugima posebno prema starijima i nemoćnima.